撈左按揭好耐,你問我答 (2)

1001 回覆
52 Like 8 Dislike
63歲做唔做到擔保人, 三十年按揭? 謝謝
其實定息 p按定h按係着數啲
有層自住物業,當初按揭成數>50%,
隨著樓價上升,依家按揭比例已經<50%,
想問可以將單位放租嗎
Ching 定息已Cut 啦喎。。
Tged Bro
可以,重可以打埋厘印,比銀行知都無所謂
做到擔保人,但做唔到30年! 最多都係 80-,除非擔保人佔總入息比率低
壓測絕對阻你加按。

銀行最多:做 5成,姐係 900萬

財仔最多:做 8成半,姐係 1530萬

你最多係銀行借到:~ 220萬

你最多係財仔借到:1530萬
銀行批完出左Offer 最多Hold 1一個月,如你一個月內唔簽Offer Letter,個Offer 會失效。

無話幾時簽最好,因為簽Offer 只係為 Lock Offer,銀行點都係等你成交個月先打數落律師樓幫你成交
3年係 15%~
發展商二按唔太熟,因為唔同盤唔同商唔同玩法,無去研究

但以我所知有按保公司過 600萬都做到 8成,而且經常同發展商合作做按揭
最盡計,5萬月薪,30年,借到550萬

家父借銀行私貸好過借未補地價樓按,因為你爬爬文就知,未補地價要搞按揭好煩的,重要有手續費
如果7月27係成交日,銀行通常會係邊日打數落銀行?
最好方法:
男方加按A,比女方比多啲首期,以女方名義借。

因男已有按揭,如再做女擔保人會影響按揭成數。

如 4萬月薪,30年,無其他外債下,最多借到:440萬。

如 首期 得200萬,姐係最多只可買 640萬樓。

但因男既物業A值 7M,男最多可借 420萬(7M*60%),減番 70萬餘額,重有 350萬。

如首期有 550萬 (200+350),咁就多選擇嚕~ 最多買 990萬樓。

租就算啦,幫唔到女的
通常早幾日,主要睇律師樓幾時查完契睇完契,然後會同銀行講,銀行再打數的
呢兩日比較忙,應該回哂了 如有甩漏,請引用回覆
DrLoad你好

我屋企有層full pay買既居屋
本來係阿爸阿媽長命契
後來阿爸65歲轉贈比我細佬
依家得返阿媽同細佬兩個名
係咪可以照舊用綠表放盤?
到時係咪一定要每人1/2拎錢?
可唔可以我地決定分幾多?
麻煩哂
thx
我以為過左3年岩岩無
要自己申請定銀行自動波回?
可去原銀行申請,佢地會有份表比你填,然後銀行會幫你搞
Dr Loan 呀

轉業主名唔影響買賣的,律師樓道理上係比兩位業主既,但始終你地一家人,圍內要點分錢無人理到

Btw 送契比人好似會影響下手按揭
Sorry 佢自動幫我改字 搞到叫錯名
你指我阿爸係送契?
佢都唔會再買樓
定係我過左期?
4/2015 上, 4/2018落, 6/2018先complete?
想問銀行話hkmc批左,咁佢銀行內部審批要幾多日架?
請問係咪未補地價?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞