【嘈交就要自貼身材】健身資訊討論區7

992 回覆
4 Like 5 Dislike
想問下我練背個program咁樣得唔得

槓鈴划船 4x12
單臂划船4x12
背肌飛鳥4x12下

咁樣夠唔夠全面練到背

唔做引體, 拉背?
想問下我練背個program咁樣得唔得

槓鈴划船 4x12
單臂划船4x12
背肌飛鳥4x12下

咁樣夠唔夠全面練到背

唔做引體, 拉背?

我plan緊d動作係諗住屋企加對啞鈴做
如果落gymroom
Latpulldown 4x12
Seat row 4x12
Single hand row 4x12
夠體力就加埋
飛鳥機3x12
上胸同內胸應該點操
覺得好薄
上胸同內胸應該點操
覺得好薄

胸肌大 內胸自然大 好似係
上胸同內胸應該點操
覺得好薄

冇內胸外胸呢樣野,冇內胸係因為你唔夠胸肌

但可以分上中下胸
Incline Bench Press: 上
Bench Press: 中and下
Dips/Incline Bench Press: 下
個人認為新手咪學人搞咁多野,瘋狂Bench press就得,因為你成個胸都唔夠大,Bench press有返咁上下重先再主攻上/下胸。
希望有人可以比D意見我個PLAN
胸DAY
bench press 4X12
incline press 4x12
FLY Machine 4x12
肩推 4X12
cable triceps pull down 3-4 x12
三頭肌伸長 3-4X12

背DAY
lat pull down 4x12
seated row 4x12
single hand row 4x12
2頭肌彎舉6X12

搵3-4日做SIT UP 同深蹲
30-40下 3組

大家點睇
上胸同內胸應該點操
覺得好薄

但可以分上中下胸
個人認為新手咪學人搞咁多野,瘋狂Bench press就得,因為你成個胸都唔夠大,Bench press有返咁上下重先再主攻上/下胸。

但bench press 成日feel唔到胸用力 反而好似膊頭用多
做左兩年留名

180cm 69.5 kg
最近好似操到有啲樽頸位,想仲bulk到75kg
所以想食Protein Isolate/ Hard Gainer Extreme +BCAA
但Hard Gainer Extreme 好似好肥,我想再lean d唔想上曬啲肥膏
有無巴打試過上磅食呢兩隻野 分享下效果

你幾多body fat

12% 所以唔想操肥
上胸同內胸應該點操
覺得好薄

但可以分上中下胸

但bench press 成日feel唔到胸用力 反而好似膊頭用多

試下用輕啲先啦 要慢慢做 要攞左個胸收縮個感覺先
做左兩年留名

所以想食Protein Isolate/ Hard Gainer Extreme +BCAA
但Hard Gainer Extreme 好似好肥,我想再lean d唔想上曬啲肥膏

你幾多body fat

12% 所以唔想操肥

其實飲邊隻係睇你平時食啲咩,有邊啲營養唔夠你未揀邊隻囉。
你上邊個兩隻都唔係同一個類型嘅產品黎,好難去比較。一定係hard gainer效果好
上胸同內胸應該點操
覺得好薄

但可以分上中下胸

用db推,全程挺胸(夾背)、沉肩(背闊收緊),推果時幻想將上臂拉埋胸。咁樣應該易d 感應到個胸出力。

有d incline推胸機其實幾好feel,特別係窄手,可以做2set熱身再推free weight,會快d感應到胸肌出力。
你地用個shaker裝水飲個陣會唔會拎走個攪拌球?🧐🧐
做左兩年留名

你幾多body fat

12% 所以唔想操肥

其實飲邊隻係睇你平時食啲咩,有邊啲營養唔夠你未揀邊隻囉。
你上邊個兩隻都唔係同一個類型嘅產品黎,好難去比較。一定係hard gainer效果好

我平時都係正常飲食 不過多餐
想上磅但又唔想之後減肥膏
Btw 想問下邊度有攪拌球賣 ?,原本個粒跌左

買返黎有 掉左 唔鍾意用
希望有人可以比D意見我個PLAN
胸DAY
bench press 4X12
incline press 4x12
FLY Machine 4x12
肩推 4X12
cable triceps pull down 3-4 x12
三頭肌伸長 3-4X12

背DAY
lat pull down 4x12
seated row 4x12
single hand row 4x12
2頭肌彎舉6X12

搵3-4日做SIT UP 同深蹲
30-40下 3組

大家點睇

買返黎有 掉左 唔鍾意用

個波感覺多鳩餘
香港點買clen
Squat 果陣落到最底起果陣個屎忽會成日扭一扭去左邊先上番
一餅都有少少,愈重愈明顯
呀sir就話係因為肌肉未ready好發力
係唔係

同埋成日都feel到左右唔平衡既感覺
Deadlift 完有時支bar會前後(圓餅)
搵人目測條腰又無乜事
係有高低膊
玩到咁重出唔出事

你high bar定low bar squat
高低膊可以點樣唔關條腰事?一邊膊啲肌肉厚啲?
Squat 果陣落到最底起果陣個屎忽會成日扭一扭去左邊先上番
一餅都有少少,愈重愈明顯
呀sir就話係因為肌肉未ready好發力
係唔係

同埋成日都feel到左右唔平衡既感覺
Deadlift 完有時支bar會前後(圓餅)
搵人目測條腰又無乜事
係有高低膊
玩到咁重出唔出事

你high bar定low bar squat

High

我係ig d rehab post 講 有啲人上黎個下會唔平衡 傾向左/下
你對住塊鏡做見到可以自己改返正 唔得就要用助力帶cool係兩隻膝頭對上少少先squat 可以自己令兩邊肌肉發力平衡返 難唔難明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞