撈左按揭好耐,你問我答 (2)

1001 回覆
52 Like 8 Dislike
感謝
咁如果個case 係
單位A 我獨名, 已經銀行上左會
單位B & C 我同老母聯名, 兩個都係發展商PLAN, 後年要轉返畀銀行, 兩個單位加埋大約兩千萬

而家我住係單位C, A同B 租左出去, 有打厘印

咁如果照你咁講, 我想借足五成的話, 是否唔通知銀行我租左兩層樓出去就得?

另外搭單一問, 都見你之前有答過, 是否只要我搵到公司, 肯出足夠人工畀我, 例如係十萬蚊自動轉帳(戶口寫住係SALARY)三個月, 其實銀行就唔會理你?
問漏左, 如果我月薪唔夠數, 係咪可以搵我條女, 用擔保人名義, 以未婚妻既資格幫手? 咁既情況下, 佢既入息係咪都會照計足,唔會打折?

佢會唔會浪費左個首置QUOTA?
睇完Q&A都想請教轉按問題,假設一開始做30年按240萬,過左兩年仲有28年要供230萬,咁原行重新做一個按揭都係28年230萬咁係唔係唔影響供款又賺佢回贈?
如果屋企人有層已供斷 600萬到

未來幾年後想有自己層樓結婚想1變2 應該點做?

1.未來賣左佢換1間 細呎數d 既兩老住 ,再加一個首期 去供多間 ? (本身公務員 未來諗住用綠表買居屋)

2.依加按左果層 再入層細呎數既 租住出去先

sorry 1999 岩岩計劃無耐 就睇到個post
呢幾年因為辣招,少左成交,即係少左按揭
咁你個位係咪無早幾年咁好做?
轉按 借8成 hkmc 年期上限係咪25年?
點樣借盡上樓最高章?
你想問乜?
但每個 case 銀碼大左,同一條數要 handle 既事項就少左,計番我諗冇乜分別
謝謝詳細資訊,感謝
聽人講mortgage完可以借p loan買樓
堅唔堅
你都按揭完,再借P loan做乜??
咁會唔會比人捽數?
明早覆哂
之前問過,無覆,其實轉按有冇著數?唔該
轉按梗係有著數先轉,所以轉按實有著數
轉按唔講現金回贈有成1.7-2.1% 啦。

淨講利息,有啲早幾年做既,行緊H+1.5%, 依家普遍行緊H+1.3%,點睇都著數左啦
重以為你話借p loan 上會添。

你買完樓,做左按揭再借p loan 變左只可以幫人上車咋喎,因為好易打爆入息比例。假設你極高人工,過到哂壓測,但當你極高人工時,又點會玩呢樣野...

市場係有人咁樣玩去買樓既:
做入息-> 同步借私貸做按揭-> 然後上車

但咁樣上車極唔健康,比你買到樓又點?供唔到都係比人收樓..
請問我而家做緊30年按 (8成) (做緊H+1.5 , Cap 2.15)

而家就黎2年完罰息期,樓價升左(到6成),請問可唔可以轉按,做28年按,以賺取回贈、退按保、低D 息口 H+1.28% ,咁做有無賺?有無問題?Work唔Work呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞