撈左按揭好耐,你問我答 (2)

1001 回覆
52 Like 8 Dislike
其實我想做呢種
利申兩公婆月入超超穩定
定息, 浮息邊個好

利申, 係citti b 過左兩年息期可以轉

邊間抵
有綠表買居屋,但心儀單位樓齡近30年,還有可能做到25年按揭嗎?
1. 有打厘印,填土廳會見到,點都蓋唔住,一定會減一成。

2. B,C 想轉就大獲了。因為租減一成,借款人/擔保人有按揭會再減多一成。
姐係B,C最多借 4成。

3. 戶口寫住係SALARY外,要有埋MPF。同埋如人工太高,銀行會考慮埋公司行業性質、僱員職位、年齡,睇下符唔符合呢個人工
唔會浪費首置,人工唔會打折。但擔保人必須係直屬,堂表姐妹都可以
舊POST問題仲會唔會答??
都係行過新Plan,都係息大過本。

一般銀行做法:
1. 純減息不加按拿錢,原銀行減完息就唔會再派Cash Rebate

2. 減息加加按拿錢,加按部分可有1-1.7% Cash Rebate,視乎加按金額。如加按金額5/6百萬,可有 1.7% Cash Rebate
留明1
所以走左去搞平台 平台咩都做得開心好多
30 年
捽到菊花都爆 跑數Sales 重賤過 IT狗
Thx樓主解答,中午去左搵RM問,答案都差唔多不過會俾錢,唔轉就做H+1.3 REBATE 1.5 - 1.7,轉就首年1.68之後H+1.28 REBATE 1.7,就咁睇原行做拎佢1.5%REABTE都好唔使煩
1. 個入息唔係咁計,係將佢本身供緊既數 (20,000)加新按揭既每月供款(3X,XXX)再除番你地入息(50,000)計番個壓力測試。

你呢個Case 會係 >100%壓測,一定過唔到。因為(2萬+3萬幾)/5萬

2. 記得搵擔保人一定要乾乾淨淨,只要有按揭係身(不論自己借定做擔保都計),都會令個申請人減少一成按揭。

3. 屋企人退左休、無入息就唔得啦。反而可以搵佢地用資產抵押成式按層樓套錢,比你比多D首期,咁都上到會架。(前提層係你家人自住樓供完)
如升到6成,轉會唔洗抬錢,更係轉啦!因為E+最平做緊 H+1.26%,1.8%現金回贈。你供緊H+1.5% 點都輸
當然係浮息... 浮息個Cap 係定息個P 咁做咩要做定息咁傻豬

Btw 大貓,揸兜做緊個Plan 就唔同講法:
首年 1.65% 定息
次年 H+1.3% 浮息
其後 2.15% 定息
罰息兩年

呢個抵玩
壞處咪唔方便,因為銀行戶口有最低存款,供樓又要過數。

除此以外唔覺有咩壞處。

銀聯ATM過數不用手續費
壞處咪唔方便,因為銀行戶口有最低存款,供樓又要過數。

除此以外唔覺有咩壞處。

銀通ATM過數不用手續費
Thanks 巴打肯定同提醒 補充多句:

1. 純減息某D大行肯比,但細行一般如我所答
如果有樓係手淨係想轉按賺回贈有冇著數?
我最想搬哂黎新Post,始終我好努力做左整合

Btw 有問題我會番去答的
巴打,#7 最低答左
巴打#9 (iii) 答左你 睇番買樓目的,同埋舊有按揭行緊咩Plan,貴既梗係要轉~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞