撈左按揭好耐,你問我答 (2)

1001 回覆
52 Like 8 Dislike
Dr. Loan 如果沒有公司信和糧單,怎麼辦🤦🏻‍♂️

想買600萬以下樓,女朋友月入三萬, 我再報稅(月入$20000)

這樣大約按到幾多成?
睇呢個應該會易明啲~~
你呢個情況只可以用女朋友入息去計去借。

連公司信、糧單都無,銀行唔會信你番緊工。

Tg me and tell me your user name, teach you how to do.
留名學嘢

剛置業。
村屋,20年樓,700呎。成交價445萬。

月入(專業人士),固定收入,底薪每月$38000+津貼$3000,每月固定收入約$41000-$42000。

想借8/9成,25年還。

想問下村屋而樓價低過450萬,做唔做到9成按揭?如果做8成,又有d咩 offer?
thx dr. Loan

https://t.me/mmkkww
點睇d人做六按

啱啱發夢見到件

想報串call loan
6 按 同步按揭數到 6,定真係做到 6按?
死仔包 我今晚得閒先Tg 你啦
真係做到6按,年息貴過信用卡

d 師傅話最癲接過8按
400以下做到 9成

450以下最高借 360萬,8成。

Offer 同私樓無分別,睇Drive~ 只係批時個壓測同收支比會因高成數而收緊啲
小弟真係未遇過。。。呢啲擺明比人劏,明明二三按可以出哂既數,斬開可咁多次Draw。D 財務同中介 Fat Fat
係咪例如2000首賣既居屋可做95%,但最長按揭年期得12年?
- 是的,另入息壓測要用真文件計

如果用屋企人綠表買居屋(唔係直系親屬)
可唔可以買居屋既時候加我名?
- 買樓加你名當然可以
小弟係白手,想問按揭職位點入行?
工作前景如何?
巴打你好 追晒成個post 見大家都係講轉按加按多
小弟就30 打算兩年後入市 有啲概念同問題想請教下

如果本身屋企人供斷自住舊樓
市值當300萬左右 樓齡48年

1. 可唔可以借呢個物業套現投資/做部分首期?
2. 如果係做套現 成數有咩考慮因素、息口點計、程序係點?
3. 如果業主已經60歲 年期又做到幾多?(計樓齡係咪有擔保都無用 定要考慮埋業主退休)
4. 如果我真係要做上面既擔保 自己再買樓會唔會因此減左成數?
[url]
巴打想請教下點揀好
大猫
首年1.68
次年H+1.26
Cash rebate 1.75($63000)
agent refer 0.2 ($9600)

ICB
首年1.68
次年H+1.28
Cash rebate($69600) (計法有d 唔同)
agent refer 0.3 ($14400)[/url
Dr. Loan 麻煩有時間tg 我
請問邊度有450 萬村屋
因我少做分期保費case, 所以今日晏就專程打上MC 問,佢地覆我只有一次比先有折,分期無折。

見巴打們咁既反應,我聽日再研究下,同問清楚MC先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞