撈左按揭好耐,你問我答 (2)

1001 回覆
52 Like 8 Dislike
有1.68%定息 但成交日期係10月 要提前到6月尾先得
ac唔accept好
因為而家第一年浮息點都係2.15% 慳左0.47%
好似好多
呢個幾好,Go Ahead
如業主Ok,提前囉~ 定息Plan Cut 哂了,有好拎埋了
面數睇唔夠做。

1) 800萬樓最多只可做 6成,但因你有多個物業,銀行會減 1成。姐係你最多做 5成。
800萬* 50% = 400萬。 變相你首期要 400萬。

2) 270萬還緊幾錢一個月? 重有無其他外債?
要知埋你月供幾錢先計到壓測
冇其他債呀,
而家月供萬一,
謝解答!
有齊Income proof ? 稅單、糧單、公司信、Autopay 記錄?

首期緊拙到咩程度先? 因為你月供得呢條數,好難幫你諗計啵,一條大額私貸分分鐘都去左 7/8成
依你呢個情況,最多月供多 $11,800,如 30年,2.15% 計,姐係最多借 310萬左右
但個一球一年,無得Proof? 如有,就好玩好多。

未補地價可以再番按,但步驟煩複,要拎房署審批信。淨呢封信都要搞成 6 - 8個月
有proof呀, 我同女人人工加埋9皮一個月到, 未計bonus同option
不過太大洗同要養家所以無愉錢剩
雖然唔知咩事
正皮佐支持巴打先
情況:
我買樓時 我家姐做左我擔保人
依加想用家姐名買樓,用我媽做擔保人。
問題:
我想做轉按,同時我家姐又做買樓按揭。
會唔會唔可以同時進行?
多謝樓主覆先

我媽$0入息 主婦

我打政府工 $500萬樓做唔到9成 最多可以做幾多呢? 我其實想係第一層度按左舊錢出黎比首期同裝修。 我地兩個加埋暫時有$40萬係手, 每個月草緊3萬蚊,想一年內上樓結婚。

可唔可以略略解釋一下互補既意思?
其實曾經去中銀問過 但個陣聽到一舊飯咁, 只明白下面呢幾點:
1. 呀媽層樓 我一個人借 可以借$200萬
2. 教左我有罰息期
3. 話政府工可做低啲息口

其他佢講啲唔講啲我又唔係真係實行廢是煩住人 就無問落去

師兄我媽單位大圍唐樓,隔離差唔多一個單位都賣緊$4百萬,我想買返大圍新樓,問價$550萬,手頭40萬,兩個按揭可以點做法?
未補地價居屋可唔可以按? 已供斷
而家同女朋友月入加埋55k,想買600萬樓下嘅新樓
想問如果第一層落女朋友名,我做擔保人
幾年後,佢35k,我50k,我想買多層,個按揭點計?
Thanks!
P.S. 雙方父母可以資助1m首期
Dr Loan 你好
我買第一層樓嘅時候做7成按揭
咁依家我想租比人應該點做?
還番兩成比銀行再打厘印?
Thx
想問下doctor,我而家讀緊大學,屋企人想幫我買層樓,但係我無收入同埋佢主要收入來源唔係香港本地,如果買大約6M樓,可唔可以佢做我按揭擔保人幫我供住樓先,利申做6成按 thx
Hi 博士

可以呀,非港收入只要有直屬親人居港都可照計入息。
如17年前做既按揭,照去啦,銀行唔會知你打左厘印的。

但17年後做既,就唔好搞啦,因為金管局有填土廳登記通知,填土廳有咩事都會即刻通知業主同銀行
新個層按揭會減一成,MC 照做到但最高只可 8成。

壓測同收入支出比會變到
7成以上: 45%/35%
7成以下: 50%/40%
可以,但好煩複。詳情爬文,唔明再問~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞