An機究竟要點做,先有機會好似Iphone咁受歡迎??

1001 回覆
49 Like 418 Dislike
每多1百mb同2百mb, 就加5舊水至1千,然後都一堆人買,
咁和味唔係唔繼續呀
an 俠咁多年黎不願面對既就係大部分an 機去到第二年左右就會開始慢
話ios容易用都可以理解,話an機難用真係R頭

如果an機都用唔掂個班人,比部windows PC佢地係咪完全唔識用
你不願面對an機已經唔會第二年就lag多d
真係重視個朋友嘅,放google drive或者one drive啦,保證係跨平台,如果明知佢係冇airdrop都照用,其實係有心玩歧視
佢似係不願面對佢既思想仲停係10年前
老老實實,做碌柒一生人都係做一次嘅啫,如果三星做兩次嘅佢都唔好意思行出嚟做大佬啦
其實唔係話用An機就係kam友
不過班奇怪人真係零舍鍾意用an機
利申三叔手機用家,不嬲係因為八達通綑綁三叔多年,如果支援Android即係其他An都有?
3.5應該要有,但sd卡真係唔建議了
利申:本身支持,但轉咗s23發現我之前買張貴嘅sd卡其實都係太慢,相反用落會變相拖慢部機咁
講緊低階An機就係(例如1000蚊以下嗰啲)
因為要平,個spec只可以啱啱好行到冇buffer,一年後升左一級Android OS,自然大機會唔夠力推

如果係中階以上an機,經驗係正常用起碼3年唔會lag,3年後多數唔再升Android版本,所以唔會點lag
係咪統計學謬誤?
An機市場人口大咁多,你當然見到多騎呢人用An機
因為用iphone好多都係品牌效應, 個個都用我又要用如果唔係就唔合群,個個都air drop如果我講冇得air drop 好柒, 陣間比人當我kam友杯我點算等等

因為呢個世界圍威喂跟風既人佔大多數, 貪慕虛榮既人佔大多數, 唔會/唔敢獨立思考既人佔大多數, 而且果粉好多都係老人家咁,係科技白痴, 更加固步自封唔會去了解An機, 樂於比Apple圈養同每年收割韮菜一次

佢地已經唔係買電話, 佢地係比智商稅, 比錢買虛榮心, 相反買An機既人唔會咁諗野

所以成個市場跟本係反映緊人性多過部機本身質素,
Apple係LV, Hermes, Gucci ;
Andriod 就係你係街邊買到既細牌子但係好用又襟用既背囊

所以雖然唔係絕對, 但係睇一個人用咩機已經睇得出佢大概係咩人,
用apple唔一定係貪慕虛榮,
但係用An機既一定係知自己要咩既人
淨係銀行app已經繼承唔到啦
講經咩
經濟不景
用An機都大把唔知自己想要咩嘅人
所謂嘅「知」可能只係噏得出mon size同幾錢
加蔥都係用iPhone

睇佢直播話,佢落仔啲證據佢冇放係google drive,因為佢係用iPhone,所以係放iCloud,笑到我
咁me雙修係咪極度kam撚
兩邊fans都互屌對家多毒撚/kam友
然後自己陣型就醒啲/型啲
所以雙修嗰啲打和
香港普遍有錢可能唔覺(iPhone 香港市佔45%),但好多地方買呢部野係有brand premium 係到,對呢d品牌公司黎講,customer experience 就係越貴越好,全部人要一部電話,有一半人係女人,女人理得你有乜乜77 function 咩,ie 你條女買個C/H袋會唔會諗成本,行街對面個個望住你條女會唔會覺得佢咁on9俾人割韭菜

真正個戰場係premium product,其他公司有出呀,搶唔到Apple 市佔咋,你估Samsung 唔想搶個80%咩點解講利潤,因為反映左唔係同等既競爭黎,衰d講,蘋果根本唔當其他係競爭力對手,你有你賣100部賺20蚊,佢有佢賣10部賺80蚊

返到個post 既topic,”an機要點做先有機會好似IPhone咁受歡迎”答案係做marketing make your customer feel good賣貴d
講咁多你條弱智仔咪又係用都無用過就係度嘈嘈貢
無用過係度屌空氣仲好意思話我地用緊8g1既屈你
弱智真係無藥醫
唔係㗎
三叔post嗰邊屌到888/8g1連日常用都好唔掂
我都覺得會唔會屌得太誇張

利申用過s21/22
真正戰場係premium market?如果係股東角度或者啱嘅。

但係如果講市場影響力,mass market先係最重要喎,因為最值錢嘅係背後嘅Big Data。LV Gucci都有出波鞋,利潤率好高添啦,但係佢影響力有冇大過adidas nike?

如果係投資市場分析,我自己睇一定係睇咗mass market先輪到premium market。如果回應返樓主個題,我答,an機唔需要做任何野,因為佢本身已經係market最大。
邊會唔需要做任何嘢
咁啲An廠唔洗投資做旗艦啦
iPhone 相機完勝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞