An機究竟要點做,先有機會好似Iphone咁受歡迎??

1001 回覆
49 Like 418 Dislike
你岩啦 an機最多人用 bye
柒頭咪再煩我
Iphone就係安全
An機俾我既印象就係會中毒
師兄 電話嘢我唔熟 但我部機內置storage唔多要搭sd用 想問會點影響快慢?係成部機嘅運作定資料傳輸速度
你諗少左
呢個係廠商玩法黎
目的就係將呢個唔方便推到極致

市面上有個好舊既功能bluetooth係可以做到呢樣野
但iphone機唔會畀你有呢個機會

就算AN機點開曬功能, IOS機唔開就係唔開
利: 用IOS, 因為唔想煩太多
其實又唔可以講AN機做錯決定
就算去到今時今日用iphone既人都會亂禁野
iphone設計上係認為user係冇咁聰明所以佢做曬唔少步驟令你skip唔少問題
只係AN機對呢方面既應對方法係完全交曬畀user
user一蠢就玩完
但AN機想賣既係自由度較大, 而IOS係方便

但樓主既見解係錯, 或者佢想講某間廠同蘋果既對比
但如果佢係講緊iphone既IOS機同AN機比較既話
AN機佔有率係高過IOS
想帶岀啲人就係方便而靠邊 iphone就係方便啲嗰邊
你用電話姐唔係用電腦

我由htc年代用an機轉ip6>13
依家依然覺得an機自由度好高又連落google
不過用得耐太多麻煩野要set 都係用番ip算

其實3叔摺機個2部幾好 可惜佢打開之後就太大
佢嬲嬲豬
android 版八達通
方便真係最緊要
但iphone新機真係太難買得落手
貴但冇新功能, 舊款仲預計到可以用多幾年而且仲平D
不過講多都係假, 目前都係傾向舊幾代iphone機最好洗好用
就算拎黎打機都唔lag
係未到9月出新機,都已經見smt第一間電訊商出嚟叫機價88折搶客
唔係大改版係唔會換
用過5s就唔想用 下下要用佢生態圈既嘢 仲有好多功能都無 個時好無自由度
airpods其實好平,年年學租優惠d學生拎完一係自用一係放,蘋果最成功係由學生時代開始洗腦
其實如果番番正題講點令Android機更受歡迎
真係不如參考下Apple點樣推銷自己個ecosystem

特別係Samsung
都出咗咁多產品同Apple one-on-one鬥
點解唔做多步?
因為電腦主流既OS 係windows 同mac
windows phone 已經輸左
而android 係由google 寫,唔係三星寫
所以三星對於推ecosystem 係無力既
消委會評測49對降噪耳機|AirPods Pro2稱冠、千二蚊Honor砌低B&O
https://lih.kg/3471175

都係要做marketing

不過試下換個角度諗,而家追棒android 既都中意佢特定feature, 可塑性高,可以將呢群人既數量提高。

反而將啲feature 再做仔細啲,極致啲,改marketing 方針,提升用家去到識欣賞既層次

咁先可以帶動成個android 發展

同埋可以催谷埋apple 進步
Ecosystem 唔係一間廠靠marketing 就做到的
而其實apple ecosystem 而家既三件大product,mac,iphone,ipad 初初出既時候都唔係一個ecosystem 黎
係macos 同ios 兩個越走越近先可以做到
而三叔只係用google 寫既android,對android 無咩控制,點會整到個ecosystem 出黎
所以唔係針對ecosystem 著手

Ecosystem 俾返第三方apps, 做好少少同window 連動夠啦
iPhone就好似一座商場咁,咩都有但無特色

An機就好似隱世小店咁,各有千秋,有特色有實力,唔過份賣弄,而又得有品味有知識嘅人先會懂得欣賞

點解一定要eco?
多個賣點冇壞㗎
如果單睇"ecosystem" 的話,其實反而google 更有潛力將chromebook, pixel, pixel tablet 整合
但問題係chromebook 始終唔係一個全面既電腦OS,變左佢好難係windows / macos 手上搶到用家過去
我自己睇法係"ecosystem" 既核心係電腦,你首先要吸到班pro users 先有能力整到呢樣野出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞