撈左按揭好耐,你問我答 (2)

1001 回覆
52 Like 8 Dislike
打5.2% 係因為手快者

如果條式調返轉,即係
(36000+15000+15000租金x 70%) x50% =30750 - 21000(第一層樓壓測下)
=9750 月供 x 180 factor (月供與按揭上限比)
=約175萬按揭上限?
因為我係自顧人士,未有啲咩收入證明
呢啲情況按揭年期最多會係幾多年?
其中一老係公務員會唔會可以耐啲?
巴打唔該晒你

係咪無親戚關係嘅人就一定唔做得擔保人?
BOC定息1.68% -> h+1.26%
有無邊間跟到
大貓

Btw 定息計劃今日截,計申請日。要Hold Offer 好快手處理~
Only P Plan~
首先要銀行批先,無入息銀行唔批唔洗諗年期。

公務員因入息穩定,少大炒人,所以較易批,但唔開年期事的。

大行一般用 75- 人齡/樓齡

細行有D 用 80- / 85-
博士
唔好漏左我阿
博士你好, 有新做mortgage問題

我(25歳)而家人工23k,打算首置買6.15m新樓,借6成,即3.69m loan size,唔駛過HKMC
我知靠自己人工過唔到壓測,打算揾老母做擔保

如果老母(62歳)本身退左休,可唔可以話喺屋企人公司打工,以支票出糧(15k/month)做番半年record,咁樣銀行受唔受我老母做擔保人?

如果咁計,即23k+15k=38k/month,係咪就可以過到壓測(3.69m loan size)?

仲有冇其他證明要做?

Dr Loan
我想問買第二層樓既問題

本人月入$36000, 有一層樓供緊$14,500, 380萬loan, 可以做到一份租約around $15,000月租

老婆月入$15000

想用老婆名買多一層, 我做擔保

我想問咁既組合, 買第二層樓可以借到幾多錢?
條式係咪
1. [$36000 + $15000 + $15000租金 x 70% - $14500供款] x 40%(擔保人有按揭) = $18,800 每月最高供款額 = 約338萬按揭???

第二層樓壓測下, 第一層樓個供款會唔會都變左壓測情況下咁去計??? (2.2%=$14500月供, 5.2%=$21000月供)
一眼望落個問題到,個心情: -> -> ->

驟眼睇好很複雜,但望多兩望,個問題好鬼理性好鬼仔細,最鐘意呢D問題~

1. [$36000 + $15000 + $15000租金 x 70% - $14500供款] x 40%(擔保人有按揭) = $18,800 每月最高供款額 = 約338萬 岩!

2. 第二層樓壓測下, 第一層樓個供款會唔會都變左, 5.2%=$21000 月供,連埋新既按揭供款不可超出總入息 50%。
(點解你會用 5.2%? 唔係用Cap位 2.15% + 3% = 5.15% 咩?)

4成下最高按揭額:338萬,30年,5.15% = 月供 $18455
舊樓:5.2% = 月供 $21000

以4成下最高按揭額去做壓測= ($18455 + $21000)/ ($36000 + $15000 + $15000租金 x 70%)=64% > 50%

過唔到壓測,呢個係段映緊:雖然。如好想買,一係準備多D首期,一係買平D既樓~

如果條式調返轉,即係
(36000+15000+15000租金x 70%) x50% =30750 - 21000(第一層樓壓測下)
=9750 月供 x 180 factor (月供與按揭上限比)
=約175萬按揭上限?

唔應該咁計。想最準確應該用一元方程計:
設最高按揭供款上限為X。

($X + $21000)/ ($36000 + $15000 + $15000租金 x 70%)> 50%

$X = $9750

$9750 月供,若以 30年, 2.15% 反算,最高按揭額是 285萬
[quote]Dr Loan
我想問買第二層樓既問題

本人月入$36000, 有一層樓供緊$14,500, 380萬loan, 可以做到一份租約around $15,000月租

老婆月入$15000

想用老婆名買多一層, 我做擔保

我想問咁既組合, 買第二層樓可以借到幾多錢?
條式係咪
1. [$36000 + $15000 + $15000租金 x 70% - $14500供款] x 40%(擔保人有按揭) = $18,800 每月最高供款額 = 約338萬按揭???

第二層樓壓測下, 第一層樓個供款會唔會都變左壓測情況下咁去計??? (2.2%=$14500月供, 5.2%=$21000月供)
一眼望落個問題到,個心情: -> -> ->

驟眼睇好很複雜,但望多兩望,個問題好鬼理性好鬼仔細,最鐘意呢D問題~

1. [$36000 + $15000 + $15000租金 x 70% - $14500供款] x 40%(擔保人有按揭) = $18,800 每月最高供款額 = 約338萬 岩!

2. 第二層樓壓測下, 第一層樓個供款會唔會都變左, 5.2%=$21000 月供,連埋新既按揭供款不可超出總入息 50%。
(點解你會用 5.2%? 唔係用Cap位 2.15% + 3% = 5.15% 咩?)

4成下最高按揭額:338萬,30年,5.15% = 月供 $18455
舊樓:5.2% = 月供 $21000

以4成下最高按揭額去做壓測= ($18455 + $21000)/ ($36000 + $15000 + $15000租金 x 70%)=64% > 50%

過唔到壓測,呢個係反映緊:雖然以收入計可借 388萬,但因壓測過唔到,變相要借少D。如好想買,一係準備多D首期,一係買平D既樓~

如果條式調返轉,即係
=約175萬按揭上限?
娘親要加埋MPF,就完美了
銀行P Loan 一般 4-8%,最多做到人工 10倍現金。

因唔知你確實情況,只可提供到呢D資訊
呢位巴打肯定無爬文

擔保人關係只需「申報」,無須證實的。而銀行一定要擔保人係直屬關係。

所以你懂的
#7 阿巴打
應清哂問題,有漏請引用
謝謝巴打!!明晒
想問博士咁樣計可負擔樓價有冇錯?
追完post都有少少亂

入息:
我18k

擔保人(父母):
已退休,
深圳租金約30k rmb (齊房產證、租約、入數記錄)
另外有租金約80k rmb (仲味有房產證, 只係得租約, 入數記錄)

支出:
擔保人
未補地價居屋月供大約9k

首期約3m

最多可以負擔的樓價:
睇返#2, 好似係海外-10%, 有按揭-10%

[18k + 30k租金/0.8(匯率) - 9k供款] x (50%-20%) = 14k(每月最高供款額) = 可借250萬 ?

可負擔樓價 = (x*40% +3m首期) = 最多540萬既樓 (600萬樓下可以借40% ???

想問係唔係咁樣計?
巴打
想搞私人貸款知唔知邊度好?
巴打如有入息、TU 靚仔,更係去銀行啦。

或者銀行有D 信用卡貸款,個D 一年幾百/幾千手續費,極抵借。

如講財務,就要睇你TU,呢期最平大重財務、WeLAnd
收入:
18k + 30k租金/0.8(匯率)

支出:
- 9k供款

注意事項:
1)海外(租金)收入可計100%,只要證明到直屬親人與香港關係密切,如長居港、於港讀書 etc
2)擔保人有按揭會減少按揭成數 10%

所以最高供款額=
[(18k + 30k/0.8) - 9k]* 40%(壓測系數) = 18.6k

可借480萬

可負擔樓價 = X* 50% = 3m
X=6m

你呢個Case 買幾錢樓要視乎你首期。因為擔保人有按揭會減 一成按揭,變相要考慮首期多過按到幾錢。
簡單例子:
買 7百萬樓,你呢個Case 淨做到 5成按揭,即使以人工計你借到 480萬,但金管局 減你一成上會足以玩死你:因首期要成 350萬先買到 700萬樓。

除非再用招數變錢 唔係最多買 6球貨仔
想問下,買750萬樓,俾550萬,借200萬
如果借款人搵得16000,再加擔保人17000,咁一定無問題啦
但如果借款人又轉工(16000個份都只係做左4個月)
咁有無乜問題架
無知一問,申請按揭果陣填自住,之後拎咗去放租會點?
父幹1.5m 收入40k,有供完樓
我20k
想買6m樓淨係落我名
想問借到幾多成?係咪要用按揭保險?
壓測我自己過唔到係咪可以計埋老豆(仲有8年退休)?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞