An機究竟要點做,先有機會好似Iphone咁受歡迎??

1001 回覆
49 Like 418 Dislike
EXACTLY, 其實自己鍾意用咩機咪咩機囉.
我以前好鍾意用有QWERTY KEYBOARD推出黎既機,
依家無曬就轉左用摺機, 都係標奇立異姐, 百貨應百客.
咁講法要用返3310定CALL機?
我覺得最核心嘅嘢係對用家使用體驗嘅細節

真係好唔同

其實iPhone未出嘅時候,蘋果已經喺度做緊呢樣嘢,但係當時會使用呢啲電子產品嘅人係比較偏向專業,所以佢哋會欣賞開源同埋可塑性

但係去到平民化左嘅電話,大部分人重視嘅唔係我玩部電話玩得有幾叻,係因為電話,所以我方便左幾多,我個人舒服咗幾多

以120Hz為例,講真,有邊啲Target Audience係追求呢樣野?大家都用咗錢,用時間人手去開發,點解唔去提升人嘅使用體驗?

點解,解像度要用Retina?

而家討論嘅係受歡迎,點解人會鍾意用iPhone多過用Android,唔係邊部機性能好啲

我都好同意Tesla呢個比喻,已經好長,有機會再講
如果3310/CALL機啲功能夠用係可以
30年前咪係咁
你可以唔覺得屈就,但係其他消費者係覺得屈就,或者佢哋寧願屈就iPhone都唔想屈就Android。

睇長遠,你又知道Android一定會做得好過iPhone ?邊個比信心你?

以前Symbian 年代都冇人估到,Nokia會收皮,N97咁好賣咪都係輸

消費先係促進進步,你block咗廣告,人哋賺唔到錢,人哋點會同你開發嘢?
diu你,身為一個an撚表示認同🥲
咁咪冇左燕瘦環肥呢個優點
真係佔生活好小部分? 成日係街見到D女拎住部電話㩒 連過緊馬路都唔放過
仲有,an機好抄唔抄,抄個M字額
N97正到仆街
點解唔係提升用家體驗?

點解要比耳機線限制自己?周街都叉電線叉電器使乜咁浪費

當然你可以都話呢啲係商家佬用嚟呃消費者。

最後都係由消費者決定,蘋果最後咪又係出咗筆
果個乜撚野ISLAND真係柒到喊,
仲有BRAND走去抄佢依D真係幫唔落.
而家前鏡既問題, 除左三叔果個HIDDEN CAM同華碩既隱藏式彈出,
仲有無其他BRAND有其他方法.
自己用FOLD, 前鏡雖然係唔係幾覺眼, 但咁HIDDEN影響左個質素, 雖然男人老狗唔會用前鏡自拍.

N900都正,不過都係輸比Milestone

不過Moto 都收皮
主要係android機除咗samsung之外都冇大牌子做得耐.

但係samsung本身啲嘢又唔係特別好,款又要濫, 同樣價錢變咗畀人比下去.

你諗番以前htc年代仲叫做各有千秋. 同埋嗰陣時HTC one襟用, 西方市場佔有率高.

依家你畀我換電話我都情願換iphone, 襟用穩陣 多配件多支援.
D女通常拎住iPhone定係Android?

其實有冇男女用家比例數據?
唔算.
利申: 2014年APPLE WATCH 未出之前, 已經用緊MOTO SMARTWATCH
其實AN WATCH對應埋IPHONE雖然好有限, 但唔會好似APPLE WATCH咁淨係PAIR到IPHONE.
見親都係iphone 幾乎無見過女仔用an

iphone係呢方面真係超曬班
MILESTONE用左兩代都係正到仆街
G1>MILESTONE1>MILESTONE2>.....>KEYONE
依D KEYBOARD機全部收曬皮
如果APPLE肯出返KEYBOARD機我實轉會
依樣真, 通常女簡單D都係用IPHONEUSER FRIENDLY D唔洗諗咁多野
有無諗過by數目80%係因為無錢,個d market Apple 打都唔想打開間Apple store 係非洲做乜春,好似非洲佔世界1/4人口,佢地邊到買得起Apple,咁佢哋要用smartphone 得返 android system 簡,J數目真係who fking cares,全部發達國家加埋都唔夠非洲多人

Re 印度,same problem,中國gdp per capita 有12k,印度得2k… 你想有幾多人買得起iphone,印度市佔係Samsung>vivo>小米,average price 係得220蚊,姐係千幾蚊既model,again要睇睇英美日法呢d唔係搬龍門,係Apple一間真係食左45%既sale 同85%利潤be realistic man… 第二既Samsung 佔sales得20%都無,依家係apple vs Samsung vs 吊米 vs others定係你既諗法 ios vs android 重要一定by unit咁睇

Btw 唔係睇小印度,印度IT係好勁,個佔人口幾多?係5百萬人,in a 14億人口姐係0.36%講乜9成android 會同佢IT好勁有關,係無關係可言

Re usdc,最簡單專利問題,usbc 唔係android or ios 專屬… 有個usb 聯盟基本上全部大公司都係入面apple 都有用usbc 既專利apple 可以用usbc 但其他廠唔可lightening… 叫全世界俾專利費俾Apple make 唔make sense…. Sor都要講,用呢個case講邊個有影響力有點兒on9Ching 你根本無了解過發生乜事
我一個外行人睇到嘅係除非三星直接死左, 否則香港用an機都稱唔上咩孤芳自賞或好小眾,但想三星死似乎極困難, 佢唔比原材料或零件玩你就可以
佢地會有種迷思就係IPHONE影相靚D,
早年真係, 依家就唔係. 不過無可否認IPHONE個MON飽和度靚D,
睇落張相又會好似靚D.
我都用過晒所有milestone,Droid 4香港冇好可惜

本身用九方打字,為咗佢學用倉頡,去到3冇倉頡碼都識打

但係當年印象好深刻,用咗大概九個月已經開始lag,去到milestone 3,唔刷Rom,launcher 都唔用,全部原生,都只係捱到大概年半唔lag

但係已經冇乜Android嘅嘢好玩

最後都係為左使用體驗,換左iPhone

以前仲特登買啲咁嘅嘢

Unfortunately, the answer is no. Apple has never made Safari available for Android

Ching 不要9up好無
個PLUG-IN KEYBOARD正呀,
屌, 你唔講唔記得MOTO個原生ROM真係廢到ON9, 大概一年就收皮.
依樣野真係初期AN機既通病, 依家真係無左依支歌仔.
同埋AN機真係睇牌子, 有期GOOGLE搵LG代工,
我用兩代NEXUS死因都係燒CPU.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞