An機究竟要點做,先有機會好似Iphone咁受歡迎??

1001 回覆
49 Like 418 Dislike
其實Android真係好差?

喺香港 用an機好似會俾人一種孤芳自賞嘅感覺?
iphone每年9月出新一代 受歡迎到係好多人要通宵排隊去買佢 雖然好多人都係為咗炒 但炒得起都證明左有市場價值

android手機係咪就算咁多十年都冇辦法做到咁受歡迎?
iphone每年9月出新一代 受歡迎到係好多人要通宵排隊去買佢 雖然好多人都係為咗炒 但炒得起都證明左有市場價值

android手機係咪就算做多十年都冇辦法做到咁受歡迎?
出airdrop
有咗都幾年
轉iOS
差鬼, 不知幾好用先進好多
Nearby Share?
都同 Airdrop 唔兼容 (亦無可能做到,除非 Apple 唔要專利)

利申:Xperia 用家
iPhone每年都淨係出一款(除咗SE),
每樣功能都平均地好

而an機又多牌子又多系列又多型號,
部部都唔同特色

以一般用家而言 ,
好難去嘥時間了解每一部電話 or 清楚自己需要咩功能,
所以都係揀iphone比較穩陣

再加上iphone市場佔有率咁大,
又出啲杯葛an機功能,
好難搞
調返轉iPhone jb裝Android就有
iOS冇得咁玩
好似samsung 咁 set 高個價, 班有錢人就會追捧
淨係條女用iphone都收左一半an機毒撚皮
咁本身airdrop都唔同android相容
同等比較啫
不要說了
仲airdrop直接icloud link / google photo link咪算
物以罕為貴
你出機海一定cheap形象
An機好用喎
歷史因素

Smartphone 唔係呢兩三年先有
見識過百花齊放盛世就知道iPhone 一開始根本無霸權,甚至可以叫係少數
但係 2009-2020 android 大廠各種勸退

所以斷斷續續不停有人轉會
入左apple 生態基本上唔會走,因為唔會有大規模勸退
咁而家samsung有quickshare
都可以直接整條link比人download既
我覺得an機自己攞黎,
ios識抄an機優點
但an機就抄ios缺點
其實iphone係6/6s plus食咗一大浸mon市場
之後出pro max又食多浸

簡單講,android只有「大mon」係主流需求,但去到6.7吋止步
an機市佔7成喎你個受歡迎係點計
iphone受歡迎唔係單純因為部電話,而係Apple成個品牌形象
依樣野Apple至少屌打其他手機廠品牌10條街,永遠追唔到
咁樣咪即係自己承認永遠冇得同iphone鬥?
係d弱智idog先追捧iPhone嘅姐
又唔係先進過Android
通話錄音都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞