撈左按揭好耐,你問我答 (2)

1001 回覆
52 Like 8 Dislike
1.68% 係定息,會無視左加息。所以上個月好多間行Cut 就係咁解~

另因所有浮息按揭,如H+/P- 都有Cap 位,所以加息只會令按揭Plan 變做封頂。

除非香港加P息,否則都係咁多
你想做高成數定正常 6成?

如高成數 2手居最好 10年左右,咁重做到 8-9成,分 20年。

因政府擔保 30年,做高成數一定要政府擔保。所以新買一手可以「申報」入息,二手買家就要正常文件了。同埋高成數會用 30年減樓齡去計,因此對入息係個大考驗。

但你點解想買居?樓價平D?定情有獨鐘?
如非必要我都係建議買私樓,因往後有咩事,吐現週轉都易D。但如果因首期不足而揀居,不如儲多兩年錢,足夠子彈再出手。
感謝博士
博士
屋企有層私樓供斷左, 估值650萬左右
想按100萬出黎, 分30年還, 咁做法係咪好蠢?
博士

我同屋企人聯名買樓,兩人月入$42,000,銀行最多按揭到 460 萬,如是要 500 萬,要月入 $46,000。有無辦法借到 $500 萬呢?

P.S. (9 要月上會)

謝。
Tg or WhatsApp me. Technically question won’t tell in public.
Dr Loan,你既whatsapp or tg係咩
你呢排有無見多咗2按3按,想做轉按,cum返個2按3按

我呢頭一日接3 4 單呢d

有d仲返黎一按銀行話想做加按cum返

嚇到我屎眼標尿
一直都唔少呀,始終依家仲有好多中介。雖則政府日日賣廣告,但總有緊火既豬仔上釣
5-8折不等,視乎背景、資料、TU etc

分期比無折的,只有一次過借哂/比哂保費先有折。
咁無誠意架你,兩個都好易搵到
蠢!點解按咁少? 依家息咁平,按出黎買基金收息差都好過擺係度蝕通脹麻
自己收入唔算多
屋企人已經退晒休, 諗住一野轟落高息股, 自己每月還2-3千蚊
唔洗發達, 求生活無憂
基金收息門檻好似好高,要100萬美金?定咩專業投資者先得咁
基金我就唔太熟,詳情可以問番身邊既保險朋友。但以我所知,好多咩萬用壽險、Primer Finaning etc 回報都好靚仔,入場最少 20萬就可以。

如你求生活舒適啲,大把保險朋友幫到你。佢地啲基金好似基本都 6/7%年回報
新買賣? 如是,你可以做擔保。人工計 100%

如轉按就唔得了,原因請爬文。打左好多次了
請問出現金糧的工作, 如果只報稅(沒糧單/Mpf),能不能當入息證明。

如果能當,最好要報幾多個月的稅,銀行才批准按揭?
報稅報一年,份工要做超過一年。而且要有公司信、糧單。

呢啲情況只批到 6成,高成數做唔到。

另雖然出現金,但都建議定時定候一出糧就入銀行,再拎出黎洗。咁樣份料會再靚仔啲。
想問租客有冇辦法問到銀行,租住單位的mortgage係寫自住定非自住?
另外,如果知道係填左自住,我自行報返上銀行又得唔得?
如果得,業主會唔會有不良影響?
根據私人條例,除非係借款人,銀行唔會向非借款人提供任何資料。連警方要索取相關資料斬要有批文,所以你諗諗一個租客有幾大權力了

因否決左前提,後面假設問題不答了
如果你係個租客, 個心腸咁差既
前面答過,只要提供到
1)直繫親屬局港證明
2)小朋友香港讀書證明

都可以計100%收入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞