撈左按揭好耐,你問我答 (2)

1001 回覆
52 Like 8 Dislike
睇下粒釘咩來,一般大行少做,細行會做。
銀行是跟金管局規條做,我唔用經驗答你,我用金管局條例答你

留意呢句字眼:
適用於申請人在申請按揭時有就其他按揭物業作出借貸或擔保

姐係唔關業主事,而係睇按揭申請人有無「按揭貸款」,如有都要減成數同收緊壓測

http://www.hkma.gov.hk/media/chi/doc/other-information/FAQ_J1_Table_Chi.pdf
補充:當然按揭申請人可以,亦可以不是業主。

如業主有按揭貸款,但想借足,可以搵個青BB 做「貸款人」,只要過到壓測一樣借到,只係會變左業主還業主,借款人還借款人。
銀行有咁玩法的,但只限直屬。

過到壓測,當然無問題。

銀行會當一般私樓咁批
父親有無做破產解除令?現在有無信用卡用緊?

如有,問題不大。

利率都係睇貸款金額,回贈先睇TU。但如你爸爸係你呢個個案中佔既比例不重,問題不大

過到壓測,當然無問題。

銀行會當一般私樓咁批

入公司票 4成
你好Dr loan
黎緊男友會買390萬既樓 我會做佢擔保人
想知以下月入既case 我地既購買力係計幾多

因為我地問恆生banker 佢叫我男友提供半年statement , 我就要最近兩年稅單同埋最近三個月既銀行statement

問題黎啦
男友固定薪金月入:23400 (但今年1月未加人工係$13000,今年2月先開始)
我係非固定月入,老底加commission,過去一年稅單係搵25萬一年,再上一年就6jun16-21sep16 $70000 + 3oct16-31mar17 $100000,
但問題係我公司由1月開始就將出糧方式改左,每十萬先出一次commission ,
而每個月會出$15000俾我

咁請問我地既購買力係點計
博士你好
我之前同老母女朋友三個人做9成400萬樓預批,唔批,因為我老母有幾十萬貸款,佢地話我地首期係借,就算三個人夠過壓測都要清咗條數先。
咁依家我同女朋友兩個人名買一村屋,做8成,唔洗老母用擔保,但首期中間有廿萬由老母支票俾我,其餘四十係現金入銀行,因為第一次經驗,銀行個職員話只要搵人換走老母就會過到,首期只要唔係借款人同擔保人借嘅hkmc唔理。我想問咁樣有無問題?同埋其實我同女朋友都無遲還錢同拖過卡數,但壓測係啱啱好過到,hkmc會唔會過唔到同留難係壓測同首期問題?如果到時佢問首期來源會唔會查到老母到?因為有廿萬老母俾🙏🏻謝解答
想問多個問題,女朋友轉咗工同工種做咗一個半月左右人工多咗啲,但會唔會影響MC批同計壓測?
係我加擔保人總數37000到
有合約寫明既 但雙糧係入cheque既
好擔心個按揭唔批 通常幾耐到知結果?
想問下個壓測係包埋mpf定扣左mpf既數架?
今晚清問題
博士,唔好意思。想請教一下
如果我太太之前做保險,依一個月轉左做文職,
咁銀行會當佢係固定月薪定非固定?
因為佢之前搵20k到 依家得13k,如果可以除半年加埋我先會過到壓測,唔該哂
想申6成定8成?
保險做左幾耐? 有無稅單?

如6成, 用舊工申請可以過; 如8成, 50/50, 大機會以新工人工做計算
想申6成定8成? 8成呀

保險做左幾耐? 2年到,但佢頭一年月入大約5萬到

有無稅單?有稅單

我搵28K到,佢搵12-13K到,大約想買600萬既樓, 有150期首期,唔該哂博士
過到既

480萬, 30年, 2.15% = 月供 18,000

最保守計, 用太太新工人工, 岩岩夠過壓測, 如用舊工一定無問題, 所以放心去吧
(前提你地無其他債)

記得高成數一定要自住, 交吉放

其實想留返小小錢黎應付日常開支同買返部車,我追返文,見到係咪可以按揭完借p loan 話
銀行會唔會唔受我借p loan, 而做按揭既銀行又知唔知我借左p loan 呢?
有細行肯做完 6成比你後,再做多 1成P Loan 比你的~

如同步做,當然有技巧令佢得以存在

有啲唔明,因為如果呢個case,我仲要再做二按,咁細行果個p loan 會唔會俾二按公司知?又會唔會影響到我實際可以按到既錢呢?
唔好意思,好多問題
博士你好
最近屋企人想幫我買層樓 600-700萬
佢現金大約有300萬左右 以前做地盤 已退休10年
屋企有層自住樓 41年樓齡 值500萬左右

而我月入20k 公務員
想問呢個情況佢可唔可以用層樓同我做擔保?
我預計月供1萬
另一方面單位會用黎放租 係咪最多得5成按揭?
無入息證明, 有大約800萬資產 可唔可以仸到轉按?

樓估 550 ,借300個

秘撈用現金收錢,可唔可以計做收入
面睇應該問題不大, 但實際咩情況真係要睇完TU 先講到, 所以穩陣起見, 做個預批先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞