撈左按揭好耐,你問我答 (2)

1001 回覆
52 Like 8 Dislike
想問下我有層樓,仲差銀行280萬,依家市價約500萬,如果我想轉按,雖唔雖要再比多似稅,其實我想轉按套現。
月薪59,000
現金一百萬

想買630萬

可以點攪
揸兜、阿爺,三間都有合作 AIG、昆士蘭(QBE)、MC

痕身、褲邦就 MC、昆士蘭(QBE)

IC_C、遠洋就 MC、AIG

一般銀行會入哂MC,而唔係間間行肯幫你入指定既按保公司,所以呢下靠緣了或要搵相熟幫手。但如MC 唔批,其他按保公司都會「參考」MC 唔批原因,所以最好入哂AIG 同 QBE 試盡佢
轉按唔洗比稅,只需要比新做按揭既律師費,同留意過左罰息未
正:借P Loan、搵擔保人

負:同步P & M
未遇過,一般先加息,解決唔到問題再Call Loan。

銀行一般會比 2-3個月時間你處理/Call loan,唔會即時要你搞。因為放樓契、律師樓對契都差不多一個月。所以如聽到電話聲稱銀行職員咁同你講時,唔好傻豬比人呃了
都明既,有小朋友真係要考慮多D野,咁巴打要再諗諗計了
首期成二百五十萬
p loan可以借到百五萬?

有咩方法做多六成去到八成

死pk政府六百萬一刀切
想問下層供完既樓,當市值1000萬。拎比銀行按盡可以按到幾錢?利息又大約幾多?想拎啲錢買美國樓/日本樓,thanks
有技巧地做是可以,但都係我經常講個句。借錢好易,之後負唔負擔到先係大問題。

勉強上係無意思的巴打。

1)試下同業主傾底面數,寫 6百,30私人比。業主肯就無問題。

2)私貸咁借法,我當借足 150萬,分 5年供喇,月供2萬5。 8成上會,借480萬,30年 2.15%,月供萬8。 總月供 4萬3。呢條數你要諗諗佢
謝谢

但係,1) 有無犯法架
樓主

我搵萬8 想借3球

我家姐月入2萬 做擔保係咪無問題過到
1千萬最多按 5成,即 500萬。

現按息最平首年1.68%,次年 H+1.27%

詳情可睇番上面個Drive ~
仲有,層樓630萬,借到480萬咩
大家都無外債下,根據我之前提及既樓按槓桿邏輯,1萬借1百萬,可以的
我仲有大約60-80萬現金及投資等等 需要申報計算?
通常係業主唔肯 因為如無簽咩協議,你走鳩左業主只有揼心口
假設 600萬。 630當然借唔到 480
只要AutoPay,有MPF,公司數賺錢,就得啦!
Er⋯⋯ 我上面係講緊樓按,P Loan 不是咁計的。

所以就算你有資產,都唔會影響樓按的
博士

綠表2手居屋係咪一定要19年樓齡內先做到25年按?
同埋係咪得3大銀行先做
細行直頭唔接

2手居屋已經唔平 仲要最多25年 同一定用2.15厘
加上絕大部份居屋都唔止19年
想上車咪得好少選擇?
我以為會有影響批唔托所以問下
如果加息係咪都跟翻1.68? 定銀行加息我借左既錢都跟住加息?博士請指教,究竟利息係fix定點,加息影響大嗎?
資產會加你分,有負債先要驚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞