撈左按揭好耐,你問我答 (2)

1001 回覆
52 Like 8 Dislike
我地人工好低微的, 要靠佣金生存, 巴打真係有興趣?
無嚕
補幾多次係睇你
爬爬文巴打 我未有案例, 但上面有同巴絲討論過
本身係發展商做? 如銀行做應該未過罰息期吧?
TG u now
永世供唔完係因為息隨本減, 頭幾年息多本少, 3-4年內基本你供既7/8成錢都係比緊息, 所以我先話如自住想供斷既, 唔好2/3年轉一轉.

但你個Case 我會建議轉, 因為你本身個息貴, H + 1.7%, 但依家行緊 H + 1.25%, 平左 0.45%.

雖然依家係加息週期, 大家都係供緊封頂位, 分別唔大. 但遲啲去番平息時, 分別就現了. 所以你可以考慮下
唔該Dr.Loan, 受教了!!!
師兄想問我今年廿五歲 月入$38000 單身 呀媽有層樓 值400萬左右 想單名買個500萬既單位

想知我呢個入息可唔可以按左呀媽層樓 借個首期或更多 去買新樓 再用新樓個按揭 還左舊樓個按佢 (我知罰息期兩年 500萬層樓係新樓 我媽層樓30年樓齡 無按過)

如果需要guarantor 我女友月入4萬 搵佢做又可唔可以呢

假設我兩年入面後先用新按還舊按 又得唔得呢?

補返小小:兩層樓都係自住
唔該哂樓主
巴打死link 麻煩搞搞
唔好意思 想問幾個問題
我同我女朋友想買樓 不過我地兩位都係非固定受薪(我同佢都係底薪+OT 但平均月入唔會差好遠)
想做9成按的話 係唔係只會計底薪?

另外想問多個問題
如果我地過唔到壓測 想搵擔保人買樓,但係擔保人之後想自己買樓 所以想除名
係唔係得2個方法?
1) 我地兩位之後人工上漲 過到壓測 向銀行申請除名
2) 搵另一位擔保人

因為我同我女朋友嘅底薪真係未必升到過到壓測
唔知有無其他方法可以除到名?
發展商話冇罰息期 可以隨時轉 但問過好多銀行都話未收樓唔可以做轉按⋯⋯⋯⋯
cash rebate 唔係限左1%?
你地講1.8% 係扣loan amount 定真係cash rebate?
想問新轉工(假設佢新工未夠一個月)既人係咪做唔到擔保人
Dr.loan,我想問下,如果我屋企人用公屋抽中黎緊新居屋,我老豆老母只要申報個夠ge入息就可以做到按揭?供款其實係我供,但我唔想用我名做按揭,想用老豆老母名借爆佢
另外仲想問下,如果買私人樓,我做政府工,月入27k,,但每月有ot錢5k-10k, 咁壓測到計唔計我ot錢?
如果我補唔到mc要既文件會點
巴打 我想問下如果用公司名買物業 按揭係點計? 係咪一定要有公司銀行戶口先?
聽日清問題
同一般做法無分別,只係股東要做擔保人。

公司戶口如申請到按揭,銀行會幫你開埋
唔批囉
但會唔會因為我供款入息比率不及格而影響審批結果?
既然「申報」就得,點解要報個唔夠計既入息。。。。

玩 9 自己嗎
Dr.loan,我想問下,如果我屋企人用公屋抽中黎緊新居屋,我老豆老母只要申報個夠ge入息就可以做到按揭?供款其實係我供,但我唔想用我名做按揭,想用老豆老母名借爆佢
OK

另外仲想問下,如果買私人樓,我做政府工,月入27k,,但每月有ot錢5k-10k, 咁壓測到計唔計我ot錢?

9成未必計,8成如入稅單可睇,6成必計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞