撈左按揭好耐,你問我答 (2)

1001 回覆
52 Like 8 Dislike
巴打你好
想請教下,如果做空姐收入計鐘數唔穩定
想借按保9成,問過銀行只睇底薪收入唔睇其他
想問有咩方法可以做到9成按揭
thank you
因為我搵唔到答案 所以先問巴打你
如果跌市,到時銀行應該會閂水喉,6成做唔做到都未知
壓測下最高每月供款額: [(47K + 17K* 70% )- 15K ]* 40% = $ 17,560

$ 17,560 , 30年 , 5.15% 過壓測,最高貸款額 = 190萬

190萬加 500萬都買唔到千萬樓啦師兄~~~~
無串你既意思,純粹想幽默下而已... 如有冒犯唔好意思呀
當非穩定入息計,睇番第一頁。執齊到文件照做到
想請教下定息plan係咪好過浮息
今年如無意外都會加息
定息好似正d
明白 唔該樓主
想請教下
層樓650萬
我差20萬先夠4成首期
可唔可以問銀行借多20萬?
Re #349

正定邪主要睇你收入情況。另真心建議,買樓要量力而為,勉強上車大把方法,但太勉強時,即使上到又可能會好快落車。所以

借定唔借,真係還得到先好借
希望幫到你
Agree, 尤其今日新聞都講港元觸及弱方兌換保證,反映銀行加息機會高。另定息好多間行已停,要做好快啦

https://m.mingpao.com/fin/instantf2.php?node=1523491849832&issue=20180412
想正,公務員,穩定收入
供樓唔辛苦
係搞唔掂首期
點計都差20萬
銀行啲私人貸款又太高息
怕再唔上車,以後就上唔到
無呀 你誤會就真
但點解問過好多銀行都話要九成按揭只睇底薪,其他唔睇
留名學嘢
即係點都要賣咗依家住緊果層後,再買三房先上到會
P loan 幾時加?
感謝樓主好有心
我用你計算計到最盡165萬
想問買居屋唔過壓測借唔借
唔該巴打
中_,大_ 財務 依家都做得好平。

前者連樓做夠膽死2厘幾 P Loan

後者客人粹靚Tu靚,都係講緊 4-6%,唔太貴呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞