撈左按揭好耐,你問我答 (2)

1001 回覆
52 Like 8 Dislike
1)出租會減一成按揭額。如你買一千萬樓,本身最多只可做5成,但因出租,會變4成。

2)出租物業按息同正常無分別。

3)如以600萬(4成計)你收入唔夠做擔保。
如以500萬(5成計)都差少少唔夠計。
問過居屋親戚 話綠白抽居屋做按揭
連入息證明都唔洗?
Dr Loan 想請教你如果45年樓齡既單棟式洋樓做hkmc 9成按竭, 知唔知有邊間行可以做到30年?問咗好幾間都係70減,屋苑先係75/80減
Dr.loan搵唔到你既tg
有野想問
你好 黎緊想做按揭 有好多問題想問
請加telegram https://t.me/lamfeed
想問下 壓測 月薪差少少 大概一千蚊左右
所以過唔到 係咪一定要搵擔保 或者比多d首期
有冇其他方法? thanks
一定! 因為金管局會監管銀行每單Case,所以硬規則一定要守。
間公司做左幾耐? 轉Full Time 有合約可計的。
但齊唔齊1)公司信 2)糧單 3)MPF 4)Autopay 記錄?
TG ed
4-5月part time (一份約)
6月開始做full (會簽一份新約)
兩份約都有
公司信嘅意思係?
其他都有
未有案例,但可參考下上面大家既討論
Yes ah 上面講左好多次係「申報」入息丫~
之後追返post 有見到
thank you
如果抽到居屋 我加屋企人個名一齊做按揭 但佢地之前破產過 咁銀行個壓力測試比唔比我加佢地名
人工靚仔、齊料,有機會的。

最鬆手痕身
家人洗左底未?入息文件齊全?
多謝Dr Loan, 但我呢幾日問過好多行都話由於我要過hkmc, hkmc規定單棟式洋樓只能做70-,唔到銀行話事,唔知Dr Loan呢樣係咪真?
銀行話唔到事係真,但以我印象MC 呢類樓做過 30年的。

但Anyway,星期三我打上MC Confirm,再覆你
洗左十幾年 但入息靠傭金 低薪好少 比稅單得唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞