撈左按揭好耐,你問我答 (2)

1001 回覆
52 Like 8 Dislike
連另外爸打問題一次覆
哂票底出來, 公司數如賺, 問題不大. 呢啲Case 最好入痕生, 批好爽
想做幾成按?

男友糧不是問題, 2月加, 現在6月都4個月了. 齊哂: 公司信, 糧單, MPF, Autopay 就得

而你, 如做高成數既, 如9成, 必定只以老底做計算; 而8成則按情況批, EG 你份工做左幾耐, 咩工種,有無MPF, 係咪每月穩定出糧

如以上問題有唔肯定, MC 只會用底薪計. 甚至銀行做6成都會將你份工視為不穩定工種, 如保險, 會打折計.
最好搵唔係用mc 既銀行, 因為mc 做過預批會有記錄, 就算你踢左呀媽, mc 都會問番, 或唔信而唔批.

而搵其他按保公司時, 其實首期來源點講都得, 只要不是借款人同擔保人, 佢地就查唔到.

另壓測係啱啱好過到都係過到, 只要唔經mc, 相信會批到
無咩分別, 多以舊工計
有數,
1. 睇下有無機會平息過你之前

2. 重新賺現金回贈

3. 退保費

4. 再吐現資金
想問495萬樓
底薪總入息37000到
按8成 過唔過到壓力測
其實計唔計雙糧同ot架?好撚驚呀
如首置,夠過。

MC 唔計OT,雙糧有無合約同報稅?
係我加擔保人總數37000到
有合約寫明既 但雙糧係入cheque既
合約有, 稅單有, 計一年平均薪金
好擔心個按揭唔批 通常幾耐到知結果?
6成 5-7個工作天, MC 7-9個工作天, 約數來, 視乎銀行Sale 跟野快定慢
想問下個壓測係包埋mpf定扣左mpf既數架?

某啲計, 某啲唔計, 一般大行計埋MPF
發展商二按? 因我上面講個隻係6成按, 之後再做1成P loan 比你, 如已係發展商做高成數則無呢個玩法.
巴打, 我會同銀行職員再 double confirm 再話你知.

但以我現時認知, 壓測咩情況都要過, 但點證明入息係一個問題

有政府擔保既, 申報 入息就得; 無政府擔保既, 就要好似私樓按揭一樣咁計壓測, 證明收入.

而所謂既綠白表只係 資格 問題, 非綠表必定唔計壓測, 白表必定計

因綠表只係你可以以 公屋 增大你中居屋機率, 同 隨時 可以公屋 換以免補價買居屋而已

白表則只可靠抽先有資格買免補公居
上次同渣打唔係做mc
今次中銀先做mc
想問下村屋唔用mc仲可以搵邊間銀行?
同埋佢信用卡statement會睇啲咩?
我平時得電話同電話費分期1100左右同每月平均5000蚊卡數(入油多)
咁如果mc批左 銀行內部審批大唔大機會過?
通常幾耐到知
想申6成定8成?
保險做左幾耐? 有無稅單?

如6成, 用舊工申請可以過; 如8成, 50/50, 大機會以新工人工做計算
想申6成定8成? 8成呀

保險做左幾耐? 2年到,但佢頭一年月入大約5萬到

有無稅單?有稅單

我搵28K到,佢搵12-13K到,大約想買600萬既樓, 有150期首期,唔該哂博士
過到既

480萬, 30年, 2.15% = 月供 18,000

最保守計, 用太太新工人工, 岩岩夠過壓測, 如用舊工一定無問題, 所以放心去吧
(前提你地無其他債)

記得高成數一定要自住, 交吉放

其實想留返小小錢黎應付日常開支同買返部車,我追返文,見到係咪可以按揭完借p loan 話
銀行會唔會唔受我借p loan, 而做按揭既銀行又知唔知我借左p loan 呢?
有細行肯做完 6成比你後,再做多 1成P Loan 比你的~

如同步做,當然有技巧令佢得以存在

有啲唔明,因為如果呢個case,我仲要再做二按,咁細行果個p loan 會唔會俾二按公司知?又會唔會影響到我實際可以按到既錢呢?
唔好意思,好多問題
發展商二按? 因我上面講個隻係6成按, 之後再做1成P loan 比你, 如已係發展商做高成數則無呢個玩法.

唔係呀,我係指如果我搵左間A銀行做6成按揭,而A銀行又肯做多一成p loan 俾我,咁我再搵HKMc 做二按既話,可行嗎?
想做9成 公司出$15000俾我係寫住basic salary
咁係咪即係計$15000
9成淨係計份底,double pay上次我問都話唔會計,所以好大機會你淨係計$15000
博士,小弟行年24諗住同老媽子夾份買6-7m樓,預計供25-30年兩人加埋月入暫時最少45k-50k,最盡能按到幾多?
另外家父有層差唔多供完既居屋,未補地價,樓齡20年,想按給我當部分首期,應該一炮比埋剩低再按樓還是現在即刻按?層樓銀行估價約6.5m
如果家父借私人貸款代替按樓係好還是唔好?
Ps 現在現金大約有800k
感謝博士
先賣後買問題

想問問是否計臨約,2者隔一日都ok?
按揭方面,係咪賣就要快成交例如1個月,買就盡傾長成交2.5月咁?
仲有無其他風險同可以穩陣d.謝謝
本身有樓, 再買車位最多做到幾成按揭,同埋有咩offer now?
明你想點,你係咪想回套番個首置名額?

其實點做法都無問題,只係睇你現金夠唔夠。

因為如以非首置買樓,係先比稅後退稅、銀行按揭個邊 6個月內補到買賣證明就得,開頭一樣當你首置批。但如補唔到就會Call 番突出既成數。

如我答唔岩,巴打再問多次
dr.loan
小弟4/2015上車, 4/2018落車
仲有15% refund 按保?
無按揭既 4成

有按揭既 3成

利息預 P - 2.5% 左右
想問下一般簽offer letter既時間有幾耐?
同埋最好係成交日幾耐之前要簽?
你好
想問層樓最多可以加按幾錢?

估價 1800萬
仲差銀行190萬左右
人工20/k 一個月

係唔係壓力測試會阻到我加按?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞