撈左按揭好耐,你問我答 (2)

1001 回覆
52 Like 8 Dislike
1) 概念上無錯,但以我所知,發展商 2按有機會同指定銀行合作,如無指定,你要問清楚 AA 個 2按審批準則係點。

我遇到好多個案係:銀行頭按批左,但後來發展商 2按唔批,搞到個客要走出黎做財務頭按,個陣又急又趕,差啲成交唔切...

2)發展商 2按準則我唔知係點,因為唔同盤唔同發展商唔同準則,呢個問番發展商或AA 穩陣啲。但銀行如第一次按揭,做 6成既 收入支出比係 50% 入息、 3%壓測係 60% 入息
不會,除非你傻豬自爆
咁非常好亦好簡單,2層樓 2位獨立業主。

1)兩位分別月入幾多?
2)兩位除按揭外有無其他負債? 私人、信用卡貸款、車會 Etc

i. 供完個層用你自己人工計爆佢,睇下借到幾多
ii. 未供完個層用你太太人工計爆佢,睇下再借到幾多
iii. 睇下你借盡自己個層後,再擔保埋太太個層,睇下有無多過太太自己單名借,反之亦然。

用呢幾個方向去計,你會知道答案
但出糧戶口就係果間批我loan既銀行
你意思係層樓由兩位業主共同持有,之前係一齊借款,但現在只有一位業主做借款人,對嗎?

如是,律師口中既風險係業權問題:如兩位業主將來有咩事要分層樓,上到庭時,官會質疑點解聯名樓但一人借一人供(實際唔知,但表面上係咁),有案例官最終判哂層樓比供個人,原因係佢負責哂層樓既所有既,係實質擁有人
正常簽完Offer letter 到 DD 係真空期,無人會再翻查你既野,你唔撩佢應無事。

但你新工人工同舊工差好遠咩? 因銀行角度,睇你月結單都係:Autopay Salary 應該無分別的
博士你好,想問關於轉按放租問題,個人屬意跟足規矩去到5成先放租

個單位2年前買入造8成按,而家樓價升左,尚餘貸款只係估價嘅大約6成

短期內都仲會係自住但唔排除中間隨時會想放租,所以諗緊年尾過罰息期果陣好冇抬D錢轉返去5成

想問係咪轉去5成都要申報自住定放租?如果報左自住,到想放租的話就要轉返個mortgage做rental assignment,如果未過新罰息期而做呢個改動就要罰息?咁我呢個case其實係咪應試點都報左放租先?

唔該博士
平時糧單冇支票面,細公司,好簡單一張糧單。

按揭審批過程,會不會去有關機構查證返張支票係咪我公司出的?
博士你好,想問關於轉按放租問題,個人屬意跟足規矩去到5成先放租

個單位2年前買入造8成按,而家樓價升左,尚餘貸款只係估價嘅大約6成

短期內都仲會係自住但唔排除中間隨時會想放租,所以諗緊年尾過罰息期果陣好冇抬D錢轉返去5成

想問係咪轉去5成都要申報自住定放租?
一做按揭就會問你用途
如果報左自住,到想放租的話就要轉返個mortgage做rental assignment

唔明咩意思, 但如想放租, 建議一黎就做 5成, 因現在有土地查冊通知, rental assignment一註冊銀行同你都會收到通知, 到時就算補番一成比銀行都會比銀行煩

,如果未過新罰息期而做呢個改動就要罰息?
新罰息內有任何計劃變動, 會延長罰息期

咁我呢個case其實係咪應試點都報左放租先?
建議是

唔該博士

不用
票係現金票定入票落戶口再慢慢拎來用?

如現金票直接對現金用既就無辦法了, 但如有入戶口, 細行可做 6成救到你~

睇票面目的就係查邊個出票比你
點先算低? 如果壓測要五萬,我收入四萬,咁要63歲擔保人下仲做唔做到三十年,謝謝
劃線支票,所以要入落戶口。
但冇影低支票做記錄。

所以問,例如我張支票入左去恆生戶口,
咁按揭機構係咪唔會自己去揾恆生證實返張票係邊個開的。
銀行會要求你曬番哂啲票面出黎, 入票行約需時兩星期, 主要對簽名係咪你自己簽. 第二做公司查冊睇間公司係咪你.

咁定期入票就非常好啦, 執齊公司信, 糧單, 有無稅單同MPF? 批6成絕對無問題, 高成數就要睇文件夠唔夠了
博士,想問如果借4成,將單位出租要唔要知會銀行?
63歲做唔做到擔保人, 三十年按揭? 謝謝
做到擔保人,但做唔到30年! 最多都係 80-,除非擔保人佔總入息比率低
點先算低? 如果壓測要五萬,我收入四萬,咁要63歲擔保人下仲做唔做到三十年,謝謝

5萬入面擔保人只佔1萬, 比例不高, 會以你年齡做按揭年期.
不用
個日係律司樓簽按揭,佢提我話銀行借比我係for自用,如果出租要同銀行講,但明明我睇過資料借5成或以下就唔洗,所以想問下
Hi Dr Loan,

請問800萬嘅私樓,盡按借到幾多成(包括財仔)? 咩息口? 謝謝!
Drloan您好
想請問呢間星x谷地產中介有冇伏?
佢話可以額外回贈0.3%俾我咁多,係咪真
唔該你!
睇哂成個post
除左綠表壓力測試答錯之外 都幾有心機
搵食架喎緊係有機心, 丫唔係心機先岩

但真係要熟d先好答
冇伏, 你問下博士回唔回到0.4俾你
(iv) 自僱人士:
HKID 
BR, CI, NNC1
有效的執業證書(只適用於專業自僱人士)
住證 ( 水, 電, 煤月結單) 
6個月公司 及 個人銀行月結單 及 內部帳
1年財務報告
稅單 
按揭供款表 (睇到最新結餘) / 買賣合約
睇樓

想問一下,我是自僱,但一直冇交稅和冇整理個人銀行月結單,我諗住 嚟緊一年都會整理翻好佢, 諗住 咁樣整唔知足唔足夠 我第時申請 按揭 和預批證呢?
1)每月月頭定期入固定現金落個人戶口(四萬,現金不是支票)
2)每月供翻mpf(冇供好耐)
3)報翻稅

另外,我唔太清楚咩叫內部帳, 因為主要收現金畀咗嘅收據和發票都有啲亂,到時唔提供得唔得。
感謝樓主幫忙解答
你借足 6成就話驚姐 金管局都係話放租減一成,你先做得 4成,己自減 1-2 成,就算銀行知,都無原因周你啦~~~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞