【嘈交就要自貼身材】健身資訊討論區8

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
請問想減脂增肌應該食肌肉奶粉定消脂奶粉?一直冇乜理飲食,依家有腹肌胸肌但要用力先明顯,體脂15%
搵啲有 DHA 成份食啦
我想問下 我未接觸過健身
初初開始應該要點?
無咩方向
瘦撚想大隻 而加淨飲protein 如果唔飲weight gain係咪上唔到去
緊係啦 快d飲啦 唔飲d肌肉大唔倒架
瘦撚想大隻 而加淨飲protein 如果唔飲weight gain係咪上唔到去
緊係啦 快d飲啦 唔飲d肌肉大唔倒架

Agger
定咗自己係想要體型、運動能力、力量之類嘅唔同目標先,因為唔同目標係有唔同訓練模式
練左3個月到。
次次練完胸三頭會酸痛3-5日

如果第3、4日 三頭仲酸痛緊。
好唔好練背?因為都會用到三頭力
想問練背果個seated row動作如果無凳坐坐落地下隻腳腰甚至挺胸係咪一樣都做到?
係,見過好多人係康文GYM都係坐地下做
見啲師兄一係數盤坐一係用腳頂住部cable
拎個啞鈴打棟放當凳坐有無得諗
練左3個月到。
次次練完胸三頭會酸痛3-5日

如果第3、4日 三頭仲酸痛緊。
好唔好練背?因為都會用到三頭力

我day1 胸三,day2就背腹,無影響喎
想問吓邊到有得免費Check 體脂嗰啲做?
三頭肌 仲酸痛緊,繼續練,冇壞影響?
想請教下youtube既fitness channels果d針對某個部位做既workout,係咩類型既運動?

乜減肥唔係suppose全身減,唔係冇得淨係減某個位? 係咪同做cardio一樣,一唔做果個位又會肥番?
我做背啲動作唔會用到三頭發力 , 你做啲咩動作 ?
肌肉肥大訓練 , 而肥大並非指脂肪
weight training咪可以針對身體某部分嘅肌肉嚟訓練,而肌肉訓練對減脂係有幫助,因為肌肉量愈高,基礎代謝愈高,減脂效率愈高
肌肉同脂肪冇得互換同增肌減脂係分開兩回事
做前提既話

如果淨係練大果個部位既肌肉,而冇減脂,係咪會令果個部位視覺上變肥左,即係吋數大左?即係要同時做cardio/hiit果類去減脂?
呢個concept我明白,我講緊既係下面呢種運動,係咪叫做body weight training?

https://youtu.be/VusCUj61wDA
https://youtu.be/MG69sFM1UIw
叫做 bullshit training
HICT 黎

中強度燒脂體操
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞