撈左按揭好耐,你問我答 (2)

1001 回覆
52 Like 8 Dislike
博士你好,有啲問題想問下
買層樓382萬,二人月入加埋35500

想借9成,問左中銀已經process 緊,但突然佢見到我信用卡單有找過grant loan 要問我拎番每月找幾多既證明
我每月要找$1000 grant loan.

咁樣會唔會令到借唔足9成+保費月供?
會唔會問第二間鬆手啲?
謝謝
最高計 25萬,姐係有 5萬廢左
大陸有樓做唔做到按揭?
Dr Loan
想請教下有層自住樓2010年買,做左9成半,利息H+0.7。
如果想保留個plan 同銀行再加按,係唔係要供到買入價7成,等hkmc expire。
謝謝你
即係果5萬無息收,但係依然比我存喺ML戶口?
Hi Doctor, 請問30年無lift 既唐樓如果:
4mil - 做到9成按嗎?

4.35mil 做到8成按嗎?

另外如果本身有50萬私人貸款可以上HKMC嗎?係唔係過到壓測就ok? Thanks 🙏
有機會做到的,另有P Loan 也可上MC,只要過到壓測
yes 當普通存款戶口得架啦,只係有限度高息
明白曬~Thank you~
千祈唔好轉,依家銀行好狗,好多要你用新Plan 蓋舊Plan。

E+全部做緊H+1.2幾,0.7無呢支歌仔了,所以你要諗諗。

當然你可以試下叫原銀行同你拆Loan,玩 2個Mortgage。而E+銀行做 6成內,你按揭餘額佔現估價 6成內先有空間做加按。
如TU 睇唔到 Why Not
唔會的,幾時入機就會Lock左係幾時。中間發生咩事都好少反手,而你可以做啲野保障自己,就係快手簽Offer Letter Lock 死個Offer
只可做 6成,MC無望
MC覆:不是的,一樣做到 30年。

但如你個案複雜/特別會另外睇,真係唔放心時,可去銀行做預批
我意思係大樓有樓收租 可以穩定供樓 可唔可以易啲批到
以前聽過係供到當時買入價7成先可以top up ,但都係聽返來,唔肯定。

現估價6成當然高過我現在餘額好多,但係唔係要還低過之前7成才能將hkmc expire。未expire 就唔能top up?
唔該晒Dr Loan 已經簽左offer letter 因為依家諗緊好唔好提早係6月議息前成交
但居屋唔係政府包底做到9成咩
另外想問下咩叫mc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞