撈左按揭好耐,你問我答 (2)

1001 回覆
52 Like 8 Dislike
律師費要視乎金額而定,一般幾百萬,預 5-6千。

律師唔洗咁急搵,但如好心急,可以交完銀行申請表就搵律師簽借契信。

律師早日拎到契,早日對完,新銀行批到Offer 出到指示就可以好快DrawDown 了
9月中先過,最快 8月做申請。銀行Offer Hold 1個月,太早做無意思
想了解多D 睇MC條Link。

450萬或以下,最多做 85% Cap 360萬。

姐係 450萬最盡 8成; 400萬以下最盡 8成半。
出左offer letter 多數幾耐要簽?
要睇擔保人佔個貸款額度。

例子:如借1 百萬,月供 1萬 5千。淨以A 人工計過唔到壓測,但差好多數先過到,咁既情況加 B做擔保都有機批到 30年。

但相反,如 B擔保比例好高,就會以 B 年紀計年期,不論 B 角色係咩都係咁計。
無話邊間。。。 如想知邊間最高估價,Tg OR WhatsApp 我地址,幫你估哂後話你知~
有無影票片習慣? 如無,公司信、糧單有嗎?份工做得耐唔耐?

呢D 一般 6成一定批到,但高成數就要再輕輕執一執套料,或搵銀行做預批。
忽略所有因素,單以 2萬3 計,最高借 250萬
會影響,保守既銀行會要求你Cut 左佢先批
村屋係唔係難搞D
博士

兩公婆無物業,無負債,想入市買樓自住,固定收入,加埋月入約20萬,目標1200萬,30年的二手樓。

是否借盡按揭都只有600萬,有沒有辦法俾少D首期?

先謝謝你解答
咩叫就算政府批但銀行唔批?

如租者置其屋個D Plan,因政府會新擔保,所以銀行都可以忽略樓齡,借到 9成/9成半。

但如以綠表淨做到 6成,可以 30年。
3個月夠
可以資產抵押,正常 4成,有按揭係身減 1成
1個月內
無公司信/糧單,月薪只出支票,戶口都係近3-4個月有支票存入紀錄,早排搵左會計搞報稅,剛剛收到16/17年度稅單,咁樣可以盡借到230期?感謝博士
*230萬
Btw 我手殘。。。好似有位巴絲Tg 左我,但我按錯刪左。如我無覆你,你應該係個位被選中既細路了⋯⋯ 請Tg 我多次
類似問題之前答過,分左正邪,拉上去睇睇Plz

1200萬借盡按揭只有600萬
無分別,入息文件齊就得
6 成可以
但係估價無得上網CHECK
又真係下下要去銀行搞
如果唔係租者有其屋既公屋呢?
我知買2手公屋好蠢,
睇漏左
唔該晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞