撈左按揭好耐,你問我答 (2)

1001 回覆
52 Like 8 Dislike
唔算特別趕,最好搵多一兩間BackUp

唔介意可以講多D料比我知,預先同你計計,等你安心D
有層供完但未補地價既居屋想加按啲現金岀黎係咪冇乜可能
同埋層樓係我呀爸媽名,想問下可唔可以除走一個人個名?
視乎銀行,大行情況一以年輕計,因人工差不多;情況二以 60計,因佢人工高過借款人。

細行常直接以年紀計,無大銀咁嚴謹
回覆精景準確
請問一下, 小弟想買1手樓大概千3萬左右.自己有盤生意做緊, 上年出糧1.5M 左右... 因為生意問題, 錢都放哂係盤生意到...依家個問題係..點先可以少既錢去買到千3萬幾樓呢?
thanks Dr.Loan
你壓測夠過可以唔還

可以用按出來既錢找現數,但唔多行做。有D細行因為你咁樣整合而比高D息、少D回贈你
而家樓齡加按揭年期最長75

如 75- 供既錢過到壓測,銀行可用 80-
Exact7ly
即刻 All-In 700!再唔係即做定期 銀行一定無話可說
E+申,同銀行申報就得。到時銀行睇完樓證明拆左就無事。但當然,按前必須整理好哂所有業權同釘,姐係要前業主盡快處理好哂D文件。
想問買新居屋, 借既按揭係咪房協包底而唔影響擔保人未來借貸能力?
MC 就唔洗諗了,因為個壓測會變到極緊:35%/45%
+3% 後不可超入息 35%;正常不可超 45%

正常 6成壓測就 40%/50%

**記住全部減一成按揭上限:
一千萬以下:6成->5成;一千萬以上:5成->4成
借到 9成,有賺就得,但你話賺 1蚊得唔得,我無野講

公司客要咩文件 Ref To 第一頁
但我諗住用私人唔用公司牙...可以嗎.?
OH SORRY.. 回錯左.
??

btw 牙你_ _
係容易上會,但未來借貸能力要睇你搵幾錢啦

因為如你供樓 5千,人工一萬,重點再借呢~
金管局一定要比一半首期,千 3萬一半姐係 650萬。。。

你話用少D既錢買樓,我接收到既係你想比少D首期。如你生意盤數靚仔,可以做埋OD,再加私人貸款,咁樣分分鐘 2/3百都買到千 3萬樓。

Btw 但會供到仆街,如無咁既搵錢能力,真係唔好玩咁大槓杆
再次提醒:「借定唔借,還得到先好借!」
如果女友抽到居屋 但供款入息比例不足
可唔可以加我做擔保?
我本身有個物業分權契同我媽做左加按
咁我可用供款額點計
會唔會擔保影響按揭成數
我就係想比少D首期.. 公司條數都OK... 有拎緊OD. ... 真係想2/3百就買到... 但應該供到HIHI
p.s. 我係未有樓人士,一直都係得個睇字.. 無入手.
睇番第一頁啦巴打 我真係好用心整合架

未補居政府擔保,只需「申報」入息就得
諗清楚先啦巴打,無謂勉強入完,轉頭比人 Call Margin La
博士,屋企有層樓已經供斷左,想按舊錢出黎買多間,但兩老都係仲有三年幾就退休,會唔會影響按揭?
明白
咁當普通買私樓
我層樓加按左供緊
對做擔保人有咩影響?
例如月入3萬 供緊1萬 按揭係聯名既
買家就月入萬5
咁樣點計個最高貸款額
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞