【嘈交就要自貼身材】健身資訊討論區7

992 回覆
4 Like 5 Dislike
想問下你地通常一次食幾多條雞柳
一條有無10g protein?

六條再鋪兩片芝士

六條再鋪兩片芝士

芝士唔肥咩
我係操咗兩個月嘅新手
一星期胸+三頭,背+二頭,膊,腳各一日
因為我個膊特別窄 想操多啲
想問下咁多位巴打
我應該搵兩日做膊,然後胸+三頭,背+二頭,腳各一日
定係胸+前中膊,背+後膊,腳,膊,手各一日比較好?
我係操咗兩個月嘅新手
想問下咁多位巴打

咁快拆開做 ?
蕃薯蒸好食定烚好食
有次唔知蒸耐左定咩蒸係咁 好淋

六條再鋪兩片芝士

芝士唔肥咩

蛋白質
而且動物脂肪唔可以完全冇
我係操咗兩個月嘅新手
想問下咁多位巴打

咁快拆開做 ?

我應該全身一齊做?
想開返個cardio集中post
我係操咗兩個月嘅新手
想問下咁多位巴打

咁快拆開做 ?

我應該全身一齊做?

拆開冇問題 push pull leg / 你宜家果種都得
效果唔夠再調整飲食/訓練
仲有無physical 199

physical 依家新人5040蚊36個月
平均140蚊個月
去uwants大把sales

如果我想體脂減到20%同減吋數,係咪集中weight training,間唔中做埋hiit/trx之類?
上網做左功課話skinny fat做cardio冇用

我肌肉都好少,平時有做yoga有時要用肌力既動作都會差d,同埋脂肪分佈勁唔平均,主要集中哂下身,應肥既地方又唔肥

yoga 根本係肌力運動 , 尤其對 core 特別要求高

Fly yoga就係
Stretch yoga邊忽有肌力
同埋yoga根本練唔到屌鐵既肌肉出黎

Yoga係哲學,有陰有陽,唔一定等於stretching
Fly係近代演變出黎既新玩法,唔傳統
Core好多瑜珈動作都會用到,尤其係倒立/ 平衡式子
唔明點解一提起Yoga就俾人覺得係拉筋堂
又唔可以話無屌鐵肌肉就等於無用肌力吧

我睇過啲片 , 發覺yoga 個平衡技巧好高 , 但平衡之前對肌力要求都唔細 , 我個 CORE 叫做做到龍旗都應付唔到啲簡單嘅手撐動作

又或者可唔可以話,練到肌耐力,但對練肌肥大既功效唔係好大(始終係自身體重,無加負重)

肌耐力?Sure有效練到肌耐力?

做瑜珈係有肌力成份,但個絲打話自己做啲動作唔夠肌力呀,可能佢一路練落去可能會練到肌肉既
但做完weight training再去做番瑜珈一定可以快啲做到啲動作囉

好多練得大隻既女仔都有做瑜珈,但係係練大隻+瑜珈,唔係做瑜珈所以大隻

講多句 瑜珈係以前係一種修練方法
話練陰陽都只係瑜珈其中一範
宜家既瑜珈通常只係興趣班性質 無左精神方面既修練

其實呢,你未接觸過瑜珈咪講囉,唔好係到扭橫折曲 瑜珈的確係哲學,唔係運動,有陰有陽就係回應緊你話stretching 個樣野,陽個邊咪唔係stretching ,唔一定要係fly先用到core
至於肌耐力,google到係「指肌肉維持使用某種肌力時,能持續用力的時間或反覆次數。」,瑜珈一個動作hold 5-10個呼吸,咪就係練緊呢樣野,初學hold唔到5個呼吸,學學下可能hold到更長時間先攰

唔再講啦,離題 同埋同一個無接觸過瑜珈既人再講落去都無用

六條再鋪兩片芝士

芝士唔肥咩

蛋白質

有無邊隻推介

支持
仲有無physical 199

physical 依家新人5040蚊36個月
平均140蚊個月
去uwants大把sales

大家睇路

支持

[冬天又係長跑季節]帶氧運動綜合討論區

https://lihkg.com/t/497371/1?ref=android

LIHKG @ Android
唉 股二頭好難練
大家通常做咩動作練
定做好多腳hiit咁可能仲好
真心愈練愈唔平衡 跑步已經變到股二頭跟唔上
再咁落去好易傷

六條再鋪兩片芝士

芝士唔肥咩

蛋白質

有無邊隻推介

百記5X蚊16oz偏黃果隻幾好味(個人覺得)
但人地可能聞落覺得臭
我係操咗兩個月嘅新手
想問下咁多位巴打

咁快拆開做 ?

我應該全身一齊做?

拆開冇問題 push pull leg / 你宜家果種都得
效果唔夠再調整飲食/訓練

我係驚兩日膊會overtrain
平平地做下gym有咩推介???
唔想hard sell果啲
巴打你地操嗰陣係力竭/以下數方式完成一組?
本身以力竭方式做五組,但夜晚攰到成日失眠。
所以想請教下資深巴打
所以想請教下資深巴打

點解會攰到失眠既 正常愈攰愈好訓 btw你total操做幾姐
所以想請教下資深巴打

點解會攰到失眠既 正常愈攰愈好訓 btw你total操做幾姐

成日間唔時有日會無屎痾
自問食得好清淡,日日屋企飯,食夠碳水蛋白脂肪又有水果菜乜乜乜,每個星期三日workout都會間唔時有日無屎黎

想問有無清都係咁...

我都成日冇屎痾 明明成日食菜同蕉 諗緊係咪儲埋儲埋所以淨係肥喺肚到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞