撈左按揭好耐,你問我答 (2)

1001 回覆
52 Like 8 Dislike
唔緊要~
係新post再問is ok
thanks
無契樓做唔做到按?
無,借唔到
本身儲到六十萬左右
望樓輕嘆
想問一下如果首期250萬 買550萬樓 兩人總月入息約5萬 如突然加息會唔會供得好吃力
唔該咗巴打先
假如我老母有層樓
早幾年買落
而家想轉落我名
唔想用送贈形式
我係咪要重新估價上會?
咁我咪要補一舊錢?
發夢諗到如果報成交價平啲危唔危?
公務員30K point +長期有2K固定金額allowance
想做8成按+有擔保人
想問2K allowance 計唔計入人工?
可唔可以先做mortgage 批左之後用其他方法借錢去幫補首期?(eg. Tax loan)

例如4.5m 樓mortgage 90% cap 咗3.6m, 借tax loan 比嗰900k 首期

Sorry for 1999
唔係好明,但都多謝解答,我而家係大貓銀行,做緊P -2.8,咁而家應唔應該轉按呢?
你指補咩錢?
如果你賣得太平,稅局有權用估價去追返你d稅。
3. 果點 資產抵押 成樓 正常係唔係都係跟返金管局果個比例 套現 例如 650萬 最多套到6成咁樣
資產抵押最高樓價/估價4成
咁複雜既🧐🤔 咩叫分別申請按保?一定要齊業權先做到按保同銀行架

點持有物業唔影響去銀行或MC申請按揭,只要業權完整(兩位業主出哂黎,湊夠100%業權)就可以做啦。
想請教下,我同細佬總入息兩萬九千鬆(未扣mpf),想買388萬既村屋(問左銀行估到價),按8成,供30年。兩個都無負債,咁如果間屋用我名,我細佬做擔保人夠唔夠做?thx
買村屋可以做幾多成?
睇你第5點,即係話如果我唔轉銀行,剩係轉plan (之前h + 1.7, 上年轉為 h + 1.35), 年期冇變,有回贈。

咁樣轉的話我都會供多咗息? (因為你話頭幾年嘅息係最多)
了解 所以佢同加按 唔同 我見加按係跟返平常按揭成數再減返 未供款項咁 (大約)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞