撈左按揭好耐,你問我答 (2)

1001 回覆
52 Like 8 Dislike
如17年後新做按揭,打番厘印銀行係會知的。

因為厘印會係填土廳上註冊一份「rental assignment」,而 17年後因金管局新例 - 電子提示服務,所有登記落填土廳既文書,銀行同業主都會收到。

所以如遇到咁既情況,基本銀行係必然知道。(17年前按既就未必知)

另補充,做6成按既,咁情況銀行有機會採取以下動作
1) Call Loan (最少都會有 1-3個月寬免期比你轉會、籌錢)

2) 加息

3) 未知 (因市場好少咁既案例)
黎緊會開多一個Post 講市場銀行利息、回贈。

當然仍然會不斷為大家解決問題 只係分開 你問我答,同幫大家跟Case 分享資訊既貼~
工接工 上一份做咗2年 有稅單 有autopay record 但上個月個autopay record係上一份工嘅

人工高過上一份嘅 但係個職業我應該填上一份工 定新工?咁佢地又係計邊份工既薪金?

我沒計錯的話 借360萬 壓力測試$37000應該過到係唔係?

唔該巴打
月入2萬7 政府工
擁有一個私人屋苑單位(600萬) +車位 (200萬)
另外有棟村屋 平安紙係我名 全部租出 每月收入約3萬
如果想買多一個600萬私人屋苑單位 首期只有150萬既話 一定過唔到壓測
可唔可以拎埋村屋既收入去做證明?
可以,有租約 7折計。

但留意:
1) 如有按揭係身,會減一成按揭成數

2) 收入支出比/壓測 會變成 40%/50%

3) 只可做 6成按,不可做高成數按揭
其實,如果上個月(即 3月)出緊舊工糧,今個月申請,為免麻煩,可以以舊工做申請...

當然,建議正規地做,填新工,交合約及所有新工證明。

你做高成數按揭,收入支出比/壓測 係 45%/55%,3萬7 岩岩夠過
咁都係跟正規搞比理份新工合約佢地啦 希望沒事

分25年還37000都應過到係未?因為層樓43年 做唔到30年
30年先夠過,25年會爆壓測
仆街啦咁 咁要幾多先過到25年過壓測?
計舊人工過唔到
唔該想問兩公婆做政府,拎綠表資格,想買二百萬頭30年樓齡嘅公屋,可唔可能做到9成按揭25年呢?
要計理mpf先過39000
已過 30年,政府無擔保,會當正常按揭計,無得再申報入息。且最高只做 6成及年期最長 25年。
MPF 間間行唔同計法。有啲計有啲唔計。

如計,39000夠過
新居屋我打去問按揭部佢話兩個老人家無收入退休都做到?
1. 半年內的每月卡數係自己人工既一倍
但月月還清 冇欠卡數

2. 以前有幾次試過遲還卡數
幾百到千幾左右 通常係遲幾日
還返哂

3. 手頭有8張左右卡

以上做按有冇影響?
唔明你問咩

銀行按揭部點答你?
要睇TU 先知你評級點、記錄點,再判斷到銀行點睇你份申請。雖然你最近乖仔番,但難保之前太曳未洗淨個底。
我問個如果綠表兩個老人家買做唔做到按揭
佢話政府包底無收入都做到
請問如果我嚮大陸番工,駐大陸+大陸contract,每個月公司電匯份糧來香港,有冇辦法當成是香港收入呢?
唔該哂咁多位巴打
囉返份臨約 禮拜六跑多幾間銀行先
想請問,依家同老婆聯名有一層樓,仲欠銀行350萬,仲有26年先供完

兩公婆加埋搵$47000/月

依家手上有500萬現金可以做首期

其實係唔係都好難買到第二層? 因為個女女出咗世,想買多間三房,依家果層放租
依家係咪開始stop定息了🙏🏻🙏🏻
咁姐係一定要等罰息期完

清按揭+除名 處理時間要幾耐?

因為睇緊樓 如果睇岩想買 又有冇辦法即買到呢?
有計,同銀行職員講情況,佢地可以幫手寫Report 比審批。然後你係指定時間內要提交到解除、清還文件即可。

Btw 呢個操作未必個個職員幫到手,始終幫係人情,所以搵相熟既試試吧~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞