An機究竟要點做,先有機會好似Iphone咁受歡迎??

1001 回覆
49 Like 418 Dislike
CP值咁高既GOOGLE竟然排咁低.
而家用緊samsung
下年都會轉會用番iPhone
已經係根深蒂固左既形象問題
記得出iphone4之前 啲人用既機都仲係五花八門
但當佢一出 系統順不在話下 影相靚 design 好
完全係一個突破性既存在
一下子打死曬啲an機 建立左一個強勢既形象
當時只有幾個sell 大芒既an機叫勉強打得下

啲人一下子靠邊轉曬隊 又炒得起 話題度十足
往後幾年續作又keep到水準 久而久之個個用慣曬
出黎玩個個揸iPhone 又有共同話題
An又無乜突破 衰啲講句啲人連了解既時間都唔想浪費
’電話就係要用iPhone‘,‘iPhone 就係品質保證’等等形象或諗法刻入曬係大部份用家身上
An 俾人大比數拋離愈來愈遠……
要追 無劃時代突破性既發展基本唔可能

用家都有影響 但會引戰唔講了

所以根本Android 咁定位,唔受歡迎好正常
而家唔係要賣科枝,係賣緊日常用品

「滿足大眾智力水平」,但都要好過iPhone ,先拎到iPhone 既客
係,上市公司係為賺錢,賺錢多唔一定係有行業影響力,呢啲係管理層選擇。既然選擇咗放棄mass market條路,就自然失去咗行業影響力,係必然嘅結果。有咩國家政府容許行業政策純粹服務有錢佬?

Apple有今日地位,都係當初Steve Jobs遺留落黎嘅legacy,初幾代iPhone真係明顯唔係淨係為搵錢,當時佢要reinvent the phone,係target mass market,而且當時性能同os都明顯係贏an機喎,咁就真係有vision。而家呢?如果你話用所謂“生態圈”去維持,好虛無喎。

攞Elon同Gay Cook比,真係侮辱咗Elon。Elon搞緊殖民火星,呢啲project係為賺錢?得,或者50年後囉,賺咗佢自己都冇命洗。人哋真係有vision,就唔係淨係睇住份財報做野嘅。
IT界主流

同受大眾歡迎有直接關係?好似係相反

個IT界主流,有咩用
蘋果出新feature 個個都跟,消費者盲從蘋果

IT界主流…. 即係有咩用

北韓99%
視覺上黎講
除非你係強反光之下
或者特登注視佢
如果唔係 正常使用真係唔覺條摺痕
觸覺上黎講
的確好明顯
但經驗黎講
因為個面積大左
其實你左右手都好少會摸到摺痕個位
我覺得呢啲屈就,所以唔受歡迎

好似同條女講塊面係多左少少暗瘡,著衫毒左少少,但係識好多數學,計數好快,唔影響才華架,咁

你覺得港女受唔受?

點解啲細節位唔做好少少先推出黎?
呢度係sub topic,最初講緊mobile市佔
如果係主流,即係擁有mass market,大數據就最有代表性,亦最值錢
都係果句啦 百貨應百客
有人鐘意 有人唔鍾意
鐘意 岩用 咪用囉
人地都出到第5代
使咩幫佢擔心點先多人受咩
周街都係人用flip 同fold
當然一定冇iPhone咁多嫁啦
同埋老實講 摺痕基本上都係物理限制
都冇得話做好唔好少少
你要用呢個物料 就一定會有呢樣野存在
你話大陸機做得好啲 摺痕淺啲都好
摺痕都一樣存在
如果你係會因為摺痕而拒絕用摺機既人
一樣唔會用
反正我就冇咩聽真用家話摺痕呢個係問題
從來只有唔會用既人拎黎講
問心,龍頭唔係Apple 咩

有邊間廠唔會留意Apple 動向?市場係咪爭住將apple 概念feature 搶先推出,但最後都唔夠apple 好

如果Apple 唔係龍頭,咁Apple 又追趕緊咩既龍頭?
紅魔8s pro
賣呢個價都出到第五代已經話咗比你知受唔受歡迎
摺痕呢啲唔會係FOLD用家最大考慮因素
呢個設計帶比佢地嘅使用體驗先係佢地肯比錢嘅原因
同意既,不過呢個不會係「受歡迎」既point

摺痕基本上都係物理限制,邊個話?總之唔要見到,實有工程師有辦法做到,做唔到咪唔推出囉

夾硬推出,係會有用家,但個啲叫「發燒友」,唔係叫「受歡迎」

產品反映公司態度,出到而家呢代先拍得貼….
就好似你外表衣着反映你生活習慣咁,誠意呢…. 點溝女呀….

人就係睇呢啲
就受歡迎黎講,認同係受歡迎

但同樓主講既「好似iPhone 咁受歡迎黎講」,似乎仲有一段距離
有麝自然香
冇特點既人先要跟住個潮流
左扮右扮去溝女
但如果你有自己既個人風格同優點
總會吸引到知音人選擇你
女是唔洗溝既
而fold就係咁既商品
欣賞呀

不過咁,即係fold好似同個post冇乜關係

又咁諗,120Hz又等知音,換電又知音,SD卡又知音,有線耳機又知音,AndroidOS 都係要知音

咁係咪即Android 根本唔係Target for 大眾受歡迎

以溝女為例,暗瘡格仔衫,但數學叻,可以等個中意數學才華既女仔,但䋕有數學才華既男多定女多

你等緊人地又等緊,當你真係等到,中意你個個,你又係咪中意佢。

「發燒友」圈子內受歡迎,我認同呀,都要有班發燒友支持住,佢有朝一日先會出到一部冇摺痕既
Google pixel 香港冇嘅牌子 會型啲
不如諗下點解咁多牌子都係行Android啦
公屋私樓係冇得揀,但你用咩機係有得揀
呢樣真 iphone好多野無得自己set
我次次都自己set野同入開發者模式set到最慳電同耐用
而且大把女都電子白痴同只係跟潮流
加上有部分仔為咗迎合女可以一齊用某啲app又轉埋iphone
零 marketing
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞