撈左按揭好耐,你問我答 (2)

1001 回覆
52 Like 8 Dislike
如果剛畢業 岩岩返左工1-3個月 可唔可以去銀行做到按揭?

同上,如果過唔到壓測,需要擔保人,個擔保人同樣又係岩岩返左工1-3個月 又得唔得?
今晚清問題
如果剛畢業 岩岩返左工1-3個月 可唔可以去銀行做到按揭?

同上,如果過唔到壓測,需要擔保人,個擔保人同樣又係岩岩返左工1-3個月 又得唔得?
盡量拖到過試用期啦

我比一個月糧單 同埋份約 銀行既話 其實係咪做唔到按揭
巴打你好
請問開左間有限公司 出糧比自己 係自己獨資 出完糧公司差唔多打和唔洗交稅 如果壓測比人當自僱 可唔可以拎人工壓測 定要公司稅前收入(但扣完人工都無交稅⋯)
博士你好

我層樓早幾年借發展商高成數按揭上會,
而家層自住樓銀行估價為1400萬,餘下1050萬未還,
個plan就嚟變做p-1,想供少啲,請問有冇可能轉按(有約250萬現金)?

1. 轉按俾銀行是否只可做1400*50%=700萬,
即是捧1050-700=350萬去轉按?
我只有250萬現金,有冇任何HKMC/唔知乜鬼可以借多100萬?

2. 層樓我一個人名,老公做咗擔保人。
老公人工約6萬,
可唔可以用佢名借P loan填嗰100萬?
借P loan 使唔使計壓測?

3. 我人工5.5萬,就算捧到350萬上銀行轉按,
按足700萬我可能過唔到壓測,
但我想留返老公個名,唔想佢做擔保人,
(樓價過1000萬,自住或出租都可做50%按揭)
我可否用「擬出租收入」頂住過壓力測試?

4. 我乜都唔識,只知銀行按揭低息,
一心想轉按。
會唔會有其他方法減輕利息支出?

先謝過!
用MC 答你

http://www.hkmc.com.hk/files/product/3/80%25%20MIP%20(Village%20House)_Chinese_2.pdf

你提到既都係要留意既位
之前有巴問村屋野我都有提到~ 只係你淨問最高幾成,所以我都淨答最高幾成。 唔好介意呀

600萬減藍字= 最少325萬

未計其他雜費:經紀佣、稅、律師費 etc
你個case 好複雜... 你答多我少少野我先可以成個picture 齊哂再教你點做。

1) 你兩公婆有無任何私人債務?
有:共欠幾多?月供幾多?

2) 除左呢層千4萬既自住樓,你兩公婆名下重有無其他物業? 個啲物業是否重有按揭?

3) 兩人人工都係穩定、有報稅有mpf?

4)預算出租到幾錢?

以上係問題,然後再覆覆你先:
i) HKMC 及其他按揭保險公司只做「600萬」以下物業,過600萬一律只做6-5成。(詳情睇番第一頁,不同樓價不同成數表)

ii)做按揭時,私貸會計埋入壓測,所以除非人工極高,否則好難借私貸再上會。
當然 總有技術操作做到

iii)1000萬以上樓銀行只做5成按揭,如出租會減一成,姐係4成。所以唔好傻豬以租金計大自己入息,咁會得不償失
有賺少少都得 但當然銀行會睇埋你近3-6個月內部帳,如蝕.. 就gg
有機批到比你 但要視乎公司個朵,big4 ibank easy bro, btw 請記住:呢個機會只限6成,唔好奢想8成
唔明呢句:「唔夠5成出租」..

合法出租當然係打厘印,保障各方
計埋p loan 供款。

1)如轉按,如入息夠計,可以申請cash out 用來找數。但息口、回贈會無咁靚,因為銀行幫手清數麻

2)做按揭既,一定計壓測,唔夠過唔批 或 叫你清完先再批
只要證明到入息穩定、又過到壓測,高成數照樣做到!
當然可以咁做,但別忘記有TU 這回事。

銀行知道你有p loan 除非你計哂數,借完再做埋按揭都唔爆壓測既,去囉

只係好多時借完p loan都會爆壓測
要等 同瘋狂追律師樓

i) 簽完銀行貸款合約同借契信後
ii) 律師會同銀行拿契
iii) 收到契後對完就可以通知新銀行樓契沒問題,可放錢

成個流程約2-3星期,主要放契同對契需時
同屋苑車位,可以當一舊野黎上會。律師樓會將樓同車位打包。另間間行都做得的
Greatsoup
如果自己開公司出糧比自己做入息得唔得?
博士你好

我層樓早幾年借發展商高成數按揭上會,
而家層自住樓銀行估價為1400萬,餘下1050萬未還,
個plan就嚟變做p-1,想供少啲,請問有冇可能轉按(有約250萬現金)?

1. 轉按俾銀行是否只可做1400*50%=700萬,
即是捧1050-700=350萬去轉按?
我只有250萬現金,有冇任何HKMC/唔知乜鬼可以借多100萬?

2. 層樓我一個人名,老公做咗擔保人。
老公人工約6萬,
可唔可以用佢名借P loan填嗰100萬?
借P loan 使唔使計壓測?

3. 我人工5.5萬,就算捧到350萬上銀行轉按,
按足700萬我可能過唔到壓測,
但我想留返老公個名,唔想佢做擔保人,
(樓價過1000萬,自住或出租都可做50%按揭)
我可否用「擬出租收入」頂住過壓力測試?

4. 我乜都唔識,只知銀行按揭低息,
一心想轉按。
會唔會有其他方法減輕利息支出?

先謝過!
你個case 好複雜... 你答多我少少野我先可以成個picture 齊哂再教你點做。

1) 你兩公婆有無任何私人債務?

2) 除左呢層千4萬既自住樓,你兩公婆名下重有無其他物業? 個啲物業是否重有按揭?

3) 兩人人工都係穩定、有報稅有mpf?

4)預算出租到幾錢?

以上係問題,然後再覆覆你先:
i) HKMC 及其他按揭保險公司只做「600萬」以下物業,過600萬一律只做6-5成。(詳情睇番第一頁,不同樓價不同成數表)

ii)做按揭時,私貸會計埋入壓測,所以除非人工極高,否則好難借私貸再上會。
當然 總有技術操作做到

iii)1000萬以上樓銀行只做5成按揭,如出租會減一成,姐係4成。所以唔好傻豬以租金計大自己入息,咁會得不償失

先謝過

1)老公有p loan,尚欠300000,月供9000
2)冇
3)公營機構,超穩定,交足稅,供足mpf
4)35000左右

回應返你嘅回應:
ii)諗諗下,轉按係我一人上會,(老公自是私貸)
應該完全唔影響我嘅壓測。
可能我問得唔好,應該問月入6萬借私貸借唔借到100萬以上?係唔係都係要每月還款唔可以超過人工嘅某個百分比?

iii)但我睇金管局網頁,佢話非自住,1000萬以上,按揭成數都係50%不變?

睇過有專欄話銀行計供款入息比率時,可以計埋「假設租金收入」,有冇咁嘅操作方法?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞