撈左按揭好耐,你問我答 (2)

1001 回覆
52 Like 8 Dislike
簽左了嗎 真心唔錯的,如下次可試搵AA,再拎多少少回贈麻
多謝你丫絲打
你今次轉按係想甩家姐名定點? 你個操作都複雜,如做得唔好會比人減成數又減壓測指數

你同家姐或媽人工夠唔夠自己食一個按揭?
1)500 最多做 8成,400萬。

如考慮首期,要計埋AA佣、律師費、保費、稅等。

2)你新買賣就做唔到互補了,因為無水位空間處理。

550萬,做 8成,440萬。
媽媽舊樓番按,200萬。

最好做法係先上自己個層,再做媽個層,咁1)做足8成 2)壓測個啲唔洗比人減,唔係會變左35/45。除非你人工好高。

或者比較好既做法係,用P Loan 頂首期,上到 550萬樓後再上媽媽個層,然後找P Loan。
今次轉按純係因為層樓升左
令我按揭 可以做6成 本來8成
(好似可以慳保費? 加賺回贈?未去銀行問)

同時間 我屋企手上有450萬左右, 物識緊岩既樓盤
咁如果有岩既樓盤 (目標: <500萬既樓),就想落我家姐名借按揭 (成數:2成左右?) 再加我媽做擔保人。

1) 我+家姐食本來個按揭,有餘數
2) 我+媽 人工唔夠食本來個按揭, 可能需要放數十萬落去,先可以抽我家姐名出黎
(買樓既本錢會少左,但家姐可以自己做按揭)

問題1:咁如果咁岩我依加申請轉按時,又咁岩有盤睇中, 會唔會要等轉按手續完成先可以到家姐做按揭?

問題2:比較下面三個情況,邊個可取啲?

情況1:我轉按(我加擔保人家姐不變) ,之後家姐加我媽做擔保人做按揭

情況2:我先用數十萬落去抽我家姐名出黎(加我媽做我擔保人),之後家姐可以自己做按揭

情況3:定我應該先係我個按揭轉按套現多30萬出黎 (用盡埋我加家姐quota), 之後家姐加我媽做擔保人再借?(擔保人:媽年齡58,當critical case 計, 月入15000 ,借兩成=100萬, 還15年(75-58?))
就咁計應該無咩問題?(好似係 )

多謝巴打先,太多複雜問題
你做高成數按揭? Offer 3 個Rebate 幾得意

Offer 2 贏哂
情況:
我買樓時 我家姐做左我擔保人
依加想用家姐名買樓,用我媽做擔保人。
問題:
我想做轉按,同時我家姐又做買樓按揭。
會唔會唔可以同時進行?
你今次轉按係想甩家姐名定點? 你個操作都複雜,如做得唔好會比人減成數又減壓測指數

你同家姐或媽人工夠唔夠自己食一個按揭?
今次轉按純係因為層樓升左
令我按揭 可以做6成 本來8成
(好似可以慳保費? 加賺回贈?未去銀行問)
可以退到保費的,變相慳左

同時間 我屋企手上有450萬左右, 物識緊岩既樓盤
咁如果有岩既樓盤 (目標: <500萬既樓),就想落我家姐名借按揭 (成數:2成左右?) 再加我媽做擔保人。

1) 我+家姐食本來個按揭,有餘數
2) 我+媽 人工唔夠食本來個按揭, 可能需要放數十萬落去,先可以抽我家姐名出黎
(買樓既本錢會少左,但家姐可以自己做按揭)

問題1:咁如果咁岩我依加申請轉按時,又咁岩有盤睇中, 會唔會要等轉按手續完成先可以到家姐做按揭?
唔洗,同銀行講番個情況,佢地會照批,因為都係要減成數同壓測指數,程序上無分別

問題2:比較下面三個情況,邊個可取啲?

情況1:我轉按(我加擔保人家姐不變) ,之後家姐加我媽做擔保人做按揭

情況2:我先用數十萬落去抽我家姐名出黎(加我媽做我擔保人),之後家姐可以自己做按揭
呢個最好,大家都借得足。同樣唔洗等轉左按先買樓,同銀行講番情況,再後補除名文件即可。

情況3:定我應該先係我個按揭轉按套現多30萬出黎 (用盡埋我加家姐quota), 之後家姐加我媽做擔保人再借?(擔保人:媽年齡58,當critical case 計, 月入15000 ,借兩成=100萬, 還15年(75-58?))
就咁計應該無咩問題?(好似係 )
呢個反而我唔明你諗緊乜,如以借足非借盡角度諗(因你層樓理應係轉按慳保費,非再套現),情況2係比較好,你同家姐都唔洗比銀行因有其他按揭貸款而減成數同壓測,可以分別借足自己人工,而又唔影響大家

多謝巴打先,太多複雜問題
理佢臭唔臭 最緊要息平回贈高,真係態度唔好既咪 2年後再轉

btw 8下,Offer 3 邊間? 個回贈咁抵死我都有興趣
嘩好少
原來而家呢個時代加按買多層唔再work
除非有十幾廿萬人工一個月
按揭中介公司信唔信得過
要視背景喇Ching,好似 M 仔,4 小龍既轉介公司,唔洗我講大家都會信。

但如小型啲、新晉啲既,就要睇佢背景、專業度等等去判斷,記得唔好人講就信,正如我成日講個句:我都只係盡力提供信息,我都會有錯,要大家幫忙糾正。

依家信息太多,要自己做篩選。
當然可以啦 https://t.me/DrLoan
金管局防人炒樓麻
恭喜哂你
樓價比買入價升左二百萬
轉按係咪借盡,拎多幾十萬揸手好d?
想問495萬樓
底薪總入息37000到
按8成 過唔過到壓力測
其實計唔計雙糧同ot架?好撚驚呀
如首置,夠過。

MC 唔計OT,雙糧有無合約同報稅?
如果有更有投資渠道,當然建議咁做,始終息都係平
巴打你好

小弟如果想買居屋,4球野,首期110萬-120萬,月入2萬蚊 左右(大學畢業engine工),我計完上面,每月供$10000銀行肯唔肯借?

另外 我依家住緊公屋,我可唔可以就咁抽白居易?之後 我呀媽繼續住公屋(間公屋係1人單位,依家2個人住緊)

唔該巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞