【嘈交就要自貼身材】健身資訊討論區8

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
我老婆之前去睇醫生減磅
醫生叫佢淨食 蛋同肉,戒澱粉同菜
見佢減得幾快

但上面d 巴打個個都話生酮無料到
咁我應該點樣開始去修身?有無建議?
蛋白攝取量點計算

我做一組肌肉飲一"學"奶粉
有時忙一日淨係做1組
平時做2組所以飲2"學"

但做左大約半年
身型變化好少

我啲friend話飲得太少蛋白,攝取量不足

我想問應該幾時飲同埋飲幾多先啱嫁?
你係做唔夠 , 唔係飲唔夠

已經一個星期做足6日咁制
你"一組"肌肉做幾多個 reps ?

例如今日做背
唔識個動作叫咩名

不過做左5 set動作
每set 10-13下 x 4次
依個係咩計法
淨係做一組意思係咩?一個動作 5 x12 reps 咁

用左個淘寶嘅磅,佢有app出呢啲數據(唔知幾成堅)
但體脂似乎真係偏高
運動量咁細 , 起碼做多兩組動作啦 , 一係你溝多兩part 肌肉做
蛋白攝取量點計算

有時忙一日淨係做1組

但做左大約半年
身型變化好少

你係做唔夠 , 唔係飲唔夠

已經一個星期做足6日咁制
你"一組"肌肉做幾多個 reps ?

例如今日做背
唔識個動作叫咩名

不過做左5 set動作
每set 10-13下 x 4次
運動量咁細 , 起碼做多兩組動作啦 , 一係你溝多兩part 肌肉做

姐係每次起碼 做2組肌肉?
蛋白攝取量點計算

有時忙一日淨係做1組

但做左大約半年
身型變化好少

依個係咩計法
淨係做一組意思係咩?一個動作 5 x12 reps 咁

Sorry
姐係一組肌肉 得閒 做2組肌肉 胸+3頭
忙 淨做一組肌肉 2頭

1組肌肉大約5個reps
想問原口元氣巴打

有啲人會斷食幾日黎減脂 , 期間會飲蜜糖水 , 果啲係咩名堂 ?
就算係新手 , 每part 肌肉都最少要有兩個動作 , 你與期日日hea 做 , 不如集中啲一星期做 3-4 日 , 每日30-40分鐘會更有效果
多謝巴打講左咁多資訊,d生字我仲未得閒google

但講飲食,我依家通常下午先食第一餐食tea
但都係食蛋, 雞扒, 菜嗰d,飲品就飲檸蜜
汽水嗰d就戒左,最多一個月先一、兩罐

夜晚就有時返屋企食,有時就出街食
因為之前係用英文讀 唔太知中文係咩SOR
出街飲既甜野應該都係ADDED SUGAR居多
出街食既野有得揀就食返D清淡少少比較好,
麵類個D比較可取, 但好多鋪頭會高鈉D
我老婆之前去睇醫生減磅
醫生叫佢淨食 蛋同肉,戒澱粉同菜
見佢減得幾快

但上面d 巴打個個都話生酮無料到
咁我應該點樣開始去修身?有無建議?
KETO (生酮)又好,INTERMITTENT(5:2, 16:8) 又好
對比起其他減磅方法黎講, 其實唔算話對減磅特別快,
但呢兩個方法減磅既最主要係改善埋身體既METABOLIC FLEXIBILITY(對過重同痴肥既人,正常人就有人拎黎改善長跑,但就另一樣野, 一般黎講即用返多D脂肪,用少D碳水)
即係增加左FAT OXIDATION, 從要去減少TAG同NEFA (兩種脂肪)
醫生咁做最主要係減磅得黎, 又改善返METABOLIC FLEXIBILITY
講修身 呢個POST其他師兄先係專家

巴打上面第一次回覆都有紅字呢個terms
咁即係我用KETO都應該改善到?
其實我附近有康文署d場,係咪入面有埋機check自己身體狀況?

原諒我比較多野問,因為真係對Gym呢樣野一竅不通
咁好明顯係操唔夠,我唔知你本身身體狀況係點。
我自己新手操個時已經係每組肌肉 五個動作 5 x 12reps
哦 , 佢都有提過咩"辟谷法" , 因為同佢唔太熟所以無問得深入 , 仲以為佢講笑
多謝巴打指教
其實我都好迷茫,到底應該減脂(肚腩)定直接練大隻

因為我四肢真係幼,前臂同女仔手差唔多
所以好多人叫我練返肌肉線條好過
佢 173 高 , 17x 磅減到 13x 磅
其實上面有巴打講練嘅組唔夠,之前有睇過話未必要練好多組
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞