撈左按揭好耐,你問我答 (2)

1001 回覆
52 Like 8 Dislike
如買新居屋,「申報」入息就得,之後供得起銀行唔理你。

白表當然可以,但中既機率會憶綠表低
小弟想買2手居屋,我只係想要未補地價果個資格
你如唔係政府抽籤個啲,自由市場一定係已補價,只有你拎公屋換先可以以未補價買。

你呢個入息同收支比可以的,只是中唔中到係問題
佢有d係未補地價
只要抽到白居二,就可以用未補地價買居屋

Btw 唔該巴打
好睇地理位置
我見有2個唔同地點既居屋 同樣5分鐘到Mtr ,同樣400呎,差成1球野
將軍澳線呢
唔清楚,巴打可以留下d地產鋪
小弟幾年前買左層樓550,按左330,
依家仲欠300,但樓價去到700。
想問如果想加按投資,最多可以去到幾多?
想問樓主知唔知聯權物業同分權物業,做按樓個時有咩分別,當層樓係6-700 萬 。 會唔會話聯權按層樓可以當成間樓都係佢咁按
而分權,只可以計番自由個個百分比來按,甚至分權好多銀行都唔接受按樓。
同埋想問,聯權同分權既物業,可唔可以其中一方自己去按樓,而其他共有人係唔知情
想問樓主知唔知聯權物業同分權物業,做按樓個時有咩分別,當層樓係6-700 萬 。 會唔會話聯權按層樓可以當成間樓都係佢咁按
而分權,係咪只可以計番自已個個百分比來按,甚至分權好多銀行都唔接受按樓。
同埋想問,聯權同分權既物業,可唔可以其中一方自己去按樓,而其他共有人係唔知情

唔該樓主
事關想同人夾分一齊買間樓,但大家都唔想對方自己私底下拎層樓來按. 同埋 聯權同分權,其中一方想將自己個分賣比人/轉比人,賣個個人洗唔洗通知另外個個共有人
想問下我信用卡有幾條分期付款同一條私人貸款,
如果想轉按係咪要清哂佢先批?
視乎過唔過到壓測
- 聯權姐係我地平時叫既「長命契」, 業權係以一整體去睇, 所以即使其中一位業主死左, 業權會自動比左另一人;

相對分權, 會清楚寫明大家佔百分幾, 如 1/2, 2/3 ETC, 咁情況如其中一位業主死左, 就要靠遺囑去決定業權歸誰, 如無遺囑就由遺產官判, 會由佢既直繫或親屬繼承, 未必關你事.

- 不論聯權定分權, 做按揭時都會要求所有業主出現及一同簽名, 以確保業權完整, 所以按揭黎講兩者無分別. 姐係息同回贈同單人名無分別

- 針對怕另一位業主出去偷按樓呢樣野, 你可以放心. 只要你個銀行按揭係 17年打後做, 銀行都有份「土地查冊登記業主通知信」, 只要你層樓既填土廳記錄有咩依郁, 土地查冊署都會電子通知業主同銀行, 所以基乎所有二按, 三按, 業主貸款都會無所循形.

但, 最擔心既係佢走去借「空中釘」, 同樣係樓按一種, 但完全唔登記係填土廳, 只要借款人準時供款準時簽約就相安無事, 而一旦甩期走數就會馬上落釘變真正二按/ 三按.

- 呢個係無得防, 但你可以放心既係, 不論聯權定分權, 佢最多都係借到佢比例既錢, 唔會一半當全份計. 甚至乎如係聯權, 財務會要求律師將佢變分權, 俗稱「劏契」, 劏完既契合唔番埋, 除非下手買賣以聯權買. 同樣聯定分唔影響按揭同買賣, 只影響出意外時既業權歸依.
覆得太詳盡, 希望唔會 too long didnt read
700萬既 6成, 姐係 420萬
美國花花銀行 按揭得唔得
回贈最吸引
thanks 巴打
想問下轉按使唔使搵律師攪?
仲有咩其它支出
淨律師費約5-6千,火險好多銀行都送一年。
當然店,睇我個drive 暫時佢同方向銀行領先。

但方向銀行因上月定息plan 太多人入申請,打爆左批會,最少15個工作天先批到,所以唔建議入
其實成一單按揭會回返幾多俾中介
唔好意思。 新手入黎想問下野
小弟穩定月入三萬
大概有170萬左右 budget (問埋屋企人借)
想買500-600萬左右既樓

花紅半年期出。 大概40萬左右一次。
都係呢1年~1年半先有呢個數

計壓測係咪拎呢個數去銀行會打折扣?
因為唔太識個步驟係點

求指教
好Q少,0.2-0.45% 不等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞