【嘈交就要自貼身材】健身資訊討論區8

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
我學校要測仰卧起坐 想做快啲
我都知呢個動作對腹勁無效
腳背腰一齊用力囉 , 唔好貪快走去 chok 頸 , 有人 chok 頸chok 到瀨屎
fuck the school man
愈做gym愈唔識咁
我做lat pulldown唔係好feel到, 但用lat pulldown machine又有feel

如果只可以2選1
咁應該轉用lat pulldown machine做
定係照練做普通lat pulldown做到feel到為止?

同埋好多時操背 大圓肌個感覺強過背闊肌, 咁正唔正常
thanks
Lat pulldown有 free weight
普通有條cable嗰隻
即係呢個就有feel

呢個就冇

咁我2選1應該點取捨?
未玩過第一個,會食得好應?
下邊果隻應該會易入手啲
各有各好, 兩部機做都有feel
上面嗰隻fix死個path, 一拉就係喇喎
係咩先 ?
記住愈需要你肌肉去stabilise 就愈好
所以Weighted Pull up/Chin up>Pull up/Chin up>Cable lat pull down>machine lat Pulldown
收到
其實咁樣做Pull up 好過啦,順手練少少個core
係你要求越來越高喱
上面嗰隻fix死個path, 一拉就係喇喎
記住愈需要你肌肉去stabilise 就愈好
所以Weighted Pull up/Chin up>Pull up/Chin up>Cable lat pull down>machine lat Pulldown
收到
其實咁樣做Pull up 好過啦,順手練少少個core

軌跡越固定,目標肌肉就越容易俾其他肌肉甚至關節去借力,所以cable同free weight始終都係主流
師兄們有冇能量捧可以推薦下 最好唔好咁甜
有冇人知P記 all club all time 一年合約大約幾錢
其實都係睇個人識唔識收同控啫,不過cable 鎖實少少都幾好嘅,不過我鍾意引體上升多
有分碳水同蛋白質 , 不過做得能量捧好難唔甜喎
攤開做先會練得起 , 谷埋一set 做無用 , 先 10下 1 set , 做 5 set , set 間可以休息 1-2 分鐘
Push up抖咁耐冇乜效果,最多係一分鐘,我做開係做1 分鐘盡做,抖45 秒,做5 組
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞