An機究竟要點做,先有機會好似Iphone咁受歡迎??

1001 回覆
49 Like 418 Dislike
大把傻仔iphone13換14啦
真心痴撚線
吹到無airdrop=無social life

我拍過四次拖(包括我老婆) 對方都係用iphone 而我係用an
完全唔覺有問題
Android已經翻唔到身平平地大電大mon做老人機市場就算,用完一年又lag又慢,平平地換過部就啱啱好
呢個concept 要戒啦,如果你真係憎國產機的話

華為當年冒起、點解小米vivo oneplus拍埋華為到都係濕鳩brand咁,個關鍵就係當年個marketing方向。

堆濕鳩國產仲係停留緊係賣得平+9up自己係Apple,
華為當年就係視Apple為學習對象+全力描住Samsung離打

所以個討論應該集中番係android的問題,
而唔係一聽到人批評android就著,
跟住就比人牽左鼻子走講埋d九唔搭八的論點

(當然,都明白2023年仲講airdrop毒撚機係火滾的,其實從來都唔係一個問題
唔好淨係得垃圾samsung

好耐之前明明有HTC,以前都有LG,可情全部收哂檔
你用邊部an機
覆個post要幾年先send到出黎?
咪就係marketing+以本傷人
功能上除左flagship 大部分機用落分別唔大
點止以本傷人 直頭有共匪補貼
我記得一開始iphone4 個陣係真係接近清一色用iphone 跟住之後 iphone 5 iphone 5s 一段時間 身邊朋友用an機多過iphone 係出左iphone 6之後 大眾由an機轉番做iphone直到依嫁
冇airdrop 就冇frd 做
同廿幾年前d 飛仔話 唔食K 仔就冇frd 做有乜分别如果因為咁而唔理你 個d 重係咪frd
題外話google幾時先肯賣Pixel行貨俾香港
利申水貨
唔係架,oneplus Vivo 屌米係好kick,
相機algo係好廢、軟件優化同更新係接近零,

佢地係大陸係出機時收買一大堆不知名博主洗地,
再靠人肉搜查bilibili d評測,
邊個批評佢就出律師信告佢+下架佢條片

呢點係Samsung 同華為好肯下苦功的地方離,
亦都係user experience 的product winner
fold 2升fold 4
非商務文書用家
只能夠講百貨應百客
你唔係佢目標客戶
打開拎黎單獨打機睇片個比例真係怪既
而且個os做得真係麻麻
好多app其實都唔支援個比例
但如果你用多工個功能既話
其實佢係分到2個正常比例既畫面出黎
一路打機一路睇片真係好撚正
甚至同時打2隻game都得
而且掉返轉學你咁講
睇書同漫畫個比例咪正囉
再加埋支spen 可以簡單做下筆記 畫下公仔咁
真係好岩我個人需要同習慣
你可以話iphone+ipad都得啦 仲平啲添
但袋小樣野就真係袋小樣野
我自己就冇辦法ipad袋係褲周圍走
比多少少錢我覺得個體驗都值
我黎緊都會繼續用fold
已經習慣左呢個模式
由Apple 出iPhone 再boost MacBook / iMac 果一下,成個ecosystem 已經定局啦
Ig story啲字體唔好咁柒
用埋啲柒字一睇就知你用an機
屌啲大陸機咪又係砌機
吹到幾大都好
技術都係人哋嘅
三星起碼好多關鍵技術係自己嘢
根本唔同level
部機熱關啲優點咩事
google 自己更新都太快停
香港人唔買無marketing嘅野
有冇例子?
Soc 用高通用arm用tsmc
Under screen touchid 用高通
Cam Sensor 用sony

關鍵技術
邊個得閒同你上drive呀
Send完一轉 笑下你airdrop個名就完㗎啦
你收唔到咪等人地forward返幾張出嚟囉
塊貼易唔易反皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞