【嘈交就要自貼身材】健身資訊討論區8

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
想問下大家操完腳會痛幾耐
我就星期二操
星期四就痛
通常痛到星期六
如果加左重果日會到星期日都仲有小小感覺
但星期四五講緊係如果有咩突發野就避都避唔到果隻
唔計受傷 , 最長痛 5 日
我一年gym齡
依家操腳之後幾日都已經冇咩痛
係少少那住那住 同頭2日跑唔郁咁
係咪即係仲未夠堅操
小弟都係玩街頭徒手訓練嘅,體能同體形都ok,所以徒手訓練嘅成效係唔能夠睇小
試過痛成個星期
想問下大家做啞鈴平胸飛鳥時, 落到去底時 個膊頭FEEL到有拉扯同少少痛係咪正常?
想問下大家操完腳會痛幾耐
我就星期二操
星期四就痛
通常痛到星期六
如果加左重果日會到星期日都仲有小小感覺
但星期四五講緊係如果有咩突發野就避都避唔到果隻
唔計受傷 , 最長痛 5 日
我一年gym齡
依家操腳之後幾日都已經冇咩痛
係少少那住那住 同頭2日跑唔郁咁
係咪即係仲未夠堅操

試下加重
我自己暫時覺得腳進步得最快
可能之前小操本身腳又弱
見到之前覺得冇可能舉到既重量而加舉到真係爽既
但係有冇方法果幾日可以冇咁痛?
一坐低起下果下撕裂感
唔係文書工,但有時無咩做又會成日坐

不過係自僱人仕,所以時間會彈性好多
所以想襯仲有得救時,自救下先
中央肥胖有內臟肥大風險 , 要多做帶氧
多數堅做腳後第三日會疫到行路都有影響 , 疫多兩日先平復到 , 所以而家都hea 做 , 但近來將 deadlift 加埋去腳day , 第二日就會攰到唔想返工
比個參考你
藍球員、單車繞圈賽運動員、美式足球隊
佢地平時都會負重深蹲練爆發力
但唔會因爲操腳,第二三日就唔跑唔行唔踩
用意志力keep going,食d bcaa(其實唔洗
操完腳之後幾日逼自己帶氧 習慣左就ok
用磅磅過都話體脂同內臟脂肪偏高,真心淆

帶氧係咪多數推跑步?但我對膝頭有舊患,有啲擔心
另外我身高179,尋晚磅完成160磅,好sad
平時一日食兩餐,盡量少食碳水,係咪會出事?
如果可以游水就優先,你呢個情況唔建議慢跑超過1 hour,試下慢慢上落樓梯睇下點
之後1星期試下再跑上,行落黎
我宜家己經係啦,對腳要停一停先 ,btw你肯做徒手
如果你係指肌肉拉扯 嘅感覺係正常
膝有傷去踩機或艇機啦 , 踩機記住係腳踭用力
專業運動員有按摩師減輕撕裂痠痛 , 用意志力死頂最後變成受傷就唔抵
蛋白攝取量點計算

我做一組肌肉飲一"學"奶粉
有時忙一日淨係做1組
平時做2組所以飲2"學"

但做左大約半年
身型變化好少

我啲friend話飲得太少蛋白,攝取量不足

我想問應該幾時飲同埋飲幾多先啱嫁?
你係做唔夠 , 唔係飲唔夠
多謝巴打講左咁多資訊,d生字我仲未得閒google

但講飲食,我依家通常下午先食第一餐食tea
但都係食蛋, 雞扒, 菜嗰d,飲品就飲檸蜜
汽水嗰d就戒左,最多一個月先一、兩罐

夜晚就有時返屋企食,有時就出街食
蛋白攝取量點計算

我做一組肌肉飲一"學"奶粉
有時忙一日淨係做1組
平時做2組所以飲2"學"

但做左大約半年
身型變化好少

我啲friend話飲得太少蛋白,攝取量不足

我想問應該幾時飲同埋飲幾多先啱嫁?
你係做唔夠 , 唔係飲唔夠

已經一個星期做足6日咁制
你"一組"肌肉做幾多個 reps ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞