撈左按揭好耐,你問我答 (2)

1001 回覆
52 Like 8 Dislike
Tg ed
感謝Dr. Loan 意見,萬分感激
今日再戰MC,本身瘋狂帶我遊花園。最後終於比我搞清楚:

一次支付,有折。年繳(分期支付),都有折!

但做幾折、比唔比折,要睇料先決定。

但! 用家可玩騎牆,姐係揀A先,批完A 唔岩可轉 B
咁我想問下會唔會有銀行係可以照做9成按25年
- No La Bro,

Btw 抽中白居二等於綠表,可以未補地價買居屋。相比私樓叫做平D,比「中產」(買唔起私樓既人,但又爆公屋條件既人)買樓上車。市稱「窮人恩物」。
想問:

手持綠表,買人地2手 25-32年樓齡公屋

供期點計?
係咪做唔到30年?
就算政府批但銀行唔批?

勿屌 - 有D舊公屋地點好靚,間格好,暫時價錢最平
Ching
我幫人問野㗎
我朋友老豆老母離咗婚 而家爭緊層樓打緊官司
佢老母出咗禁制令唔比佢老豆賣住
但係佢老豆將層樓按咗 又無錢還
呢兩日有人上黎痴類似律師信嘅野
咁佢而家有啲咩可以做
喺外國做嘢份入息做唔做到按揭?
爬文啦Ching 答左n次
教學相長,謝謝Ching
呢樣要幫你問律師 太高深

但可以話你知既係:

聯名樓去借財仔,通常會劏契。姐係將「長命契」變做「共同持有」(會有清晰業權比例,如1/2、1/3 etc)。

所以,就算你爸借成點,最多都係借到一半樓價。你媽根本唔洗劣,亦唔會用到佢個份幫你呀爸找數。

所以以我非法律專業意見,你媽可完全無視間財仔,就算間財仔煩你媽,都可以話離緊婚、唔關我事之類撇清,然後等法庭命令。

因為件事唔關你媽事,有咩大番佢轉頭話報驚,分分鐘佢地驚過你
如果我老豆老母有三層樓 一層600萬租緊比人
一層500萬 自住 另一層自住 450萬
佢哋退左休按左500萬個層比銀行四成 拎左200萬
如果佢哋想按埋450萬個層有冇機?
可唔可以用資產黎做條件?
我幫朋友問
真係唔係我
Btw thx Ching
求博士解答
有冇聽過銀行批loan 時,唔鐘意見到超大額但又冇點用既信用咭信貸額(即係暗示隨時可動用) 而影響批核?
請教,月入2萬3(12個月糧),只有銀行存入支票紀錄幾個月,但有稅單,呢種情況係咪難批?盡借係咪會比用按揭計算機個數低?感謝
補充一下:首期資金ok,想睇下借到幾多
邊間估價行既價最合理?
想買380萬樓
但想借9成及30年

如果有兩個人都隱定收入無負債
A人27歲月入23K
B人60歲月入45K

A做借款人 B做擔保人 係咪會做唔到30年?
如果調轉
B做借款人 A做擔保人 會唔會批到30年?
村屋8成已經最盡
有試過有9成成功?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞