An機究竟要點做,先有機會好似Iphone咁受歡迎??

1001 回覆
49 Like 418 Dislike
明明HTC 好正

算係真心有為用家諗,金屬,monster beat,介面都正,佢自己設計嘅實體鍵都算唔錯

嗰時LG出名cheap
女女部淨係需要裝IG一個app,其他功能唔太重要
某程度上可唔可以話ios 推某個function 係盡量做到完善先推出呢
老實講HTC ONE係型到仆街, 依D BRAND真係自己唔爭氣.
個人真係比較鍾意電話市場百花齊放乜款都有得揀,
但市場真係唔容許, 最後個個都同IPHONE一撚樣樣咁濟.
反而依一兩年有摺MON興返先多返小小唔同款式.
同埋IPHONE熱潮都開始有小小DROP對比5,6年前.
掃邊返回講真真係神級
試過翻唔到轉頭,仲要掃左掃右都得
(呢個我覺得唯一an 贏ios 嘅地方)
我覺得一直都係,如果佢覺得做得唔好嘅話寧願唔出

好似Zelda 咁
呢樣有用咩仲都chatgpt 嘅年代
百花齊放可以促進進步

但係市場為咗要贏iPhone個意圖太明顯,冇善用自己嘅優勢

以前嘅年代係你唔進步嘅話,就係退步

所以真係自己唔爭氣,冇辦法

iPhone熱潮drop都係因為對手太弱,都冇創新嘅必要…..唔使進步都贏,iPhone 要進步,Android 追趕既壓力都好重要

VisionOS年代又黎近

成也Android
敗也Android

我都冇後悔過轉會

chatgpt 要追多兩年先有機會
話說我搵到呢部嘢
好撚正

https://www.nokia.com/phones/en_gb/nokia-2720-flip
Samsung玩法係開一個高價賣街
之後自己低價出貨
邊有機一開賣明明成街都原價減$1000
個回收價可以減$2000-3000
lm
聽你咁講,你似乎好睇唔起窮人市場,你個人價值觀都幾可悲

就算唔講價值觀問題,如果Apple係睇唔起窮人市場,絕對係冇願景,只會再次失敗收場。

Apple其實已經係20年前PC市場輸咗一鑊金比Microsoft同IBM,搞到差啲破產。最初嘅pc技術其實係Apple領先,可惜當時管理層又係係好似你咁,睇唔起窮人市場,咩都玩獨家自己做晒,啲機又係好撚貴。當時性質開放嘅windows pc一出立刻就係打入主流,microsoft係pc地位主導至到今日,而唔係mac。

一句講晒,一日冇mass market嘅影響力,其實已經輸緊。仲靠賣高端手機賺錢,out啦?一日用家base唔夠大,輸係AI, Big Data呢啲領域損失更大,唔係你賣1萬蚊一部手機可以彌補
NOKIA依幾年係咁出D 定位模糊到ON9既機,
唔知做唔做到生意, 依D機除左拎黎做香港人長者機真係唔知有乜用
不過89鎊, 好岩買比D婆仔用, 好過買小米比佢地. 簡簡單單, 但鬼佬市場唔知有無得做.
好呀,咁講PC囉,你又有冇見過windows用家裝Safari用?

其實你係明我意思嘅,唔好小學雞OK?
nokia淨係出啲零特色嘅低階機
長遠嚟講俾人感覺冇心做
iphone畀電子白痴用係一流
簡單, 易用, 快, 唔洗諗太多
一個智力水平低下既人點裝apps都唔會搞lag部機

AN機太難用, 真係識用既人先會知AN點用最好用
另外如果唔計廠名, 市佔AN機係>IOS機
另外AN機畀白痴用既話佢永遠都係會lag機
如果想受歡迎只要改到成部傻瓜機咁已經足夠
滿足大眾智力水平已經吸到客
但咁就冇AN機本身既特色
條摺痕 如果好似打窿 同埋m字額咁 喺營幕邊位都話姐
但係個缺陷喺中間 叫人點習慣無視
仲要每次用都會感受到個觸感
你用慣部fold之後 再用其他tablet
比完皮幾野 都要有咁大compromise 好唔值
所以你仲吹話Apple有影響力
成個IT界係咩人揸莊你都仲未知

做果粉OK,但唔好咁盲目以為Apple係IT界主流,會俾人笑。
我有用開chatgpt寫code,但好多時會有野錯,唔夠膽完全唔睇就直接用。IT狗主力唔係寫code而係debug,難度高好多。
Ching 唔好亂扣帽子我哋講緊一樣commercial 既產品講緊上市公司,Econ/business 101,第一個principle係公司係追求利潤極大化,所有人做選擇都係max 自己既utility(唔單只利益,可以係快樂),Apple 又好Samsung 又好,佢哋要做既野係為顧客服務為股東帶來利潤,without this principle nothing can happen, this is how the world works… 好似spaceX咁d人投佢俾錢佢燒係因為呢個product會賺錢,任何project 都係,Apple做到佢既野而且做得好好,你咪有你service mass market (in US in Japan Apple is mass market..)賺15蚊,佢有佢賺有錢人既85蚊,無抵觸嫁wo

你係到講緊一間自從有smartphone 以來全球最搵錢既公司輸緊無vision,唔明你點解會有呢諗法gay cook 唔係evolutionist 但佢係一個好勁撚既生意佬

Btw AI big data is another topic… apple 係hardware company 黎,同埋Microsoft 依家主業係cloud,同埋Microsoft 又cloud又office 又window都係細間過Apple…
乜鳩spin去PC做乜,你唔好話safari 用google search =Apple 好廢無自己search engine…. 有乜indication呀Ching,比乜鬼 browser
我諗 Nostalgia 居多
又唔係貴
如果我要買話電話收驗證碼我會買呢啲
邊個話蘋果係IT主流,邊個揸莊有乜意思呢,佢依家標榜自己係high-end tech,要食IT人水咩,人地每年賣下特別配色咁嫁咋wo講清楚d好wo,佢係一間賣電話好撚疊水既公司,有對smartphone既pricing power,賺晒成個smartphone market 既錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞