撈左按揭好耐,你問我答 (2)

1001 回覆
52 Like 8 Dislike
多謝你欣賞 其實學識多過我既人大把,只係小弟面皮厚出黎認叻攞威,好多野都要大家包容同指教。

Btw 小弟係出左黎自己搞按揭轉介(Dr Loan智能按揭平台),如巴絲比面,我好樂意為大家服務的!
呢間轉按有冇得回
博士想問下
借450萬的話 而家邊間銀行rebate最多
呢啲無得講,正如沈大師講市一樣,我點講你都唔好信。

但你自己要有比人發現既心理準備,留定錢做後備,有咩事就補番差額,咁就問題不大。同埋記得扮傻,有咩推比AA。
睇個Drive
Sorry 眼殘睇左你買私樓。。

都係個句,正常人「申報」入息就得,有啲行料都唔洗比,如大貓
正常 6成:壓測 60%,收入支出比 50%

MC:壓測 55%,收入支出比 45%

無聽過 43.X%
早到咪早 早買早享受
關於第5點轉按問題
"長渣既,就唔好無端白事咁轉按。因為大家都知,所有放債公司都係先息後本,頭個幾年幾乎全部息咁濟。如你長渣,2年轉一轉,你永世都供唔完層樓"

我想問下
層樓我一定係長住
本身我借銀行A 3M, 供25年
用緊H+1.7 / P-3.1, 低為準
暫時供左2年半左右
咁銀行B話轉過去可以俾低D息(機會)同有Cash rebate
息口係H+1.25 / P-3.1, 低為準
Cash rebate 就有大約50k, 另外包5k 律師轉按費

我見到樓主話會永世供唔完, 咁係咪我唔應該貪佢個50k呢?...
用資產同樓申請點計批幾多?
只要成數一入 6成就甩得MC 架啦,唔洗咩還低過 7成或等過期 Etc

而且只要轉按就可以
1)甩MC

2)加按吐現

3)賺回贈
之前提過,不論香港定外地,只要提供到 1)租約 2)租金收入證明,租可以當收入計 7成。

但會有第二個問題,銀行會考究你層樓供完未,會否有按揭,如有亦會計埋。所以報唔報前,要考慮清楚
資產抵押按揭,做淨資產 4成。(約數,因資產抵押複雜野來,要實數要睇好多野的)
有冇巴打可以教教路?
晏啲覆,忙緊
唔該Dr Loan, 期待你嘅回覆
博士 想問樓花期內轉按有邊幾間銀行肯做
Hkmc要補文件係未補一次就得架啦?
係咪所有定息plan都無啦?
博士
我地係想樓換樓,所以當時第一層上車9成按出租比人,有報物業稅打厘印的。

現在換樓想自住,想做7成按。按揭要提供稅單,不過稅單有物業收入。

所以我想問,今次自住樓,如果提供稅單做按揭,會比mc知道我上一層樓9成出租?其實mc會唔會問稅單裏面,物業收入的來源??

謝謝!
你都幾夠膽 做9成走去打厘印放租

BTW 依家供剩幾成? 另唔洗MC問, 銀行一開填土廳已知你咩料, 到時自然叫你補件.

但咁樣撩起MC 我都唔知有咩後果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞