撈左按揭好耐,你問我答 (2)

1001 回覆
52 Like 8 Dislike
Dr loan未覆我
2號申請咗中銀,日日都擔心唔批同諗緊佢地會點問首期來源
想申6成定8成? 8成呀

保險做左幾耐? 2年到,但佢頭一年月入大約5萬到

有無稅單?有稅單

我搵28K到,佢搵12-13K到,大約想買600萬既樓, 有150期首期,唔該哂博士
過到既

480萬, 30年, 2.15% = 月供 18,000

最保守計, 用太太新工人工, 岩岩夠過壓測, 如用舊工一定無問題, 所以放心去吧
(前提你地無其他債)

記得高成數一定要自住, 交吉放

其實想留返小小錢黎應付日常開支同買返部車,我追返文,見到係咪可以按揭完借p loan 話
銀行會唔會唔受我借p loan, 而做按揭既銀行又知唔知我借左p loan 呢?
有細行肯做完 6成比你後,再做多 1成P Loan 比你的~

如同步做,當然有技巧令佢得以存在

有啲唔明,因為如果呢個case,我仲要再做二按,咁細行果個p loan 會唔會俾二按公司知?又會唔會影響到我實際可以按到既錢呢?
唔好意思,好多問題
發展商二按? 因我上面講個隻係6成按, 之後再做1成P loan 比你, 如已係發展商做高成數則無呢個玩法.

唔係呀,我係指如果我搵左間A銀行做6成按揭,而A銀行又肯做多一成p loan 俾我,咁我再搵HKMc 做二按既話,可行嗎?

Dr loan loan 未答我呀
未補地價
我同太太加理月加埋入55K, 有一間值500萬樓供完, 另外有一間值500萬還仲有100萬按揭

想問下依家想加按D錢出黎, 最多按到幾多?
我同太太加理月加埋入55K, 有一間值500萬樓供完, 另外有一間值500萬還仲有100萬按揭
另一間個 100萬按揭係兩位共同負擔?兩層物業都係兩位聯名業主?
想問下依家想加按D錢出黎, 最多按到幾多?
Dr loan
可以tg我?
有少少問題想問
Nathancheung00
想問下博士 簽左offer 未到loan drawdown date
呢段時間轉工會唔會有風險
供完的是我名,未供完及有按揭是太太名
Drloan你好,

想問下新盤發展商提供2供既借法:

1)借設樓價係800萬,我想借8成(i.e. 6+2), 首置:

-銀行一按借6成,30年:800萬x 0.6 =480萬

-發展商提供二按借其餘2成: 800萬x 0.2 =160萬

我咁計法岩唔岩??

2)假設發展商利率最高係6厘(1同2按都分30年),咁樣1按+2按既壓測入息下限係幾多??

我計到如下,岩唔岩?

每月總供款額 $ 27,696.75

每月入息要求 $ 65,138.70

謝謝你
有mpf 稅單 糧單 但現金出糧 每月自己存入戶口 做唔做到按揭。 老細冇開公司戶口做唔到payroll 出糧。
博士
依家黎講
hsbc:h+1.25
5-2.85=2.15
scb:h+1.25
5.25-3.15=2.15

點揀好
可以加我tg傾嗎
th@threeday
請教一下,
公司周轉問題,
最近遲一個月先出糧,即係今日出糧,
其實係pay緊4月1至4月30既人工。

係咪會影響按揭申請。
同埋平時係用支票出糧的。

我點算好,唉。
Dr loan,
想問下啱啱做咗轉按但借款人由原本2個人變成1個人,請問有咩影響?
(上一間銀行有2個借款人,轉按銀行得1個借款人)
如高成數有機會有問題,但如 6成只要提供到之前出糧記錄,如銀行月結單、支票面、稅單、公司信等,都無咩問題。

最主要係 9成 怕未必過到,如唔放心可去做預批
只要過到壓測,無咩問題呀~ 有好處添,甩出黎個人如再無物業同按揭,又可以首置去買樓做按揭嚕
之後轉名係咪都要補番地價?
- 以我所知係唔需要既,補唔補地價係個人意願,無人可以強迫你補,咩情況都無。

當然可以加你地做擔保人呀
月清唔會,分期要睇期數同額度,如還得長、還得多,會計的
兩者無分別,英雄巴講得岩,要睇其他做考慮
原本由2個業主做借款人加1個擔保人,而家係1個業主做借款人冇擔保人,但律師樓果邊話咁樣另一個冇做借款人嘅業主風險會高咗
Sure !
6成可以,但預批得既Offer 都會唔靚仔,同無現金回贈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞