撈左按揭好耐,你問我答 (2)

1001 回覆
52 Like 8 Dislike
銀行最多 6成Cap 500萬,你最多借 480萬,息口 ~ H+1.23%

財仔
(1)最多做到 7成半,息口約 7-9%,但一線既一般有 1-2% 手續費。有啲計入息,有啲淨睇樓,都大約係 7-9%

(2)最多做到 8成半,息口約 12-16%,基本上淨睇樓,唔理入息
無啦,** / 經X 係我地前輩,同我地做既野差不多,都係正規按表轉介
謝謝巴打欣賞,我錯左既野可以請你指教嗎?
巴打,我知道我識既野唔多,係覆大家之前我有盡力考證再Post的,但如有錯漏仍然要大家多多指點
我地做個Drive 好透明的,邊間行回到幾多,寫哂出黎鳥~

我地已經好薄利 基本上回哂8/9成出黎,0.35 已經係我地能力範圍內最多的了
(iv) 自僱人士:
HKID 
BR, CI, NNC1
有效的執業證書(只適用於專業自僱人士)
住證 ( 水, 電, 煤月結單) 
6個月公司 及 個人銀行月結單 及 內部帳
1年財務報告
稅單 
按揭供款表 (睇到最新結餘) / 買賣合約
睇樓

想問一下,我是自僱,但一直冇交稅和冇整理個人銀行月結單,我諗住 嚟緊一年都會整理翻好佢, 諗住 咁樣整唔知足唔足夠 我第時申請 按揭 和預批證呢?
1)每月月頭定期入固定現金落個人戶口(四萬,現金不是支票)
2)每月供翻mpf(冇供好耐)
3)報翻稅

另外,我唔太清楚咩叫內部帳, 因為主要收現金畀咗嘅收據和發票都有啲亂,到時唔提供得唔得。
唔提供唔得,自僱一定要睇內部帳。內部帳係指自己做既損益表,唔複雜的,網上好多Sample~
另自僱最好入痕身,好易批~

(iv) 自僱人士:
HKID 
BR, CI, NNC1
有效的執業證書(只適用於專業自僱人士)
住證 ( 水, 電, 煤月結單) 
6個月公司 及 個人銀行月結單 及 內部帳
1年財務報告
稅單 
按揭供款表 (睇到最新結餘) / 買賣合約
睇樓

想問一下,我是自僱,但一直冇交稅和冇整理個人銀行月結單,我諗住 嚟緊一年都會整理翻好佢, 諗住 咁樣整唔知足唔足夠 我第時申請 按揭 和預批證呢?
1)每月月頭定期入固定現金落個人戶口(四萬,現金不是支票)
2)每月供翻mpf(冇供好耐)
3)報翻稅

另外,我唔太清楚咩叫內部帳, 因為主要收現金畀咗嘅收據和發票都有啲亂,到時唔提供得唔得。
唔提供唔得,自僱一定要睇內部帳。內部帳係指自己做既損益表,唔複雜的,網上好多Sample~
另自僱最好入痕身,好易批~

如有需要,WhatsApp Or TG 我,可以同你分享啲成功Sample
Hi Dr. Loan

我如果宜家做緊人地按揭擔保人(我無名)
但我又咁好彩抽到新居屋
咁政府擔保下, 銀行會唔會借到9成俾我
照做到

綠表:9成半

白表:9成
再謝!
多謝解答,
但想問下銀行做我個白表居屋case時會唔會睇我人工個供款比例,定係就算我零收入都照做俾我
未有糧單,用銀行出糧記錄+員工合約
申請按揭得唔得?
感謝。
好的,謝謝博士
如果係損益咁我就明了
你TG係咩,我add定你,
我都怕我準備半年1年最後準備少左某d野
份工做左幾多個月啦?

因為文件野有得走盞,要睇夠唔夠力證明,如無糧單,有稅單加近 3個月銀行出糧記錄,都過到批到的
大行好多唔做,只有一兩「有機會」做,但細行基本無問題
零收入做到,但唔可以話零收入,要申報個夠供既人工,如供款佔人工 7/8成
Btw 依家新居屋做按揭,除非額外現金回贈外,我地合作既銀行仲有金犬送
照做到

綠表:9成半

白表:9成
多謝解答,
但想問下銀行做我個白表居屋case時會唔會睇我人工個供款比例,定係就算我零收入都照做俾我
零收入做到,但唔可以話零收入,要申報個夠供既人工,如供款佔人工 7/8成
Btw 依家新居屋做按揭,除額外現金回贈外,我地合作既銀行仲有金犬送

自膠打錯字
明白
長氣問多少少..
咁會唔會先扣左個做擔保果邊供款額先 定係唔駛?
e.g. 擔保果邊供緊9k, 我個收入就會變左30k -9k, 淨番21k咁樣?
要扣,但銀行唔計壓測,淨計入息支出比,7-8成都 OK
要睇你做幾成按揭

6成 Acting Pay 有啲行計的,花紅做夠 2年用 2年報稅收入計平均

8成或以上只計老底,唔計花紅唔計Acting Pay
請問博士,
如果因為不同銀行估價有高低,
A銀行offer 4.2m, 1.8%rebate
B銀行offer 4m, 1.9%rebate
應該點做好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞