撈左按揭好耐,你問我答 (2)

1001 回覆
52 Like 8 Dislike
明早清問題
有租約 7折
無租約 6折
老土說 sale 跑到數係神, 跑唔到狗都不如

都睇好呢行既.. 始終點都要買樓借錢、有樓有財務問題又要借錢。係香港地點都離唔開錢,如果正正經經咁做,相信可以越做越好既
你估加息會唔會少左人借錢
3個點係因為業主無入息,又無擔保人,我先建議咁做姐。因為資產抵押計法唔同一般的,佢無左收入支出比、壓測等,所以唔會用番一般計法~

只要業主無收入、無擔保人,想係銀行按層樓既,只可用資產抵押,最高4成。當然,如果搵財務8成都得啦!

所以自己要留意番
可以嗎?
唔會,剛需來,唔通個個full pat 咩
超過6個月,計!
供多左息既講法係:利息不變,但重新行過plan.

但你個個案,本身供緊1.7 轉左1.35,點都賺
最高8成!
要扣mpf 計, 做咩唔用計數機計

扣完mpf 上唔足8成
Quote 番上一篇

有幾個問題想問,
1. 如有演奏級級證明, 音樂碩士證書。
定期自己公司入數(約半年) , 沒稅單和mpf, 都可以按揭嗎?

2. 如果親人 ( 媽媽) 或自己每個月存錢入自己銀行, 可否當入息證明? 沒mpf , 沒稅單

3. 如沒公司出糧比自己, 請問有什麼途徑可以解決入息證明?

4. 可同女朋友 (未結婚)的收入加起,過壓測?

5. 通常入息證明睇6 個月?
要分做6成定做8成。

6成
1)定期公司入數,有齊:公司信、糧單、半年戶口記錄(自動/公司名轉帳)。批到的,最短甚至3個月都得。
但用自己公司則必死無疑。除非間公司不是空殻,同埋要交公司數比銀行睇。

2)一定要見到公司名/Autopay 既轉數先當收入

3)搵朋友或搵人做

4)一定要直繫親屬,如表妹、堂妹

5)穩定入息睇3,不穩定睇6個月平均

8成
1)同6成 1) 差不多,但要求一定要二者有其一:強積金或稅單,兩者都無:reject

2-5) same as 60%

--------

3) 請問搵人做,可以邊度可以做

4) 未結婚吾得。咁結佐婚應該都可以夾埋條數過壓測???

我既狀況係
女友月入 30k 正職
而我係出現金糧 , 想做20k 左右 入息紀錄
跪求上車攻略, 首期已不是問題
因為我問銀行 有D就計未扣mpf 有D就計扣左 所以見到你開post 就順路問一問 thx
手頭上現金50萬 月入五萬政府工 走去借40萬 P loan 上車 諗唔諗得過?
去銀行簽完facility letter之後我要做咩?
等律師樓contact? 一般要幾耐?
上面好似有個case係咁
不過博士好似唔建議咁做
如果業主(姐係我阿媽) 退休之後每個月有15K 長糧咬 加埋我份人工去倣擔保加埋34K度, 其實做唔做到高成數 翻按/套現
上面有講過,但我有少少問題
壓力測試唔計P loan ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞