【嘈交就要自貼身材】健身資訊討論區8

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
首先你知唔知whey係咩黎,入面有咩成份?
如果知嘅話你冇操個日正餐吸收唔夠你都可以飲,
另外你操個日如果正餐吸收夠你可以唔洗飲.
呢排做到樽頸位所以想轉做full body workout 睇下有冇突破,有冇爸打有類似經驗分享下

瘦底,185 73kg

瘋狂deadlift

因為我都唔知佢有乜樽頸問題, dl可以當全身運動,增肌增力都有效果
新手一問Whey係咪只係workout day 需要飲?

我係, 仲只會係workout前後嘅時間飲
Deadlift係可以玩最重o既動作
玩重=刺激CNS
CNS勁左其他compound 如Bench squat就會一齊上
玩得愈重=愈多muscle (對一個natural lifter而言)
其實做完腳再做 deadlift 理唔理想 ?
超級新手的話dead同squat可以同一日,但如果玩到有咁上下重,同一日會頂唔順(由其係Lower back)

我deadlift通常放upper body/Pull/back day
Squat就放Lower body/Leg Day 但我leg/Lower body day唔會突別練hams同glutes,因為deadlift好講求呢2組muscle,廢事squat完第2日冇力deadlift
Romanian deadlift唔同deadlift,輕鬆好多。
Hip abductor可以唔做,因為Romanian deadlift可以操到glutes同hams, Squat都可以操到Glute。

Leg press主要係quards, Squat都係。所以計埋你有10組係for quards,但得5組係for hams, 如果呢2組muscle發展差套
太遠對你posture有好大影響。

建議:(如果你一星期只操一次腳)
Squat: 5 sets
Romanian Dead: 5 sets
Leg Press: 3 sets
Leg Curl: 3 sets
是但一個Calves Ex: 5 sets
*Quads
康文啞鈴最重得 60 磅 , 做完 squat 仲有大把力 , 所以會 deadlift 多 5x5
Dumbbell deadlift?
join其他gym啦 康文真係唔係路 冇barbell真係好難練得好。冇Dumbbell冇machine冇cable都得,但一定要有barbell, Squat rack同可以調教鈄度o既Bench
感謝感謝
學到嘢
DB 做 DL 最大問題係雙腳要泊得好埋先唔會阻到個 DB 拉起
唔知點解真係上到,今日做腳重左
我之前呢個重量最多7-8 下
頭先做完4 組5 下,最後嗰組做到9 下

次次都係Front Squat
3 組熱身(大約50%)
之後5 組5 下(大約80%)
組間休息4-5 分鐘
近排多左時間,每日有2個鐘做下GYM
想問下新人係咪唔洗plan 太多
每PART 輕輕地做,拎下感覺就OK?
如果係,咁既模式LAST 幾耐?
其實玩得幾次又要捉下自己體力狀況,試下每個星期做兩劑同一個位,但佢一開始又好難做2 次腳嘅,胸背嗰d 囉試下,驚佢回唔切
帶氧/hit間唔中可以試下划艇機
好玩過踩樓梯機

有次平台期,試玩左2星期大阻力划艇機
三項都有進步左 (可能平時少操背d肌耐力)

利申,冇學術研究,broscience純分享
休息4-5 分鐘咁多?
你一般抖幾耐,我聽講3-5 分鐘都正常嘅
30-45秒
大重量1-2mins
好少過兩分鐘 , 不過聽講玩健力啲人抖好耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞