【嘈交就要自貼身材】健身資訊討論區8

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
我就胸大左但就唔上力
不如兩位分享吓program
平推 1RM60% 10REPS X 5 set , 1RM80% 3REPS X 4 Set
嗰日連唔連埋細肌一齊練
連三頭套餐
其實強度真係可以斟酌,我呢排都係one week two leg days,前幾個禮拜到而家加左5 kg,都係做5 x 5,最後嗰組Try until fail,我腰直,感覺到四頭用緊力
唔一定要操到痛
痛係因為你個身體未適應個movement
如果你keep住同一個訓練表,每次都有進步。就算唔痛都一定有muscle gain。
相反,如果你次次換動作,次次都玩好輕,剩係追求pump,第2日就算痛都唔代表有muscle gain。

大把人full body 一星期squat 3次都冇事。
唔係一定痛先代表有效
唔洗諗咁多關於呢方面
其實痛唔係代表肌肉撕裂緊呢樣野已經被人講左好耐

2 樣野完全冇關係架
岩 做胸果日最明顯
感覺好似又浪費左啲時間
真係上唔到先講啦

2 樣野完全冇關係架
但痛完先會有種安心感
岩 做胸果日最明顯
感覺好似又浪費左啲時間

yes我自已唔知點解淨係醒頭唔會痛
其他位次次做完都會痛
尤其加重之後

2 樣野完全冇關係架
但痛完先會有種安心感
岩 做胸果日最明顯
感覺好似又浪費左啲時間

yes我自已唔知點解淨係二頭唔會痛
其他位次次做完都會痛
尤其加重之後
新手做輕啲,離心做慢啲,做到50個reps以上又用啱力我包你第二日會疫
我早排都係二頭唔識酸,一加多個spider curl 5x10 即刻又酸到不得了
我想問下adidas nike squat shoes 香港邊到有門市
香港門市應該冇得賣
直接除鞋Squat 啦
早排有健力巴團購
做掌上壓時feel唔到個胸有拉住嘅感覺, 想問邊到出錯
我係新手+跪係地下做
gym後 焗桑拿會唔會唔好?
其實用自身體重做掌上壓個胸係唔會有咩感受 , 況且你胸肌肉量少 , 加上發力未必識集中喺胸 , 無乜感受一啲都唔奇 , 一般初做最大感覺多數係三頭同腹部
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞