【嘈交就要自貼身材】健身資訊討論區8

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
又唔係趕住上台 , 新手可以 set/rep 數做少啲先 , 當你set間休息1-2 分鐘 , 一次做 30-40分鐘就夠 , 做做下消耗慣就會漸漸想食多啲野 , 其實在做足 set /rep 數下都好少一次過做多過 80 分鐘
我而家做2小時後, 飲完protein
如果見餓/手震/累, 都會食個中式包
即白饅頭果類
一黎平, 二黎貪佢白包易消化

其實係咪碳水太少?
我見坊間有 碳水 補充劑
係咪有用
胃口可以養大,除左正餐,平日食多d健康零食,nuts、Greek yogurt、花生醬麥包、香蕉、dark chocolate。得閒就食、無野做又食、溫書上堂做緊野都可以食咁就好快上到磅⋯
初期胃口慢慢養
咁gainer係咪其中一個快d既方法?
(我都知gainer好易肥, 睇住個frd本身底體脂高仲gainer, 個人係脹左, d肉係好實, 但個腩突到)

其實兩份麥皮加一scoop whey已經等於半serving mass gainer , 而且更易入口同可以養大個胃
原來麥皮咁高營養
Btw, 岩岩感冒 停左幾日gym
又食左d咳水傷風藥, 個人冇乜力水, 如何可以快d入番狀態?

去買惠康果隻即食麥皮,可以用凍水開,廿蚊一大包,想再肥啲可以用全脂奶開,500ml奶加80g麥皮, 傷風想快啲復完就買啲寶礦力當水飲
早餐六條雞柳
朝早吸收返多d碳水好過啦,六條雞柳好似好多蛋白質
唔係借口
係一食多已經想反胃
例如, 響屋企食一碗飯, 再谷多一碗已經想嘔
呢條路唔得咪搵第二個方法囉
搵d “caloric dense food”,即係高脂高糖食物(例如bacon,蛋糕等)。hard gainer唔可以食得清。iso可以變左1scoop gainer+1scoop iso,因為食太多gainer會suppress你既食慾
如果一次1 scoop gainer + 1 scoop ISO
個protein量會否太多?
因為之前爬文話其實身體每個period, e.g. 3hrs內, 有一個quota吸收, 超高也是排走

Btw, 即食多d蛋糕?
最喜歡食2蚊個紙杯蛋糕
唔好一次增加太多營養吸收
要分開每星期增加一d,慢慢等身體習慣,
唔係好容易儲積脂肪

果啲蛋糕gi高,一陣增唔到磅但黎左個belly就慘了
咁應該放響午餐食?
百佳有隻美帝牌買一送一
早期痴左線食8條
好似一條15-25g蛋白質
利伸 聽人講
整多篇

http://www.eat-goood-d.com/single-post/2014/11/30/你以為你吃的是真芝士嗎

係買就買好似人地蛋糕一舊舊果d食好過啦 不過價錢打孖上

睇營養標籤,多鳩餘
整多篇

http://www.eat-goood-d.com/single-post/2014/11/30/你以為你吃的是真芝士嗎

係買就買好似人地蛋糕一舊舊果d食好過啦 不過價錢打孖上

睇營養標籤,多鳩餘
無呀我唔係專家但佢百佳一片片果d好化學野feel
所以我麻麻姐

低脂脫脂奶夠唔係真牛奶啦,咪一樣有pt叫人飲
如果一條雞柳都唔知有冇5g,咁早再減少蛋白質嘅份量,咪唔夠?
定轉食雞扒?
低GI carbs=高fibres=頂胃
個人認為Hard gainer唔洗理咁多
Bro science 黎
其實預制芝士有晒碳水鉀鈉 , bluk 緊食佢方便過食啲所謂真芝士
100g雞柳大約24g protein
100g雞柳=2條雞柳(中指咁長)
唔信可以自已磅下
一條雞柳點會得5g protein
如果講朝早你可以食其他嘢代替咁多條雞柳既...
麥片x2份都有7g,加隻蛋6g,加多份三文治10幾g,一杯奶都好多蛋白質吸收喇,唔夠食先再加雞柳都未遲
可以點減
你 M 記都食得咁自豪 , 而家走去 CARE 卡夫芝士?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞