撈左按揭好耐,你問我答 (2)

1001 回覆
52 Like 8 Dislike
做6成按,工番夠2年,打折計。

MC 有機唔計
我本身係呢間公司做左差唔多5 年。
但唔太明mc 係點玩法

即係我有機會600萬樓做唔到8成比我?
sales 底薪 25k, 未計 comm, double pay

有層 full pay 未補地價居屋

想拎 20萬 cash, 買100萬車位有冇解?
博士,唔好意思。想請教一下
如果我太太之前做保險,依一個月轉左做文職,
咁銀行會當佢係固定月薪定非固定?
因為佢之前搵20k到 依家得13k,如果可以除半年加埋我先會過到壓測,唔該哂
想問樓主知唔知聯權物業同分權物業,做按樓個時有咩分別,當層樓係6-700 萬 。 會唔會話聯權按層樓可以當成間樓都係佢咁按
而分權,係咪只可以計番自已個個百分比來按,甚至分權好多銀行都唔接受按樓。
同埋想問,聯權同分權既物業,可唔可以其中一方自己去按樓,而其他共有人係唔知情

唔該樓主
- 聯權姐係我地平時叫既「長命契」, 業權係以一整體去睇, 所以即使其中一位業主死左, 業權會自動比左另一人;

相對分權, 會清楚寫明大家佔百分幾, 如 1/2, 2/3 ETC, 咁情況如其中一位業主死左, 就要靠遺囑去決定業權歸誰, 如無遺囑就由遺產官判, 會由佢既直繫或親屬繼承, 未必關你事.

- 不論聯權定分權, 做按揭時都會要求所有業主出現及一同簽名, 以確保業權完整, 所以按揭黎講兩者無分別. 姐係息同回贈同單人名無分別

- 針對怕另一位業主出去偷按樓呢樣野, 你可以放心. 只要你個銀行按揭係 17年打後做, 銀行都有份「土地查冊登記業主通知信」, 只要你層樓既填土廳記錄有咩依郁, 土地查冊署都會電子通知業主同銀行, 所以基乎所有二按, 三按, 業主貸款都會無所循形.

但, 最擔心既係佢走去借「空中釘」, 同樣係樓按一種, 但完全唔登記係填土廳, 只要借款人準時供款準時簽約就相安無事, 而一旦甩期走數就會馬上落釘變真正二按/ 三按.

- 呢個係無得防, 但你可以放心既係, 不論聯權定分權, 佢最多都係借到佢比例既錢, 唔會一半當全份計. 甚至乎如係聯權, 財務會要求律師將佢變分權, 俗稱「劏契」, 劏完既契合唔番埋, 除非下手買賣以聯權買. 同樣聯定分唔影響按揭同買賣, 只影響出意外時既業權歸依.
覆得太詳盡, 希望唔會 too long didnt read

好詳盡
咁我想問佢可唔可以自己私底下賣左佢自己個份(不論聯權同分權),姐係本身間屋有我同個fd既名,佢可唔可以私底下 將佢個名過比第二個人?
同埋巴打知唔知一間樓可唔可以3個人聯權/分權擁有? #

- 針對怕另一位業主出去偷按樓呢樣野, 你可以放心. 只要你個銀行按揭係 17年打後做, 銀行都有份「土地查冊登記業主通知信」, 只要你層樓既填土廳記錄有咩依郁, 土地查冊署都會電子通知業主同銀行, 所以基乎所有二按, 三按, 業主貸款都會無所循形<<<<<<<<
咁咪姐係另一方偷按左間樓我先知?,定係按之前知填土廳會搵我確應

其實我地係諗住full pay間樓,但驚對方私底下拎間樓來做1按。其實大家都 想轉名/賣自己個份/按樓個時 都要得到咁多方既共有人同意,驚任何一方私底下做。因為今日唔知聽日事,驚到時對方反轉豬肚,錢銀既野想問清楚,對大家有個保障。
唔該巴打
好詳盡
咁我想問佢可唔可以自己私底下賣左佢自己個份(不論聯權同分權),姐係本身間屋有我同個fd既名,佢可唔可以私底下 將佢個名過比第二個人?
聯權唔得, 分權可以, 道理上律師會通知你, 但如有按揭時就難做啲了, 因為要還清按揭先轉到名
同埋巴打知唔知一間樓可唔可以3個人聯權/分權擁有? #
十個都得 呢個無所謂的

- 針對怕另一位業主出去偷按樓呢樣野, 你可以放心. 只要你個銀行按揭係 17年打後做, 銀行都有份「土地查冊登記業主通知信」, 只要你層樓既填土廳記錄有咩依郁, 土地查冊署都會電子通知業主同銀行, 所以基乎所有二按, 三按, 業主貸款都會無所循形<<<<<<<<
咁咪姐係另一方偷按左間樓我先知?,定係按之前知填土廳會搵我確應
是, 偷按左先知. 填土廳係通知你有野註左上去

其實我地係諗住full pay間樓,但驚對方私底下拎間樓來做1按。其實大家都 想轉名/賣自己個份/按樓個時 都要得到咁多方既共有人同意,驚任何一方私底下做。因為今日唔知聽日事,驚到時對方反轉豬肚,錢銀既野想問清楚,對大家有個保障。
唔該巴打

如果係咁, 建議你地開間公司, 大家做哂股東咁去買樓. 因為如公司買時就無咩聯權分權問題, 係以一整間公司做單位, 然後要求全部股東做擔保人. 而且公司做單位時, 單一股東唔可以獨自買賣自己個份, 甚至劏契, 因為有公司股權做參考, 填土廳都係顯示公司係業主, 而股權變動要CR 申請全體簽名先改到.

再者, 財仔對公司持有既物業一般好審慎, 因比個人持有複雜好多, 如公司背後有無債, 公司股權點分佈等, 較少財仔願意做單一股東既按揭. 財務角度同你分析完, 地產稅務就要你自己研究啦
想申6成定8成?
保險做左幾耐? 有無稅單?

如6成, 用舊工申請可以過; 如8成, 50/50, 大機會以新工人工做計算
有解, 但未補居套錢要6-8個月. 未計中間成本, 分分鍾同你想套既錢差不多
做左5年有得諗, 有無用稅單計過5年平均月薪?

如5年花紅分佈平均, 唔會突然一年勁多花紅, 一年無花紅既, 可以做.

因MC 邏輯係睇你月入夠唔夠穩定, 而考慮將唔將個月入納入計算. 所以只要證明到夠穩定即可
攪緊轉按
花膠職員 淨係send email 俾我自己填表,自己交
屌,兩年前跑步職員約出黎幫我填埋
定係轉按賤過地低泥
搵我啦,我地好好服務的
家下息口同cash rebate有幾多?
唔該哂巴打先,
但都係諗住夾份買間6-700 萬既樓,咁樣開間公司好似有小小多此一舉
https://goo.gl/xmAKdA

我整既 Drive 大部份銀行既Offer 都係入面架啦
唔緊要, 當知多樣野啦
有冇聯絡方法
5年平均月薪今晚可以計下

但我真係今年勁多花紅
上年我係收5-6萬
今年係最少收左80 萬
想請教個問題

如果女友申請做按揭買樓,但人工唔夠過壓測,而我去做擔保人,但我雖然冇持有物業,但係之前同屋企人以共同借款人嘅角色做緊另一個按揭(業主剩係我屋企人名),咁樣係咪都會影響到我女友果個按揭申請?例如成數打折

唔該晒
咁今年MC未必會計喇
會扣, 減成數係睇你有無「按揭貸款」, 非有無物業
想申6成定8成? 8成呀

保險做左幾耐? 2年到,但佢頭一年月入大約5萬到

有無稅單?有稅單

我搵28K到,佢搵12-13K到,大約想買600萬既樓, 有150期首期,唔該哂博士
最好十年內,有埋政府擔保易上好多。

如樓齡大啲既,都做到廿年,但要留意自己入息夠唔夠過壓測
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞