【嘈交就要自貼身材】健身資訊討論區8

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
咁都叫多 , 咁飲 mass gainer 果啲叫乜 ?
啤酒果啲空卡路里先攞命 , 直接戒到結婚啦 ,

而家 keep 住 15% 體脂 , 我又無乜戒口 , 好難再降低體脂咁款
肥同幾點食野其實無關係
你餓到12點,跟住你12點就好似癲左咁食好多既話咁咪仲衰
餓就食,飽就停(7成)先係瘦子之道
好多肥人除左揀錯食物之外仲有個毛病就係飽仲繼續食
間竭斷食都要計住tdee咁食

而間竭斷食個原理並唔係要你食少過所需TDEE , 而係俾腸胃有真正休息同時令代謝率唔會因為突然食少左野而下降
大家有無配合唔同diet既方法做gym?
小弟年尾就大日子,目標係收身(重點肚腩), 再多d線條
宜家開始試16:8 diet(又名8小時減肥法) , 正常食量但12pm-8pm內食哂咁多餐, 一星期搵兩三晚做gym(盡量一星期操哂全身), 一日打泰拳。
希望半年會收到個肚腩
利申 170cm 150磅中央肥胖office boy
肥同幾點食野其實無關係
你餓到12點,跟住你12點就好似癲左咁食好多既話咁咪仲衰
餓就食,飽就停(7成)先係瘦子之道
好多肥人除左揀錯食物之外仲有個毛病就係飽仲繼續食

係呀 所以呢個diet都係無話可以加攝取量/甚至應該食得更健康,只係將食飯時間壓縮到8小時內食,其餘16小時就消化儲存多餘既能量,外國狼人同森美都係用呢個食法,理論上無礙肌肉增長,同埋可以作為長期飲食習慣。
我都係岩岩開始試:
http://www.goodtoknow.co.uk/wellbeing/543152/16-8-diet-plan
即係可以繼續操啦
咁d酸痛會慢慢減定愈來愈勁?
我諗因爲以前冇練過果d肌肉

夜晚食個菜肉包就去做gym
做完唔會再食野
大家有無配合唔同diet既方法做gym?
小弟年尾就大日子,目標係收身(重點肚腩), 再多d線條
宜家開始試16:8 diet(又名8小時減肥法) , 正常食量但12pm-8pm內食哂咁多餐, 一星期搵兩三晚做gym(盡量一星期操哂全身), 一日打泰拳。
希望半年會收到個肚腩
利申 170cm 150磅中央肥胖office boy

間竭斷食法唔係人人得,初頭朝早果隻肚餓係超難頂
利申已間竭斷食左兩個月,不過係14:10

有無成果?
朝早係最難頂 瘋狂飲水專心做野先頂到
8點後就專心打機 睇劇都唔開零食啤氣
啤酒果啲空卡路里先攞命 , 直接戒到結婚啦 ,

而家 keep 住 15% 體脂 , 我又無乜戒口 , 好難再降低體脂咁款

以前無啦啦都開酒飲,但宜家都盡量唔係咩大時大節都唔咁放縱
gym 後食多個菜肉包都鬼
岩岩開始操
成身散哂 手膊都好酸痛
應該等到完全唔酸 定等48小時後可以再操?

另外,大家夜晚通常食幾多?
減緊磅,如果淨食個包,係咪太少?

直到發力都唔疫先做,食咩包?食白麵包會好快又餓
即係可以繼續操啦
咁d酸痛會慢慢減定愈來愈勁?
我諗因爲以前冇練過果d肌肉

夜晚食個菜肉包就去做gym
做完唔會再食野
gym 後食多個菜肉包都得
朝早操既既打會食少少野跟住做gym再食早餐
定係早餐完直接做?
食少少>workout>早餐
有無tf jj 一齊操
試過體脂去到7 ,不過係好努力先做到
你度錯定食左藥 ?
今朝食脆片+奶
勁多胃氣頂住
我16年10月左右開始操 到17年11月尾因爲手碗傷左所以停左 開始果半年係真係睇到有好大變化既 亦都進步得好快 但16年秋天開始就好似到左頂咁 係咪應該係時間轉下program

胸+腳:
Bench press 12x4
Incline bench press 12x4
夾胸 12x4
三頭拉cable 10x3
三頭overhead extension 10x3
Bulgarian splt squat 12x4
Leg press機 12x4
Goblet squat 12x4

背+腹:
Lat pull down 12x4
Seated cable row 12x4
Bentover dumbell row 12x4
Pullup 做盡x4
bicep concentration curls 12x4
負重crunch 12x4
Heel touch 15x4
Reverse crunch 12x4
Side plank 每邊4組 1分鐘
Captain chair leg raise 4x12

膊頭有時會係胸果日做埋 不過剩係識飛膊同坐低shoulder press
之前一個星期會做3日 一三五/日

飲食方面我就乜都食 避哂煎炸野汽水
不過我知我依然係食得唔夠
另外有gym果日會飲兩scoop whey
做完同訓前飲
各位巴打可唔可以比下意見
食咩脆片 ? 好多脆片都係垃圾食物
胸+腳
on9
以為自己係攞你命3000呀
隔硬將胸三頭腳合埋一日
搞到三樣野都唔夠訓練量
做腹o既set數多過任何Body part
邊間gym最多基佬
知道自己食唔夠仲咁樣練 , 會唔會越做越縮
唔會既…但一定唔會大囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞