撈左按揭好耐,你問我答 (2)

1001 回覆
52 Like 8 Dislike
上個月尾幾間大行已叫停左。現時只有:中_ , 花_ , 東_ , 工_ ,恒_

要就好好把握啦!

btw 一陣比Link 大家,有哂市場Offer
層樓月供幾錢?

有無P Loan 供緊?

其實有 500萬現金,大西北大把 3房樓揀,分分鐘淨係上會 百幾二百就掂~
問我咪得 洗乜自己跑咁辛苦

花_ 現時最靚Rate 靚Rebate,又計埋MPF,可以諗諗~
有無直繫親人長居香港、或小朋友在港讀書?

有就照香港糧
巴打 銀行都答左你喇,你是咪想同我Comfirm
有,我本身就係香港人。唔該哂!
另外我想問一下,如果a幫b做左擔保,除左個按揭供款比例會被用左之外,仲有冇其他影響,倒如按揭成數次類?
想知點解咁都得
答左好多次喇巴打

「政府擔保」呀~~~~~~~~~~
唔計自己丫馬超

會減一成按揭成數,同收緊左供款比率及壓測
知道
唔好意思
有無兩年稅單? 如有,見到兩年花紅即計。如得 1年,唔計。

又如合約寫明出幾多,可計。如無,參考第一句。

以35K人工計,最多借 3.8M
兩公婆加埋搵$47000/月

月供$15000
仲欠350萬

無其他負債

其實我target 嘅三房介乎1000-1200萬
依家果層可以租到$17000

我咁嘅情況,其實仲借到幾多錢?
留名
想請教樓主

壓力測試包唔包埋按揭保險保費一齊計?
是否等於 貸款額+保費 再用cap位加3%計?

因為依家樓價340萬 想借足9成 人工3萬1左右
想知壓力測試過唔過到?
thanks
再想請教下
如果業主供緊既時候過身
咁個供樓戶口會點?
按就無得再按多架啦,因為金管局Cap死左,但想再借多D 唔係無方法~ 同步P loan就得 , btw 巴打好似TG左我。

佢呢個Case 因人工高,借款額低,借完P loan 都可以過到壓測。所以正邪做法都可以~
我屌 個問題會唔會冷門左D

好彩識答 但如唔夠準確,請咁多位巴絲補充

如供供下樓業主死左,

1)銀行根本唔知業主已死,你正常供款就無問題

2)因死左要做遺產轉換,轉讓後銀行先會知。到時轉讓後既新業主同銀行申請番按揭就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞