An機究竟要點做,先有機會好似Iphone咁受歡迎??

1001 回覆
49 Like 418 Dislike
次次都作文話自己唔駛搞咁多, 跟住又走去買部pro max, 又話簡簡單單就得. 咁買返13 就得啦, 120hz, 影相, 機身? 唔駛理咁多, 一般人feel 唔倒.

唔駛搞咁多apple就唔駛講到用iphone 拍電影又pro res raw 啦.

由an 1.5 到依家, backup 過機由工程師到插線等佢自己過機, 最多係login google 同堆app (login/pwd 都save落google), 好快自己搞掂.

講乜wallpaper / 鈴聲, 係佢殘廢先圈養到啲人唔去轉咋下話
事實上銷量證明真係好多人簡簡單買12/13呢啲舊款iphone
想要多啲嘢咪買pro

講到尾啲an fan咪就係唔明點解同一樣嘅嘢
iPhone可以賣到$10000都仲大把人買
但An機賣$3000都仲要同成堆機爭餐死
講真我都解釋唔到
但既然事實係咁
An廠咪嘗試做多啲嘢令啲人肯用$5000買囉
我確實係用pro max. 不過唔係因為佢提供乜野功能, 只係我鍾意大機大電. 佢多左功能, 會唔會用? 會. 但係你買個原因係咪因為佢多左呢d 功能? 唔係.

正如我上面講, 你手上得一部電話, 你咪將你嘅時間花係部電話上面. 除住你年紀一路大, 你手上係唔會得一樣玩意. 而你買嘅玩意好多時係多到唔會得閒攪部電話. 我比個example 你, 我見你都有玩相機. 我都有用sony 相機. A7 IV + 隻11mm F1.8. 佢好多功能. 不過我買唔係因為佢好多功能. 部野我買個陣, 唔係要黎影相. 我買左黎做電腦個web cam 同需要個陣錄下video. 因為佢video 4k60p 唔會過熱. 我影相仲有部Canon R5.

當你手上咁多gadget 個陣, 你會浪費幾多時間係部電話攪哩攪佬? 未計如果有小朋友嘅人直頭唔會得閒玩.
人地用萬幾買An機摺機真係關我鬼事
但點解我用成萬蚊買iPhone啲An9就好撚嬲
似係有人成日撩起火頭
搞到兩邊成日嘈

根本好多人都係以前用過An有唔好體驗所以換iPhone跟住換完iPhone先發現少咁多麻煩所以繼續用

對家班人又死咬住人地冇用過而家既An又話冇返回搵相煩但呢啲問題根本wfc
屌,真係好真
以前android 4.x 果個年代用過an (galaxy s2, sony arc s),一係死底板,一係半年左右lag,一係就影相等成秒都未影到,做唔到point and shoot
轉左用iphone 4s 之後先發現電話係唔使搞咁多野都順,又點會好地地行返轉頭睇下係咪仲係一舊屎咁?

而且最好笑係an 機都唔係平 (買中低階機d an 俠又會話唔能夠反映android 好唔好,一分錢一分貨果d bull shit),都要成七八千蚊,點解我唔買返iphone 簡簡單單就算?

Customisation 少?WFC 啦,電話都係用黎上下IM apps,social media,影相睇片,成個UX 好咪得
你最尾咁樣佢地又會番番去洗乜買$10000 iPhone

講真買嘢有時就係冇得下下解釋點解買A唔買B
洗錢最緊要洗得開心
欣賞嗰件嘢為你帶嚟啲咩多過冇咗啲咩
講洗錢我買Android嘢可能洗得仲多過Apple嘢
成套方便既生態系統可以比佢地講到綁架咁為乜
相 同 個返回煩 我覺得真喎其他都半斤八兩
問題就係當買部中低階an 機都要三四千而且要take risk 係咪對比android 4.x 既時候好左,仲未講有好多野例如常用app 要搵android alternative
況且要平既iphone 仲有SE,成條price line 都係哂度,好地地真係唔會想轉返去android 搏
我近年用過S10+ Xperia 1 iii同S22Ultra
返回的確係方便單手 至於搵相我真係無feel
呢兩個an既優點未有令我想繼續留係an
佢地嗰d 應該唔熟hardware同software。
應該好多都冇經歷過以前32 bit轉 64bit的砌機年代。

所以淨係識追spec數字,
唔知其實performance 係睇點用盡d效能、避免效能浪費

嗰d咩底板質素唔好、散熱降頻差、OS寫得差殘留野多shortening左部機lifecycle,佢地聽唔撚明架啦

淨係今時今日samsung都仲成日screen burn,
但好多人都仲正常用緊XS就知高低
冇計
追求ge 野唔同
因為佢地鍾意嘅陣營冇

明明都出咗咁多產品
都唔好好諗下點樣令產品與產品之間發揮到1+1>2嘅功力
淨係追求單件產品有新意
但啲「新意」其他廠一年半載已經抄到仲抄得好過你
其實情況就好似一講電腦就會話mac 打唔到機,好多野好封閉,貴之類
但問題係好多人根本唔係要部機黎做某d 野,只係想要一部唔使babysit 又可以促進生活既工具
所以先至明知有apple tax,明知售價對比成本係mark up 一截,都仍然甘心去俾錢

好簡單講樣野,windows laptop 公司機,我親手開佢箱,新機黎,第二三個星期就已經開始開個edge 都會飛去d 奇怪既位(無駁外置mon),而macbook 我so far 係無遇過呢d 奇怪既glitch
而果部windows 既laptop 只係平過最平果部macbook air 少少
去到呢d 位何不俾多少少求穩定算
我覺得非不為也實不能也
當你講緊既1+1>2 先算,tablet 行android 因此無咩特化既app 註定令android tablet 搞唔起
而google 無laptop / pc os 亦令到power users 想行power app 都係無力,要靠windows
因此,power app developer 根本無一套language 可以統合到windows 同android 去達致你口中既1+1>2
你呢D IT生番注定被淘汰
set 呢D普通野根本就新世代人類本能黎
又要講 兩邊都用 唔知嘈乜
其實我明
但啲an fans似乎唔明

佢地成日唔妥Apple年年「咩都唔做」都可以咁多人進貢
又唔諗吓個iOS/iPadOS/macOS/watchOS都係Apple自己寫
好壞全部自己承擔哂
嗰度明明就好多嘢
如果當年microsoft 搞得起windows phone,佢都有機會整到另一個ecosystem 出黎 (不過windows 真係好多glitch )
google 一日唔整合下,一日都唔會搞得到
原來MAC 打唔到機
我真係唔知
點解打唔到
最簡單既講法就係架構唔同,大部分game 都唔support mac
不過而家行m chip 之後好似因為rosetta 2 所以有d light game 都玩到
我無試,因為我好耐都無打pc games
即係點解windows 既programme 唔可以直接係linux / mac 上面行咁
有咩set咁巴閉買返黎set返做iOS emoji?
裝個good lock就以為自己工程師
其實我
我係3gs後多年an 機
電話比較iPhone 優勢唔太大
但係CarPlay Apple Watch Apple TV 呢啲週邊好太多而轉會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞