An機究竟要點做,先有機會好似Iphone咁受歡迎??

1001 回覆
49 Like 418 Dislike
你on9?
三星粒chip有能力自己做
仲有個mon
Ram, rom
你大陸廠無咗台積電同三星甚麼都不是
熱=降頻=耗電
理撚得你咩features
Run嘅時間又熱又lag
搞少少嘢就跌10%電
Soc先係最重要嘅component比你講到唔關事

1年到要上去換
之前8gen1 自己做咪變左火龍
Apple無咗台積電同三星又係啲咩?
三星做chip又係台積電嗰皮?
即係d相唔重要啦
吹到無social life
基本上每個圈子都有唔同os嘅人
whatsapp gp share最方便
依家WhatsApp 有得 HQ send

啲字體同emoji都特別柒
成班fan boy講埋啲一年唔知用唔用到一次嘅功能
888 8gen1連續兩年都係垃圾
買Apple使唔使咁樣睇住今年Qualcomm開大定細?
係咪冇得轉
無行都要屌香港人唔係屌Google?
都冇人用an機,同囡囡影完相你會expect佢用an機加識得開個乜9 share? 一定係話轉頭drop俾你
意思係Apple無法獨立出品一件完整既產品
而家要
A16熱+倒水過A15
其實我地呢到無人會有確切data,
呢d網全部都係9up 架啦,
同上面嗰d”我d frd用緊”無分別。

最簡單真係幾個層面:
1)鴻蒙上唔到google
2)手機銷售量/報銷/閒置無中央統計
3)使用度

你係無可能從銷售總量-報銷總量-閒置總量有total number of smartphones in use,亦都冇一個中央平台係所有電話都會連去,而最接近的平台google係有questionable objectivity/neutrality。

譬如的士佬、外賣仔咁,開工用5-6部Samsung接單、但私底下用iPhone 的,係會照計佢用緊android

但你唯一可以確切的,係大陸嗰十三億人唔需要google,
華為受制裁前全球市佔係 top 3;
佢係愛國名牌、大陸民族主義高漲,香港好多藍絲,Samsung係android機王。

單憑呢d,無人會當嗰d Hk os market share “others 0.04%、Samsung 4.9%” 的統計認真

每間公司都會有內部銷售數據的,
佢地會睇自己個銷售額同預期的比較,同埋個margin。
Decision making係唔會睇呢d網。

真係做統計的,會自己做,嗰d要segment得好好、再磨到個confidence interval好高,呢d要好大資源做,唔會免費放上網。
反而呢d網係離twist個reality離幫自己造勢,marketing作用多。
(嗰d所謂market research company,17-8k starting架渣,有d仲會outsource出去搵part time做算
差電都慢撚到隻龜咁
二手科技
你慢慢歡迎
One UI有咩生態?
an機點會無
差左你有冇心機整
你同親戚影完相,會拎哂d三姑六婆電話add入whatsapp group share?
雪球效應
港版Gnexus唔好賣-->Google放棄香港市場-->nexus系列無香港人識-->無香港人買-->Google放棄香港市場-->pixel系列無香港人識-->無香港人買-->...
屌Google自己攞嚟衰,Nexus出垃圾Spec,Google Edition又做唔長
其實電訊商有你講嘅data囉
合照咪gp share
單人咪單獨share

你問之前用有用過腦
同888 8gen1無得比
呢兩粒真係垃圾嚟
比成萬蚊買垃圾我自問真係做唔出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞