撈左按揭好耐,你問我答 (2)

1001 回覆
52 Like 8 Dislike
我個case都係咁,層樓係我老婆名,按揭申請人係我,因為我老婆份糧過唔到壓測,所以我1個人申請,但我上星期打去稅局問,話咁樣係冇得扣按揭利息稅,因為層樓供樓人係我,唔係我老婆(業主),業主冇付出係扣唔到,我真係o左咀。。事實係唔係真係冇得扣?
搵我幫你估咪得
呢個真係唔知,要問稅局
申報之麻~~~

朋友一定唔得
你懂的
你老婆一定有簽過文件,咁點會唔係按揭申請人

估計亦未必有銀行容許作為業主而唔需要落名做借款人之一

你身份係擔保人 / 借款人吧

我覺得你可以問清楚銀行你老婆係唔係借款人之一先
睇清楚了,我係借款人,我老婆係按揭人
禁你同你老婆扣唔扣到 留名學野
咁冇計,稅局話唔得的話就唔得,怕搞錯去稅局counter 俾埋文件當面問多次囉,佢話唔得都冇法
按揭計唔計落總資產?
唔知合拼報稅得唔得

但果個扣息period 好似一齊扣,好似係
聽過人講如果買果層樓係有租約係身,可以用租金當收入過壓測,到底真唔真?

另外如果我岩岩轉新工,可唔可以用新工份contract做月入證明黎過壓測??
外國做緊mortgage,香港再買樓,申請時會唔會check到?
頂你個case 咁似我
租金收入打個折扣好大

做既成數又少d

D 保守撚銀行甚至會話俾唔到最靚offer
唉我都唔想但好似無其他辦法

我岩岩上網見到租金既7成可以當入息,計埋新人工入息先夠買樓
即係如果我搵到個60歲但月入20k
比例小過我 咁就可以30年?
想請教

如果年固定入息約600K, 無物業, 但幫家人頂左1/3 加按借款人, 數字上月還5K, 餘下十年

請問咁既情況買唔買到樓?

yes bro~
諗住轉按 差少少先到6成唔洗俾按保
我搵咗HSBC估價 $5.4M
我再搵嗰間轉介公司佢同HSBC傾到 $5.8M

點解個估價可以差咁多
巴打,之前回覆已提到,租金收入可以當入息的:
有租約 - 7折
無租約 - 6折

另因放租,銀行成數會做少一成。姐係由 6成 -> 5成,且做唔到按保。

可以用新工合約計,但銀行會要求你補上一份既既證明同收入做參考。
不會啦 除非用同一間Bank 先有機會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞