撈左按揭好耐,你問我答 (2)

1001 回覆
52 Like 8 Dislike
Dr Loan
我想問買第二層樓既問題

本人月入$36000, 有一層樓供緊$14,500, 380萬loan, 可以做到一份租約around $15,000月租

老婆月入$15000

想用老婆名買多一層, 我做擔保

我想問咁既組合, 買第二層樓可以借到幾多錢?
條式係咪
1. [$36000 + $15000 + $15000租金 x 70% - $14500供款] x 40%(擔保人有按揭) = $18,800 每月最高供款額 = 約338萬按揭???

第二層樓壓測下, 第一層樓個供款會唔會都變左壓測情況下咁去計??? (2.2%=$14500月供, 5.2%=$21000月供)
Lm
唔係好明你問咩

個入息上限,係指你一年最多搵 85年,姐無 7萬8百一個月。應該唔關首期/按揭事架啵
唔係好明你問咩

個入息上限,係指你一年最多搵 85,姐無 7萬8百一個月。應該唔關首期/按揭事架啵
Um。。。 老實講,問分行職員按揭野 = 買電器,都係要撞手神。因為大部分分行職員都係處理日常行政野/Sell 保險基金定期,好少有按揭經驗,而且佢地要跑數(連申請數都要跑)所以水你申請左先都係正路

回歸正題,睇下幫唔幫到你解決問題先。投唔投訴佢都無乜用,最多比人屌兩句,但你又浪費左自己時間~

1)物業值幾錢?有無機做到按保?

2)頭、二按加埋佔樓價幾成?

3)如做到按保,入息夠唔夠過壓測?

4)有無其他私人外債? 如無,可償試按揭、私貸同步處理,咁去找二按同轉平息~
到時直接加按/轉按,因為你供哂又要贖契又要律師,如打算再按就唔建議Full Pay 個一成了,因為中間會蝕行政費(如雙重律師費、時間成本 Etc)。

到時再加按/轉按都係比一次律師費就搞店,好過傻豬豬比律師 Cap 水
Btw 講漏左,銀行做頭按一定要無其他二按/登記 (包括業主貸款),所以要求你清左二按再做係道理。

另上面提到既方案係,如你入息/樓價過到按保,可以按保找二按,做番銀行一按,咁去慳息。

而4)個點係,如做唔到按保既第二選項。睇你文字,暫時諗到呢 2個方向
去吧
難係難在準備文件,因公司客又要內部帳/會計年報/3-6個月公司銀行月結單 Etc

相比公司,個人需要既資料少好多,所以比人感覺易D
你個Case 最大問題係按揭年期。

如你入息同兩老差不多,可做擔保人延長年期。

如兩老人工太高,咁年期就要就一就,按少D錢出來啦
唔係好明你問咩

- 你有一層聯名樓,再想做人擔保?

- 聯名業主二人總月入3萬,樓供緊1萬?

- 新買家係你同聯名個位?

。。。。 Btw 組織唔到落去了,好亂
求博士解答,
10日之前問既,
你可能唔小心miss左
Sor 小弟1999

聯名業主2人6萬 其中3萬係小弟 供緊1萬

新買家係小弟條女 想幫佢做擔保

佢月入萬5 新樓只寫佢名 首置

我份擔保最多幫到佢壓測幾多
一眼望落個問題到,個心情: -> -> ->

驟眼睇好很複雜,但望多兩望,個問題好鬼理性好鬼仔細,最鐘意呢D問題~

1. [$36000 + $15000 + $15000租金 x 70% - $14500供款] x 40%(擔保人有按揭) = $18,800 每月最高供款額 = 約338萬 岩!

2. 第二層樓壓測下, 第一層樓個供款會唔會都變左, 5.2%=$21000 月供,連埋新既按揭供款不可超出總入息 50%。
(點解你會用 5.2%? 唔係用Cap位 2.15% + 3% = 5.15% 咩?)

新樓:338萬,30年,5.15% = 月供 $18455
舊樓:5.2% = 月供 $21000

壓測= ($18455 + $21000)/ ($36000 + $15000 + $15000租金 x 70%)=64% > 50%

過唔到壓測。如好想買,一係準備多D首期,一係買平D既樓~
Leave name
原來5萬收入都只係買到400萬樓
痴撚線
樓價過左按保條件
頭+二大約占75%

其實4係點做?私貸可以借到咁多咩?我見d息都幾高架喎
博士
供完既未補地價居屋申請按揭既程序係點
留名
Sorry Bro,好彩你無嬲鬼左我,依家馬上覆你

1. 請問深圳既租金收入可唔可以係香港做按揭?
計 100%,要有房產證、租約、入數記錄

2. 一手樓既呼吸plan需唔需要收入證明?
話明呼吸Plan 當然唔洗,但要留意D 魔鬼細節。如幾年加幾厘,幾時要全數清 Etc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞